Jaroslav Plocek vystavoval před 5 lety v Senátu ČR           
Připomeňme si událost, která není jinak nijak běžná. Uskutečnila se s přičiněním senátora Petra Šilara

V úterý 5. dubna se v předsálí jednacího sálu Senátu ČR ve Valdštejnském paláci v Praze na Malé Straně konala vernisáž výstavy fotografií Jaroslava Plocka "Stavitelé terminálu". Výstava se konala poprvé v České Třebové v rámci oslav 200 let od narození Inženýra Jana Pernera, stavitele olomoucko-pražské dráhy. Vzbudila velký ohlas, díky kterému přišla po čase i nabídka na zopakování výstavy v reprezentačních prostorách  Senátu České republiky, což je pro autora fotografií Českotřebováka Jaroslava Plocka jistě velká pocta. Záštitu nad uspořádáním výstavy převzal "náš" senátor  Petr Šilar, který také výstavu na vernisáži zahájil. Vernisáže se zúčastnili pozvaní hosté, nejen z České Třebové, ale také významní hosté z regionu. Nechyběl ani senátor sousedního svitavského obvodu Radko Martínek, který je znám jako fanda České Třebové a železnice a starosta města Česká Třebová Jaroslav Zedník. Město Česká Třebová uspořádání výstavy finančně podpořilo, jde přece o velkou propagaci.
Ozdobou vernisáže bylo jistě také  moderování  akce Josefem Kopeckým, který dal slovo také starostovi města Jaroslavu Zedníkovi  autorovi fotografií Jaroslavu Plockovi. Nutné také vzpomenout znamenité hudební vystoupení Martiny a Radky Mikulecké, (housle, akordeon), žákyň českotřebovské základní umělecké školy, které připravily pro vernisáž hudební program vysoké úrovně. Škoda, že to nemohly osobně posoudit jejich učitelé, byla by to jednička s hvězdičkou.
Senát právě vstupuje do období intenzivní práce na řadě zákonů, sousední jednací síň bude v plné permanenci a velmi živo bude i v prostorách výstavy. Instalovaná výstava tak jistě neujde pozornosti přítomných senátorů i dalších návštěvníků jednání. Neobtěžuje, přináší zajímavé snímky z budování velkého díla, kterým se v České Třebové oprávněně chlubíme a které nemají ani mnohá krajská města. Určitě zaujme, vzbudí pozornost což jistě není špatné ani v širších souvislostech. Stále platí, že Česká Třebová bez železnice by nebyla tím čím je a každá informace o jejím rozvoji je pozitivní zprávou.  Již první den výstavy se právě na výstavě konalo natáčení České televize - rozhovor se senátorem Radkem Martínkem, který se objevil ve večerních televizních novinách včetně  výstavy snímků Jaroslava Plocka.
Autor snímků Jaroslav Plocek  vybral na výstavu jen část z neuvěřitelně velkého počtu snímků nafocených během roční výstavby díla. Aby poskytl zájemcům také pohled ucelenější, tak  připravil pro zájemce i fotoknihu s větším počtem snímků a také texty brněnského básníka  Miroslava Fišmajstra, který doprovázel také obrázky na loňské českotřebovské výstavě i v první Plockově fotografické publikaci "Šel jsem tím městem".  Výstava je instalována v Senátu do 18. dubna. Pro Třebováky jsou na výstavě organizovány dva "Návštěvní dny" a to v sobotu 9. dubna dopoledne (organizuje MO KDU-ČSL) a ještě ve středu 13. dubna (Svaz důchodců). V uvedené dny bude  v Senátu zajištěna nejen prohlídka výstavy (zdarma), ale také prohlídka Valdštejnského paláce. MO KDU ČSL zajišťuje ještě i další zajímavý program. Doprava je individuální. (více ZDE)