Českotřebovský deník 113/2016 (3/5)  
Zbývající úsek silnice II/358 Česká Třebová - Zhoř, který se pro nepřízeň počasí již nepodařilo rekonstruovat loni ke konci roku přichází na řadu nyní se začátkem května. Na asi 1,4 km dlouhý úsek mezi  hájenkou na Kohoutě a začátkem obce Zhoř vyjela technika aby realizovala dílo za daleko vhodnějších klimatických podmínek, než které panovaly v listopadu a prosinci 2015. Současně se ve Zhoři realizuje investice do chodníků, nový chodník propojí zastávku na odbočce Svinná s obcí Zhoř a zajistí bezpečnou chůzi chodcům. Protože je již postaven nový obrubník, tak bude vše dokončeno až do okrajů vozovky.  Slib, který dal Martin Netolický loni na podzim tak bude splněn. Foto Luboš Kozel v úterý 3.5. ráno.

Volné místo: Pracovník v sociálních službách - pečovatel, pečovatelka.  Nástup možný ihned. Platové zařazení dle Katalogu prací.
Nepřetržitý provoz. Dobrý zdravotní stav, flexibilita, znalost práce na PC. Kontakt:
Drvoštěpová Dagmar zdravotni@socialnisluzbyct.cz, 739344576
 
Návrh Pardubického kraje na zvýšení daňového podílu pro obce ve vládě neprošel

Krajské zastupitelstvo Pardubického kraje navrhuje v novele zákona o rozpočtovém určení daní zvýšit podíl obcí na dani z přidané hodnoty ze současných 20,83 procenta až na 23,58 procenta. Chce jim současně vrátit podíl 30 procent z daně z příjmů podnikatelů, o který obce přišly loňskou novelou zákona. K návrhu Zastupitelstva Pardubického kraje na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 243/2000 Sb., o rozpočtovém určení daní, ve znění pozdějších předpisů (sněmovní tisk č. 777) čj. 513/16
přijala vláda nesouhlasné stanovisko. Kabinet považuje navrženou změnu zákona za nevyváženou a za nedostatečně komplexní. Bez ohledu na stanovisko vlády se návrhem bude zabývat Poslanecká sněmovna.
Vláda dnes odmítla prodloužení lhůty pro ukončení platnosti povolení reklamních zařízení podél dálnic a silnic I. třídy, informoval tiskový odbor Úřadu vlády. S návrhem přišel v novele zákona o pozemních komunikacích poslanec ANO Stanislav Berkovec, argumentuje při tom možnými arbitrážemi proti státu i dopady na zaměstnanost a příjmy veřejných rozpočtů. Kabinet podle předběžného stanoviska pro zasedání měl poukázat na bezpečnost provozu.
Se záporným stanoviskem vlády budou zákonodárci projednávat návrh na změnu vymezení pro zřizování ochranných pásem silnic, jak jej prosazuje poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna. Vyplývá to z průběžných výsledků jednání kabinetu. Úprava by podle předběžného stanoviska pro dnešní jednání vlády zvýšila počet úseků silnic bez ochranných pásem. Silniční úřady by v těchto úsecích nemohly regulovat zástavbu ani reklamní zařízení.
 
JARNÍ  REKONDICE  ROSKY  ÚSTÍ NAD ORLICÍ

Roska Ústí nad Orlicí uspořádala koncem dubna pro své členy, pacienty s roztroušenou sklerózou, týdenní rekondiční pobyt  v bezbariérovém penzionu na Pastvinách, v celkovém počtu 23 členů. I když počasí nepřálo, všichni se vítali přátelsky a s úsměvem.
Program byl opět bohatý a zajímavý. Stěžejním úkolem byla jako vždy pohybová aktivita a různé techniky cvičení s využitím řady pomůcek a následné relaxace pod vedením vyškolených cvičitelek. Paní Libuše Částková z rehabilitačního oddělení nemocnice v Ústí nad Orlicí se tentokrát zaměřila na techniku správného dýchání a zpevňování pánevního dna. Doplňující byly prvky jógy, masážní techniky a pro každého 2 masáže.
I v přednáškách proběhla tématika nutnosti každodenního cvičení, nechyběly informace o možnostech v léčbě RS, o nových lécích, alternativní medicíně,  jarní detoxikaci,  bylinkách, stravovacích návycích aj. Na procvičení jemné motoriky jsme se zaměřili při ergoterapii.
Zážitkem byla muzikoterapie vedená paní Terezou Kellerovou. Seznámila nás s netradičními hudebními nástroji, na které si všichni zahráli a na závěr zazpívali.
Zpěv a příjemná pohoda také probíhala při hudebním večeru.
Na závěr se s přáním krásného léta všichni rozjeli do svých domovů.
Rádi bychom touto cestou poděkovali městu Česká Třebová za finanční podporu, která umožňuje reg.organizaci Roska UO realizovat plánované akce. Tyto aktivity přispívají k začlenění pacientů s RS do aktivního života a přinášejí jim velké povzbuzení.    
Hana Pauková
 
