Upozornění na časové omezení návštěvnosti areálu rotundy sv. Kateřiny

Vážení českotřebovští spoluobčané,
vzhledem k tomu, že neznámí vandalové neustále poškozují a znehodnocují prostředí nejvýznamnější kulturní památky našeho města – rotundy sv. Kateřiny, to znamená areál bývalého starého hřbitova a vstupní zvoničku, doporučil orgán státní památkové péče městského úřadu s odvoláním na §9 zákona č.20/1987 Sb. O státní památkové péči městu jako vlastníku památky časové omezení přístupu do areálu.
Věříme, že toto opatření se setká s pochopením z vaší strany, jelikož se jedná o památku, jejíž význam přesahuje hranice našeho regionu – je to jediná dochovaná románská rotunda ve východních Čechách. Je to nepochybně nejstarší stavba v našem městě, založena byla dle dochovaných pramenů někdy počátkem 13. století. Taková pamětihodnost si zaslouží být jako celek zvlášť chráněná před devastováním a ničením a udržována v dobrém stavu, což vyplývá pro vlastníka jako povinnost již ze zákona č. 20/1987 Sb. – O státní památkové péči. Obec s rozšířenou působností Česká Třebová má vzhledem k sousedním ORP znatelně méně kulturních památek, tak už proto by bylo dobré si této historické chlouby našeho města vážit, náležitě o ni pečovat a zabránit jejímu devastování.
Areál rotundy bude volně přístupný v  období :
duben  –  září      7.00  -  19.00 hod.
říjen, březen        8.00  -  18.00 hod
listopad  –  únor  8.00  -  16.00 hod
Vstup do areálu bude neustále monitorován průmyslovou kamerou a po skončení otevírací doby bude areál uzamčen. Toto opatření vstoupí v platnost od 1.6.2016.

Orgán státní památkové péče Městského úřadu v České Třebové