Českotřebovský deník 115/2016 (5/5) 

Mezinárodní projekt ve Svitu II

Ve dnech 29.04. – 01.05.2016 se ve slovenském Svitu konal mezinárodní projekt s názvem SVIT.com – komunitní život v EURÓPE, který je spolufinancovaný z programu EU a je zaměřený na komunitní život, podporu regionálních produktů a rozvíjení vzájemné spolupráce mezi partnerskými městy Česká Třebová a Knurów.Českou Třebovou tu spolu se starostou města panem Jaroslavem Zedníkem reprezentovali zástupci organizací - Naděje, Rodinné centrum ROSA, z.s., Svaz důchodců, pěvecký sbor BENDL, Jabkancoví umělci a Tělocvičná jednota SOKOL Česká Třebová I (turistický oddíl). Páteční konference byla věnovaná tématům evropského občanství za účasti slovenských europoslanců, a to formou přednášek, prezentací a diskuzí.  Během sobotního programu se na náměstí představily hudební i taneční soubory a skupiny. Se svým programem se zde představili i českotřebovští Jabkancoví umělci.  V kulturním domě se uskutečnila videoprezentace o tradici pečení chutných „jabkanců“. Nedělní dopoledne patřilo sportovnímu utkání tří fotbalových mužstev – Česká Třebová, Svit a Knurów. Všem účastníkům se akce velice líbila i díky přispění nádherného počasí.  Budeme se těšit na další partnerskou spolupráci. Ivana Macháčková  vedoucí výpravy

Návštěva z Agrate Brianza

Dne 4. května 2016 zavítaly, v rámci partnerství se ZŠ Ústecká, na výměnný pobyt do České Třebové děti z Agrate Brianza.Na letišti v Praze je přivítala místostarostka našeho města Ing. Jaromíra Žáčková. Spolu s ní děti navštívily významné pražské památky. Večer se pak uskutečnilo slavnostní přijetí hostí na českotřebovské radnici. Žáci základní školy v Agrate Brianza se v našem městě zdrží až do 9. května a na celou dobu pobytu je pro ně připraven pestrý program. Mimo to, že budou poznávat naše město, se spolu s žáky partnerské školy ZŠ Ústecká zúčastní několika workshopů zaměřených na ekologii a přírodovědu. Navštíví ZOO ve Dvoře Králové a Kutnou Horu. Celý jeden též věnují železnici, konkrétně pak prohlídce nejvýznamnějších pracovišť ČD v České Třebové.
 
Uschlé břízy na serpentině mají být nahrazeny 

Loni byla realizována rozsáhlá výsadba nových bříz  v Aleji Maxe Švabinského, vše díky dotaci  Fondu životního prostředí. Ze stejného zdroje byla financována i další výsadba a údržba zeleně ve městě na městských pozemcích. Loňský rok byl mimořádně suchý a to se projevilo na stavu vysázených porostů, právě na serpentině. Nyní zde je odhadem jistě více než 10%, možná i 15% vysázených stromků uschlých. Podle podmínek dotace je má dodavatel, tedy firma Haupt, zajišťující výsadbu  nahradit a má zajišťovat údržbu vysázené zeleně během deseti let.  Doufejme, že se loňské sucho nebude letos opakovat a že porosty  budou brzo obnoveny.

JUBILEJNÍ, ČTYŘICÁTÝ ROČNÍK pochodu a cyklijízdy „ORLICKÝM PODHŮŘÍM“

Klub českých turistů v Ústí nad Orlicí zve všechny příznivce turistiky na jubilejní 40. ročník dálkového pochodu a cyklojízdy ORLICKÝM PODHŮŘÍM. Start je průběžný od 7 do 10 hodin ze zahradní restaurace U Malinů – termín: sobota 4. června 2016.
Největší důraz je kladen na nejkratší 7 km dlouhou trasu – „Šmoulí stezku“. Celá bude ověnčena postavičkami Šmoulů, děti i rodiče povozí pořadatelé na lodičkách po Tiché Orlici, připraveno bude mnoho zajímavých soutěží za sladké odměny. Buřtíky si děti opečou na Andrlově chlumu, diplomy a medaile si potom převezmou na zahradě restaurace U Malinů. I další pěšáci na trasách 15 – 30 a 50 km půjdou přes „Andrlák“. Pěší turisté i cyklisté dostanou podrobné mapy zvolených tras.
Cyklo trasy – silnice: 25 km – 50 m – 100 km
Cyklo trasy – MTB: 25 km – 50 km
Na cyklotrasách je nutné správně vybavené kolo a helma. Děti do 15 let pouze v doprovodu osoby starší 18-ti let. Nezávodíme – důležité je pravidlo šťastného návratu. Na Andrlově chlumu bude otevřena rozhledna „Stříbrná krasavice. Dvacáté narozeniny oslavila 19. května 2016.  Trasami Orlickým podhůřím prošlo za 39 let, včetně pořadatelů 17 400 turistů. Každoročně je akce pořádána za finančního přispění Města Ústí nad Orlicí, za což ústečtí turisté mnohokrát děkují. Pořadatelé se těší na Vaší hojnou účast.  MR.

