Českotřebovský deník 114/2016  (4.5.) 
ČD Cargo, a.s., Provozní jednotka Česká Třebová přijme do pracovního poměru strojvedoucí do přípravy.  Požadované vzdělání: Úplné střední odborné – obor elektro, strojní, stavební.  Kontaktní osoba: Darina Lorencová tel. 725 876 983, email: Darina.Lorencova@cdcargo.cz
 
Čtyři volné sociální byty na Semanínské ulici

Město Česká Třebová  podle čl. II Pravidel č. 3 pro pronajímání bytů v majetku Města Česká Třebová pro sociálně potřebné občany a rodiny vyhlašuje k pronájmu 4 volné byty na Semanínské ulici v České Třebové:
- byt č. 10 o velikosti 1+2 v čp. 2085 - byty č. 18 (1+2) a č. 20 (1+1) v čp. 2086 - byt č. 4 o velikosti 1+0 v čp. 2089
Žádosti o byty si mohou zájemci vyzvednout na odboru sociálních věcí a zdravotnictví MěÚ Česká Třebová. Vyplněné žádosti se všemi přílohami je nutno předat do podatelny MěÚ nejpozději ve středu 08.06.2016.
V České Třebové dne 4. května 2016                                                      Ing. Jiří Smrčka v. r. vedoucí odboru majetku města
 
POZOR  ZMĚNA TELEFONNÍHO ČÍSLA
Zubní lékaři MUDr. Lucie Kumpoštová a MUDr. Pavel Lohrer, zubní ordinace Lumidenta s.r.o., oznamují, že k 1.6.2016 se ruší pevná telefonní  linka do ordinace. Nové telefonní číslo je 778 133 117.
V Moravské Třebové plánují přestupní terminál či větší podporu technických oborů

Moravská Třebová (4. května 2016) – Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický navštívil v doprovodu senátora Radko Martínka Moravskou Třebovou. V rámci celodenního programu debatoval se studenty zdejšího gymnázia o fungování kraje a jeho aktuálních problémech. Následně se setkal s vedením města v čele se starostou Milošem Izákem, se kterým diskutoval mimo jiné o záměru výstavby přestupního terminálu či rekonstrukcích silnic v okolí města. Seznámil se také s plány Integrované střední školy na zřízení Centra odborné přípravy řemesel.
„Rozhodně podporuji obdobné záměry měst na zlepšení a zjednodušení dopravní obslužnosti a především usnadnění přestupů z automobilu na vlak a autobus. Jedná se o podobné plány, se kterými jsem se seznámil například v Hlinsku nebo Heřmanově Městci,“ sdělil hejtman Martin Netolický. Ten také navštívil areál Integrované střední školy, která plánuje vytvořit Centrum odborné přípravy řemesel. „Cílem tohoto projektu, který počítá s úpravou stávajících dílen, je mimo jiné snaha podněcovat v žácích prvního stupně základní školy vztah k technickým oborům a rozvíjet manuální zručnost, která mladé generaci povětšinou schází,“ uvedl hejtman s tím, že by v nejbližší době měl být zpracován projektový záměr.
Studenty zajímala výstavba D35 nebo zdravotnictví
V rámci dvou přednáškových bloků hejtman studentům připomněl důležitost pokračování ve studiu na vysoké škole. „Pokud skončíte s gymnáziem, tak se stanete oním pověstným skladníkem ve šroubárně, který si přečte Vergilia v originále,“ připomněl hejtman slavnou repliku z filmu Marečku, podejte mi pero! Následně představil fungování krajů a upozornil, že ani po více než 15 letech jejich fungování si celá řada občanů neumí představit, co vše kraj obstarává. „Od středních škol, přes nemocnice akutní péče, až po regionální dopravu či opravy silnic nižších tříd,“ vyjmenoval hejtman část z krajských kompetencí. Studenty nejvíce zajímala situace týkající se výstavby silnice D35 a otázka zajištění zdravotnické péče. Připomněl, že kraj se snaží alespoň zlepšovat bezpečnost na současné komunikaci I/35. „V minulosti jsme vybudovali speciální vodorovné dopravní značení pro bezpečný odstup, každý rok v létě navíc spouštíme informační bezpečnostní kampaň a nyní pracujeme na střídavých třípruzích, které umožní plynulejší průjezd,“ sdělil hejtman Netolický, který se posléze v diskusi s ředitelkou školy zajímal o finanční zajištění fungování školy a aktuální stav přihlášek ke studiu. Ředitelka školy jej ujistila, že jedna třída čtyřletého studijního oboru bude naplněna bez problémů.
Květen na hradech a zámcích Pardubického kraje

