Českotřebovský deník 112/2016 (2/5) 

Taneční škola soutěžila na třech frontách 

22.-23.4. prožila Taneční škola jeden ze svých organizačně nejnáročnějších víkendů. Všech 14 tanečních složek vystupovalo a soutěžilo po celé České republice. Z toho 80 dětí cestovalo do Chomutova na MČ CDO 2016 s cílem vytančit si postup na MČR. V sobotu a v neděli si po té postupně odváželi nejen zlaté medaile.  
Výsledky Chomutov 
1. místo (z 4) – discodance (Gold Girls). Postup MČR
1. místo (z 3) – moderdance (Wings). Postup MČR
2. místo (z 3) – discodance (Flowers). Postup MČR
4. místo (z 6) – moderdance (Butterflies). Postup MČR
7. místo (z 9) – moderdance (Honeys). Postup MČR

Streetoví tanečníci se vydali  pro nás na novou pohárovou soutěž do Uničova. Ani zde nenechali taneční složky nic náhodě a vytančili si krásná místa.  
2. místo (z 3) – streetdance (Angels)
2. místo (z 6) – streetdance ( Spiders)
5. místo (z 7) – streetdance (Diablos)

Nejmladší ročníky spolu se Ženami se již podruhé zúčastnili pohárové taneční soutěže v Pardubicích. 
1. místo (z 4) – streetdance(Jokers)
1. místo (z 1) – moderdance (Roses)
2. místo ( z 2) – showdance (Baby)
3. místo (z 6) – streetdance (Ženy)

Nejmenší přípravné ročníky obohatily doprovodný program na akci Běh Javorkou a zatančili ve dvou vystoupeních.
Děkujeme všem tanečníkům za úspěšnou reprezentaci Taneční školy i města Česká Třebová, děkujeme všem trenérům, rodičům a všem kdo nám po celý víkend držel palce.

Netolický: Krajům byl příjem z daní narovnán. Teď jsou na řadě obce

České Heřmanice (2. května 2016) – V kulturním domě v Českých Heřmanicích se dnes odpoledne uskutečnil seminář z cyklu Starostovský informační servis, který uspořádalo Krajské shromáždění Sdružení místních samospráv České republiky (SMS ČR). Hostem setkání byl také hejtman kraje Martin Netolický. Mezi diskutovaná témata patřil například zákon o zemědělském půdním fondu, dostupnost poštovních služeb v obcích nebo změna zákona o rozpočtovém určení daní.
„Znovu jsem informoval přítomné starosty o aktuálním stavu zákonodárné iniciativy Pardubického kraje týkající se změny rozpočtového určení daní pro obce. Žádný dotační titul totiž nedokáže plně nahradit vlastní příjmy obcí. Navýšení prostředků na jejich rozvoj vnímám jako prostředky na rozvoj celého našeho kraje, jelikož obce jsou jeho základním stavebním kamenem,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který také zmínil, že k se k iniciativě Pardubického kraje koncem dubna připojil usnesením svého zastupitelstva také Olomoucký kraj. „Musíme se snažit bojovat za to, aby byl příjem z daní narovnán na úroveň před rokem 2012. Pro státní rozpočet by navýšení neznamenalo přílišnou zátěž, ale obcím by se velmi usnadnilo jejich fungování,“ sdělil hejtman Netolický. Ten také připomněl, že se na svém dnešním jednání zákonodárnou iniciativou Pardubického kraje zabývala také vláda České republiky.
O návrhu se však na základě výzvy tajemníka Sdružení místních samospráv ČR Tomáše Chmely hlasovalo mezi přítomnými poslanci z Pardubického kraje již dnes. V orientačním hlasování byli všichni přítomní poslanci pro návrh legislativní iniciativy našeho kraje. Velmi vítám, že je na navýšení peněz pro obce shoda napříč politickým spektrem. Jen doufám, že zákonodárcům zůstane tento názor i pro hlasování na půdě parlamentu,“ uvedl k hlasování hejtman Martin Netolický.
Mezi další témata v diskuzi patřila problematika plánovaného utlumování provozu některých poboček České pošty v obcích, ale také o problematika zákona o zemědělském půdním fondu a poplatcích za vyjmutí pozemků z jednotlivých tříd ochrany. Starostové se seznámili také s novelami některých zákonů. Konkrétně pak s novelou zákona o komunikacích nebo novelou zákona o odpadech.
 Fotografie Luboše Kozla: poslanci různých volebních stran z našeho kraje "cvičně" hlasují pro důležitý zákon zcela jednotně.