Výkopy odkryly další  pozůstatky starého Trávníka

Na  přelomu měsíců března a dubna 2016 proběhly  na území sídliště Trávník výkopové práce, potřebné pro rekonstrukci plynovodu. Během nich byly opět, po nedávných výkopech teplovodu, odkryty nepatrné pozůstatky starého Trávníka.
V bývalé části Kozlovské ulice, která Trávníkem procházela od Nového náměstí kolem Pucholtova hostince směrem k podjezdu u Javorky,  byla v profilu výkopu krásně znatelná původní úroveň  vozovky. Kozlovská ulice se zde, nad parčíkem se sochou sv. Václava, jehož připomínkou je krásný smrk naproti bývalému Hotelovému domu, dělila na dvě odbočky, lemující právě tento parčík. Ulice byla do doby demolice starého Trávníka, tedy do přelomu let 1977 – 78 dlážděna žulovými kostkami. A ty zde zůstaly při stavbě sídliště ponechány. Na někdejší ulice Kozlovskou a Václavskou byla po vystavění sídliště při úpravách terénu navezena zemina a okolí vyrovnáno do dnešní úrovně. Necelý půlmetr pod povrchem tak zůstala  zachována původní žulová dlažba.
Před bývalou prodejnou masny, nalézající se v objektu velkoprodejny potravin, byl ve výkopu objeven pozůstatek cihlového základového zdiva a souvislá vrstva  úlomků cihel. Bylo zde dokonce „vytěženo“  ze země několik téměř celých, původně značených  cihel s dnes však již nečitelným nápisem. a cihla s oválným označením výrobce JUC. Jos. Tomášek, Vysoké Mýto. Použití těchto Tomáškových cihel  bylo v našem městě doloženo na stavbu komínů. O několik týdnů dříve, v právě rekonstruované bývalé restauraci Trávník, bylo jako součást adaptace o polovinu zúženo schodiště, vedoucí do prvého patra. Na takto získaném  volném místě došlo k výkopu, určeném snad  pro budoucí výtah. Na přilehlé hromadě stavební suti a kamení bylo patrno několik pravidelně opracovaných opukových kamenných bloků. Tato skutečnost nasvědčuje, že zbytky starého Trávníka jsou dodnes i pod podlahou velkoprodejny. Spojíme-li zdivo ve výkopu před prodejnou a výkop v chodbě bývalé restaurace v jednu přímku,  získáme tak  pozůstatky  někdejší pravé domovní zdi Vítkova domku čp. 317, v minulosti Horákova kamnářství. 
K Horákovu, později Vítkovu domku těsně přiléhal patrový dům čp. 266, dříve Marklův, poté řezníka Pospíšila a poté malíře, natěrače a autora zdejších betlémů Karla Jankeleho  ml. I jeho pozůstatky  v podobě cihlového a kamenného  zdiva, dále potom opět úlomků cihel,  byly odkryty a to v sousedství prodejny, v místech  přístupové cesty, vedoucí od Smetanovy ulice.
Zmíněné výkopy, procházející v místech trasy někdejší Václavské ulice, byly postupně odkryty v pátek 1. dubna  a v neděli 3. dubna 2016.  Poměrně rychle, během téhož dne,  byly opět zasypány, díky čemuž pozůstatky někdejšího nejrozlehlejšího třebovského předměstí, čtvrti Trávník opět zmizely pod vrstvou zeminy a lidským zrakům byly, možná již na věky, ukryty.
Martin Šebela