Smetanova Litomyšl chce upevnit svou medailovou pozici mezi českými hudebními festivaly

Členové správní a dozorčí rady společnosti Smetanova Litomyšl se sešli tento týden na Pardubickém kraji. Po podrobném připomínkování schválili střednědobý strategický dokument s názvem Festival Smetanova Litomyšl 2024, který budou každoročně aktualizovat. Je v něm zachycena vize dalšího rozvoje v reálných ekonomických možnostech, dramaturgické směřování a možné rozšiřování servisu pro návštěvníky festivalu. Rozhodli se také, že zřídí čestnou funkci prezidenta festivalu.
 
„Zasedání jsme začali velkou gratulací řediteli festivalu Smetanova Litomyšl Janu Piknovi, který zvítězil ve velké konkurenci v soutěži Manažer roku 2015 v oblasti kultury u a zároveň získal ocenění Vynikající manažer ve společnosti do 50 zaměstnanců,“ řekl předseda správní rady festivalu a 1. náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek. „To dodává glanc i celému festivalu a utvrzuje nás to v reálnosti našeho cíle upevnit medailovou pozici Smetanovy Litomyšle mezi českými festivaly vážné hudby.“ Smetanova Litomyšl má po Pražském jaru druhý nejvyšší počet prodaných vstupenek, v procentuální návštěvnosti mezi festivaly vede.
 
Chystá se Rok Bedřicha Smetany
Dokument shrnuje cíle do roku 2024, kdy si bude hudební svět připomínat dvousté výročí od narození Bedřicha Smetany. „Jako festival, který se pyšní jménem tohoto skladatele, je naší povinností být jedním z hlavním promotérů jeho díla v tomto roce a k tomu bude směřovat i naše úsilí. Smetanova Litomyšl by měla být i hlavním nositelem projektu Rok Bedřicha Smetany,“ informoval Jan Pikna.
 
Širší nabídka i opery ve vlastní produkci
Festival by se neměl rozrůstat kvantitativně, ale spíše kvalitativně, například formou zajímavých kombinací hudební a výtvarné nabídky, nových exkluzivních komorních pořadů, varhanních dostaveníček a hlavní dramaturgii by měla doplňovat díla s uměleckým přesahem z dalších žánrů. „Rádi bychom každý rok přišli s vlastní produkcí opery z díla Bedřicha Smetany, pokud nám to finanční situace dovolí,“ prozradil další z plánů umělecký ředitel Vojtěch Stříteský. I do budoucna bude platit, že návštěvníci Smetanovy Litomyšle uslyší absolutní českou interpretační špičku, občas okořeněnou hosty ze zahraničí.
 
Udržet návštěvníky v Litomyšli přes víkend
V současné době většina posluchačů po skončení koncertů odjíždí. „Je v zájmu Litomyšle, abychom tu udrželi zájemce alespoň na víkend. K tomu jím ale musíme nabídnout možnosti slušného ubytování, doprovodných služeb a zajímavých drobných akcí mezi jednotlivými koncerty,“ říká o dalším záměru starosta Litomyšle Radomil Kašpar. Už několik let se sice prodávají víkendové balíčky koncertů, k tomu je však potřeba navázat i další program ve spolupráci s dalšími aktéra kulturního života ve městě.
 
Chceme mít svého Bartošku
Součástí strategické plánu festivalu je i ustavení funkce čestného prezidenta festivalu. „Pociťujeme potřebu mít svou mediální tvář, stejně jako například Karlovarský filmový festival.  Měla by to být respektovaná osobnost, která bude schopná zvyšovat společenskou prestiž festivalu a šířit jeho věhlas i mimo náš region,“ prozradil zatím Roman Línek. Než se tak stane, je potřeba vyřešit statutární záležitosti a nechat rozhodnout správní radu na jejím dalším zasedání.
 
Festivaly přinášejí státu daňové zisky
Financování Smetanovy Litomyšle je složeno z dotací státu, kraje, měst, sponzorů, mecenášů a z výnosů vstupného, které činí kolem 40 % z nákladů festivalu. „Pomohlo by nám, kdybychom měli záruku, že dotace ministerstva kultury nám pokryje 20 % nákladů. Vždyť jenom výnos z daní toho, co tady návštěvníci utratí, značně převýší dotaci státu,“ zdůraznil Jan Pikna.