Andrle Sylor informoval starosty o povinném plavání

Poslanec Augustin Karel Andrle Sylor dnes na krajském shromáždění Sdružení místních samospráv Pardubického kraje informoval přítomné starosty o iniciativě, která podpoří sportovní aktivity mládeže.
Pokud ministerstvo školství od 1. září 2017 vyhláškou zavede povinnou plaveckou výuku, bude to jeden z konkrétních nástrojů, jak zvýšit pohybové aktivity dětí a odstranit plaveckou negramotnost části současné populace dětí.
„Rozpočty měst a obcí budou zatíženy minimálně. Náklady, které jsou odhadovány na 300 milionů korun ročně, totiž bude hradit stát. Ministerstvo financí poskytne ministerstvu školství z hazardu tři miliardy korun, z nichž tři sta milionů korun bude alokováno na povinnou plaveckou výuku.  Tato částka pokryje všechny náklady včetně nákladů na mzdy učitelů, pronájem bazénů a dopravu,“ říká iniciátor povinného plavání pro žáky základních škol poslanec Andrle Sylor.
Obecní i městské úřady budou moct ušetřené peníze použít například na rozvoj sportu. Pokud obě komory parlamentu schválí zákon o sportu a podepíše jej i prezident, budou muset obecní samosprávy na každý rozpočtový rok vytvořit koncept rozvoje sportu včetně jeho finančního zabezpečení. „Zákon ve sněmovně prošel třetím čtením a pozměňovací návrh byl schválen. Plán rozvoje sportu v obci nebo kraji obsahuje zejména vymezení oblastí podpory sportu, stanovení priorit v jednotlivých oblastech podpory sportu a opatření k zajištění dostupnosti sportovních zařízení pro občany obce nebo kraje. Součástí plánu je také určení prostředků z rozpočtu obce nebo kraje, které jsou nezbytné k naplnění plánu, “ dodává Andrle Sylor. 
 

Skalický: Nejdůležitější silnice Pardubického kraje se stavět nebude


DÍKY NOVELE PŘEDLOŽENÉ MINISTREM BRABCEM MÁ VĚTŠINA NEJVÝZNAMNĚJŠÍCH REALIZOVANÝCH I PŘIPRAVOVANÝCH STAVEB PO CELÉ ČESKÉ REPUBLICE NEPLATNOU DOKUMENTACI A PROJEDNÁNÍ POSOUZENÍ VLIVU STAVBY NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ, TAKZVANOU EIA. JEJICH VÝSTAVBA SE TAK ZASTAVUJE NA NĚKOLIK LET.
„Ministr Brabec nechal parlament projednat novelu o EIA, ale nikdy neupozornil na to, že novela zneplatní všechny starší posudky a zastaví výstavbu všech dopravních staveb. Podtrhuji, že se to týká všech silnic, ne jen těch financovaných z evropských fondů,“ řekl poslanec Jiří Skalický, lídr kandidátky TOP 09 do podzimních krajských voleb.
Podle něj nemá tak výrazné zpomalení výstavby silnic a dálnic v posledních letech v České republice obdoby. Proto také jako poslanec TOP 09 s ostatními kolegy inicioval mimořádnou schůzi sněmovny, které se problémem bude už tento čtvrtek zabývat.
V Pardubickém kraji problém zneplatněných EIA znamená „STOPku“ dokonce pro pět staveb - dva úseky D35, severovýchodní obchvat Pardubic, obchvat Sezemic a obchvat Chrudimi. „Jsou to zásadní dopravní stavby, které měly významně ulevit dopravě v Pardubicích a Chrudimi, která zatěžuje obyvatele i řidiče. Navíc více než 14 miliard korun na tyto investice jsme mohli získat od Evropské unie,“ “ uvedl lídr kandidátky a také zastupitel města Pardubice Jiří Skalický.
Klíčová komunikace D35, která se dříve nazývala R35, je pro Pardubický kraj a jeho občany nezbytnou dopravní tepnou. Lidé z regionu na její výstavbu čekají už roky. „Je nepřijatelné, že obyvatelé Svitavska se dostanou snáze do Brna než do svého krajského města,“ komentuje chybějící dopravní infrastrukturu Jiří Skalický a dodává: „I proto bude jedním z nejdůležitějších cílů našich zástupců v kraji výrazně zlepšit dopravní obslužnost kraje.“ TOP 09 na krizovou situaci v zastavení výstavby silnic upozorňuje už několik měsíců a neúspěšně se snažila také o zařazení tohoto bodu na schůzi sněmovny.
Ondřej Müller, krajský manažer TOP 09
 

