Studánky Karla IV.                             

Studánky, které mají souvislost s Karlem IV. se mi v našem kraji podařily objevit dvě, možná tři. Žampašská studánka mezi Českou Rybnou a Dlouhoňovicemi u Žamberka u Horeckého potoka, označená v turistických mapách má svoji historii – viz informační tabulka na fotu.
Druhá studánka se jmenuje Karlova a je označena pro změnu jen v katastrálních mapách. Nalézá se přímo v obci Karle mezi Litomyšlí a Svitavami na levé stranně začínající řeky Loučné.  K této studánce mám jeden osobní příběh. Při její nedávné návštěvě se mi podařilo nalézt asi o 200 m níže po pravé straně řeky Loučné vydatný pramen, resp. studánku se zbytky původního klenutí, kterou jsem později poslal do Národního registru pramenů a studánek na web estudanky.eu pod názvem Karlova studánka 2. Dal jsem se zde do řeči s pánem z blízkého domu. Od něho jsem se dozvěděl zajímavou informaci, že někteří lidé ve vsi tvrdí, že právě tato je ta pravá Karlova studánka, po které byla později pojmenována i obec - Karlsbrunn ( Karle). Podle pověsti, při lovecké výpravě po krajině na jihovýchod od Litomyšle došla výpravě Karla IV. voda. Hledal tedy nějakou studánku, až narazil na tuto, která byla po něm poté pojmenována.
Tyto studánky jsou (alespoň podle pověsti) nejstarší, které se mi zatím z cca 1000 studánek a pramenů zatím podařilo najít a zmapovat.
 
Vomáčka Petr, vomacka.p@atlas.cz

Karlova Studánka 2