Devátý rok na Zámečku začíná dobře


Pátrání po minulosti
Letošní jarní dny jsou ve znamení příprav nejen na sezonu. Začátkem roku se podařilo získat z překladů starých listin nové, neznámé a velice zajímavé údaje o příčinách a následcích prvního požáru zámku v roce 1714.To je velký úspěch ve složitém pátrání po historii a nyní mohu při prohlídce návštěvníkům vyprávět údaje,které nikdy dříve známy nebyly. Připravuji z nově zjištěných informací souhrn a nové informační materiály.
Není však poslední, už se připravuje průzkum zámeckého podzemí a pokusíme se s pomocí geologického radaru zjistit, jestli od základů vychází podzemní chodba směrem na Lanškroun. O výsledcích průzkumu budou informovat i celostátní media a já osobně jsem na výsledky velice zvědavá.
Pokud by někdo měl informace z minulosti potvrzující případně existenci podzemní chodby nejen do Lanškrouna, ale i z obce k Zámečku, můžete se mi ozvat i e mailem, n kastelalankazam@seznam.cz ebo tel: 776 642 277, budu za každou informaci vděčná.
Zámeček letos také navštívil pan redaktor Stanislav Motl a jeho reportáž se bude v českém rozhlase st.2 vysílat v pořadu Stopy,fakta,tajemství koncem dubna nebo začátkem května.
 
Rozšiřují se výstavy
Letos se budou moci děti návštěvníků poprvé vyfotit na novém knoflíkovém trůnu, který jsem upravila z části rekordního knoflíkového návleku. Je na něm knoflíkové srdce s 900 perleťovými knoflíky, které na něj nalepili žáci z umělecké školy v Lanškrouně.
Ve fotografické výstavce přibylo tablo se starými texty z výslechu purkrabího,komorníka,drába a dvou tesařů, z nichž tři zřejmě opravdu nedbalostí zavinili první požár zámku. Přibylo ještě tablo s makrofotografiemi květů a rostlin z okolních lesů, luk, polí, skalky i skleníků.Některé vyfocené květy jsou unikátní, jako třeba květ kaktusu, který kvete jednou za dva roky jen dvě hodiny uprostřed noci a silně neobvykle voní. Vyfotit ho stálo dost úsilí a několik dní špatného spaní, kdy se chodilo hlídat, jestli už se začne otvírat.
 
Drátování nejen na Zámečku
I letos jsou v drátenické expozici nové výrobky a připravují se další informační texty a vzory drátenických postupů. Ráda bych také všechny pozvala na úspěšnou drátenickou výstavu v muzeu v Litomyšli, která je do 15.5.Jsou tam vystaveny práce dvaceti autorů, zahájena byla pěknou vernisáží 12.3. a těší mě, že tento můj nápad na výstavu v regionálním muzeu má úspěch. Už jsem začala domlouvat drátenickou výstavu v muzeu na zámku v Pardubicích na rok 2018, to se musí začít připravovat s velkým předstihem. Nyní je i zajímavá drátenická výstava v muzeu v Šumperku, kde jsou vystaveny krásné práce slovenských mistrů řemesla.
V rámci Knoflíkiády a podpory handicapovaným vyrábím drátované srdce, nyní měří
52 x 54 cm a je na něm 1200 smyček z měděného drátu různých průměrů. Je to pokus o další český rekord, který bude vyhodnocen při letošní Knoflíkiádě.Srdce pak půjde do aukce mezi většími podniky a firmami a výtěžek bude věnován handicapovaným.
 