  • 7. května: státní hrad Kunětická hora – Velký střelecký den. Ukázky palných zbraní od středověku po současnost s SHŠ Corporal. (www.hrad-kunetickahora.cz)

  • 8. května: státní zámek Slatiňany – Pokrok nezastavíš! Speciální prohlídky běžně nepřístupných částí zámku. (www.zamek-slatinany.cz)

  • 14. května: státní hrad Kunětická hora – Festival malých pivovarů. Premiérový ročník. (www.hrad-kunetickahora.cz)

  • 14. května: Soubor lidových staveb Vysočina – Veselý Kopec – Hrnčířská sobota. Ukázky výroby, prodej, kulturní program od 9 do 16 hodin. (www.vesely-kopec.eu)

  • 21. května: státní zámek Slatiňany – Den koní a Slatiňanské pozastavení. Tradiční kulturní akce pořádaná ve spolupráci s městem Slatiňany a Národním hřebčínem v Kladrubech nad Labem. Den plný hudby, tance a her pro děti i dospělé v atraktivním prostředí zámeckého parku s možností prohlídky slatiňanského hřebčína.

  • 21.–22. května: státní zámek Slatiňany – Pokrok nezastavíš! Speciální prohlídky běžně nepřístupných částí zámku. (www.zamek-slatinany.cz)

  • 26. května – 26. června: státní hrad Kunětická hora – Letní divadelní scéna VČD Pardubice. Na rondelu pod věží. Kráska a zvíře (premiéra), Limonádový Joe. 90 minut před každým představením večerní prohlídka kaple a paláce, sraz zájemců u hradní brány. (www.hrad-kunetickahora.cz)

V Synthesii došlo k požáru. Občanům nebezpečí nehrozí

Pardubice (4. května 2016) – Dnes krátce po 11. hodině došlo v areálu firmy Synthesia k nehodě s výronem zplodin hoření. Požár nastal při vyřezávání staré technologie v energocentru. Během půl hodiny byla nehoda vyřešena a zásah ukončen.
O nehodě jsme byli okamžitě informováni a celou situaci monitorujeme. Hasiči dostali požár rychle pod kontrolu, takže občanům žádné nebezpečí v souvislosti s únikem chemikálií nehrozí. Vývoj budeme i nadále sledovat,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
 
K regulaci hazardu ve městech a obcích

Ústavní soud před třemi lety rozhodl, že obce mají právo na svém území regulovat hazard, a ministerstvo tak musí začít rušit povolení, která jsou v rozporu s vyhláškami jednotlivých obcí.  Stejná pravomoc zůstává obcím i v nově schváleném zákoně.
 
Do Hradce dorazí desetitisíce fanoušků helikoptér a motorsportu

Nejrozsáhlejší letecká a motoristická show v České republice čeká desetitisíce nadšenců již za necelých 14 dní! Své umění předvedou ti nejlepší jezdci i nejzkušenější piloti již 13. a 14. května 2016 na letišti v Hradci Králové. Helicopter Show a Rally Show si znovu užijí desetitisíce  hradečáků i mimohradeckých.Páteční den bude věnovaný zejména odborníkům z řad složek integrovaného záchranného systému (IZS) a partnerům obou akcí. Show pro širokou veřejnost vypukne sobotu 14. května od 9 hodin a to v obou areálech královéhradeckého letiště. Helicopter Show nabídne dopolední doprovodný program s ukázkami činností hasičů, policistů, zdravotníků a mnoha dalších. Na své si přijdou zejména rodiny s dětmi, jelikož pro nejmenší diváky bude připraveno mnoho soutěží. Od 13 hodin pak začne hlavní letový program. Naopak Rally Show nastartuje návštěvníky pěkně od rána. Na okruhu se hned v úvodu předvedou historické vozy a legendy motorsportu, které záhy vystřídají drifty a road show.