Pokud bude nová EIA pro D35, využijme toho pro změnu napojení silnic u Litomyšle


Litomyšl má problémy s realizací MUK Litomyšl - východ kam se má napojit Česká Třebová a Ústí nad Orlicí, požaduje změnu. Při novém posouzení EIA to bude možné a může se stát že připojení na silnice II/360 a II/358 nebude, ač to  ve schváleném a podepsaném Memorandu. Pro Českou Třebovou by to až tak nevadilo. Zato by velmi pomohl posun MUK Litomyšl - jih od Janova ke Strakovu, kam by se dala dobře napojit rekonstruovaná silnice (nyní III/35846) z České Třebové a její průmyslové zóny kolem Semanína a Kozlovského kopce a Pazuchy.  Kamiony s kontejnery Metrans by tak vůbec nemusely jezdit městem Česká Třebová a zajely by "zadem" na křižovatku ke Strakovu a odtud na kapacitní silnici, vlastně dálnici. Město Česká Třebová by bylo ušetřeno od hluku, vibrací a těžké dopravy a získalo by přímé a krátké napojení na kapacitní silniční síť. Tato možnost napojení již byla zkoumána v diskuzi s ředitelem ŘSD a byla smetena se stolu tím, že by byl potřeba nový posudek EIA a to stavbu zdrželo. Nyní to tak nakonec dopadne, nový posudek EIA bude potřeba. Můžeme to využít a zajistit pro město Česká Třebová velkou úlevu od současného stavu na který nadává každý. Dobrá snaha zajistit investora pro naše město přináší velká negativa v enormním růstu dopravního zatížení těžkou dopravou.  Přitom, zdá se, bude šance toto změnit! (mm)

 

Velkolepý závěr skutečského festivalu v režii hradecké filharmonie


Třináctý ročník festivalu Tomáškova a Novákova hudební Skuteč zakončí v tomto týdnu dva koncerty Filharmonie Hradec Králové. O tom, že půjde o jedinečnou podívanou, svědčí i fakt, že oba jsou již delší dobu beznadějně vyprodané.

Na devět stovek návštěvníků zaplní skutečský zimní stadion ve středu 4. května. Od 20 hodin zde budou znít v provedení symfonického orchestru, vokálního kvarteta Q VOX a sólistů slavné hity legendární skupiny Pink Floyd v projektu dirigenta Miloše Machka nazvaném Pink Floyd Classic.

„S Filharmonií Hradec Králové spolupracujeme dlouhodobě a velmi rádi. Jejich dramaturgické počiny jsou velmi kreativní a pro diváky i nesmírně lákavé. Kvalita je zde naprostou samozřejmostí,“ říká na adresu hradeckého tělesa Lenka Frídlová z týmu pořadatelů.

Také závěrečný koncert festivalu proběhne v režii Filharmonie Hradec Králové. V neděli 8. května od 16 hodin uvede spolu s vynikajícím sólisty – manžely Janou a Václavem Siberovými a dirigentem Istvánem Dénesem – v Kulturním klubu Skuteč slavné operetní melodie a árie v koncertním programu Klenoty operety. Dva dny po oficiálním datu skončení 13. ročníku proběhne v odloženém termínu ještě jedno z nejočekávanějších představení, a sice taneční muzikál Edith – vrabčák z předměstí. Uvolněné vstupenky na tento koncert se dostávají znovu do oběhu, kde však rychle získávají nové šťastné majitele.