Knoflíky, knoflíky, knoflíky…..      
V unikátní knoflíkové sbírce stále přibývají další knoflíky, K sběrným místům v infocentrech Lanškroun a Ústí nad Orlicí  přibylo další na rehabilitaci v poliklinice proti nádraží v České Třebové a další bude v infocentru v Litomyšli.Knoflíky je samozřejmě možno dopravit přímo na Zámeček, nebo třeba do zámecké kavárny, kde mi je předají.
Letos se bude při Knoflíkiádě 28.5. tvořit další český rekord-Obří knoflík, a mohou pomoci i všichni účastníci akce,účinkující i děti.Přesná pravidla právě domlouvám s agenturou
Dobrý den. Kdo chce,může si na akci vyrobit svůj knoflík doma,nebo i při akci, ze čtvrtky nebo silnějšího papíru vystřihnout tvar knoflíku a podle fantazie ozdobit,pomalovat nebo polepit knoflíky nebo jinými materiály, každý pak při tvorbě Obřího knoflíku zdvihne a ukáže svůj knoflík, až si ho komisař a přítomní redaktoři budou i pro knihu rekordů fotit.
Téma soutěží na letošní Knoflíkiádu je výroba knoflíkových zvířátek,Kdo chce,může polepit knoflíky starého plyšáka, nebo udělat knoflíkové zvířátku na tvrdý papír nebo i jinak, podle fantazie. Přihlásily se i děti z dětského domova a i z daleka. Pro soutěžící budou připraveny různé věcné odměny, včetně možnosti prohlídky Zámečku zdarma pro 3 osoby, pro hlavního výherce mám slíbený i zájezd.
 
Na prohlídku přijel i krajský hejtman Martin Netolický
Před časem jsem si řekla, protože Zámeček by potřeboval podporu kraje, že pozvu pana hejtmana na prohlídku, protože sebelepší fotografie nemohou nahradit osobní zážitek.
Dvanáctého dubna pan hejtman přijel a s ním také s kamerou z redakce regionální televize Oik a Zámeček procházeli s námi. Ukázala jsem venku jak rozsáhlý byl dříve celý zámek a pak jsem v prvním patře popsala to nejdůležitější z jeho historie. Vysvělila jsem také panu hejtmanovi jak a proč se sbírají na Zámečku knoflíky, čeho se podařilo díky nim dosáhnout a ukázala mu ty nejstarší a nejzajímavější ze sbírky. Prohlédl si i drátenickou výstavku, kde se mu nejvíce líbilo půlmetrové srdce na Český rekord a také jemná miska z černého drátu.
Vysvětlila jsem tvrdé podmínky, za kterých se snažím udržet provoz, umožnit prohlídku a ukázat návštěvníkům něco zajímavého, bez platu a bez dotací provozních nákladů. Jediným příjmem, který zdaleka nestačí na vše potřebné je vstupné, a když přijde za rok méně návštěvníků, tak je velice těžké zajistit provoz a ještě něco vylepšovat. Také povětrnostní podmínky stále poškozují jen napůl opravenou věž a do sklepení po dešti zatéká, to zažil pan hejtman na vlastní kůži, když se ve sklepení musel v některých místech vyhýbat loužím.
Ukázala jsem také, kde by měl být vchod do možné podzemní chodby a prošli jsme i okolí věže a místa, kde zámek původně stál. Pohovořili jsme si, co by Zámeček potřeboval nejvíce a doufám, že jsme navázali spolupráci, která povede ke zlepšení současné situace a pomůže této stále málo známé a opomíjené, ale zajímavé památce pardubického kraje.
Zápisem do návštěvní knihy mě pan hejtman potěšil, napsal že oceňuje moji práci, že expozice nejsou honosné, ale jsou připravovány srdcem, což je pravda a že přeje Zámečku, aby našel další perspektivu rozvoje i přízeň místní i krajské samosprávy, protože má obrovský potenciál. Domluvili jsme se na formách možné podpory kraje a tak doufám, že návštěva pana hejtmana je dalším dobrým krokem správným směrem pro Zámeček na jeho cestě k opravené a navštěvované památce, která je v několika směrech unikátní a ojedinělá a má co nabídnout.
 12.4.2016                                                                                                Krasava Šerkopová