Podněty postřehy a dotazy přijímá českotřebovská radnice elektronickou poštou

Potřebujete zodpovědět dotaz? Máte podnět či připomínku? Chcete nám cokoliv sdělit? Využijte kontaktní formulář na webové stránce města.  Tento formulář najdete ZDE. Druhý formulář je zaměřen na sběr postřehů a informací o nedostatcích v čistotě a pořádku města, zejména výskytu černých skládek, nepořádku kolem kontejnerů, nesklizených pozemků a o problémech týkajících se městské zeleně.  Druhý kontaktní formulář najdete ZDE.Vaše postřehy budou spolu se zaslanou fotografií zveřejněny a vy můžete sledovat průběh řešení vámi zaslaného podnětu. Máte-li problémy s nahlášením závady či nedostatku, můžete kontaktovat odbor životního prostředí městského úřadu na tel.: + 420 465 500 187. Pracovníci zadají hlášení do systému na základě vámi sdělených údajů. Nemůžeme být všude a vidět vše hned. A čistota města je pro nás prioritou. Pomozte nám ji udržet.
 
Opatření obecné povahy

Městský úřad v České Třebové, odbor dopravy a silničního hospodářství jako věcně a místně příslušný správní úřad dle § 124 odst. 6 zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o silničním provozu“) a podle ust. § 171 a ust. §173 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů, na základě řízení o návrhu opatření obecné povahy zahájené na základě žádosti Obce Přívrat, 560 02 Přívrat 11 podané dne 09.01.2016, spočívající v umístění trvalého dopravního značení, a po předložení písemného vyjádření příslušného orgánu Policie České republiky, Krajského ředitelství policie Východočeského kraje, územního odboru vnější služby, dopravního inspektorátu Ústí nad Orlicí, a správce komunikace SÚS Pardubického kraje, úsek Ústí nad Orlicí vydává podle ust. § 77 odst. 1 písm. c) zákona č. 361/2000 Sb. (zákon o provozu na pozemních komunikacích), a vyhlášky č. 294/2015 Sb., kterou se provádí zákon o provozu na pozemních komunikacích.
Opatření obecné povahy – stanovení místní úpravy provozu na pozemních komunikacích následovně:
• Instalace dopravní značky B 17 (10 m) „Zákaz vjezdu vozidel nebo souprav, jejichž délka přesahuje vyznačenou mez“, na silnici III/35851 za křižovatku na Kohoutě, ve směru sjezdu na Přívrat
• Instalace dopravní značky B 17 (10 m) „Zákaz vjezdu vozidel nebo souprav, jejichž délka přesahuje vyznačenou mez“, na silnici III/35851 na vjezdu do obce Přívrat za křižovatku u zastávky
• Instalace dopravní značky B 17 (10 m) „Zákaz vjezdu vozidel nebo souprav, jejichž délka přesahuje vyznačenou mez“ s dodatkovou tabulkou E 13 „Mimo BUS“, na silnici III/36012 za křižovatku pod Zacharovcem, ve směru na Přívrat
 
Pardubický kraj podpoří volnočasové aktivity dětí a mládeže

Pardubice (5. května 2016) – Radní Pardubického kraje na svém dnešním zasedání odsouhlasili přidělení dotací v oblasti volnočasových aktivit pro rok 2016. Tento dotační program je zaměřen výhradně na podporu organizací, které zajišťují volnočasové vyžití dětí a mládeže.  „Dnešní doba nabízí dětem spoustu možností, jak trávit volný čas. Bohužel řada z nich má často nepříznivý dopad na jejich vývoj. Snažíme se tímto programem podporovat projekty z různých odvětví, které umožňují, aby děti dělaly ve volném čase něco smysluplného. Jsou to obvykle sportovní aktivity, tábory, ale i vzdělávací činnosti,“ uvedl radní Pardubického kraje zodpovědný za sport a cestovní ruch René Živný. „Na doporučení komise jsme poskytli dotaci 35 žadatelům, kteří si mezi sebe rozdělí částku 500 tisíc korun,“ dodal radní Živný s tím, že část dotací ještě musí schválit zastupitelstvo. Podpora pro jednotlivé subjekty se pohybuje od 10 do 20 tisíc korun. Na finanční pomoc se mohou těšit například sbory dobrovolných hasičů, Junáci nebo třeba Klub český turistů Slovan Pardubice. Zajímavý projekt chystá SDH Štěpánov, který si pro děti připravil Aktivní léto BEZ MOBILU.
Pohár rozhlasu s Českou spořitelnou se rozjíždí v okresech

Týmová soutěž pro žáky základních škol s půlstoletou tradicí startuje v těchto dnech po okresech celé republiky. Pohár pokračuje 24. května krajskými koly a vyvrcholí 7. června v Kolíně za účasti patrona soutěže, dvojnásobného halového vicemistra světa Jakuba Holuši.
Již 48. ročník Poháru rozhlasu určený družstvům školáků druhého stupně ve věku od 12 do 16 let otevřel své brány. První okresní kola již proběhla, naplno se však pohárové bitvy rozjedou v následujících dvou týdnech. Z toho plyne i to, že se školy stále mohou na řadě míst hlásit, stačí vyplnit jednoduchou přihlášku na www.poharrozhlasu.cz/prihlaska. Nejúspěšnější školní týmy projdou do krajských kol, která se konají 24. května, z nich se pak rekrutují účastníci celostátního finále, jež hostí 7. června Kolín.
Všichni finalisté se setkají s patronem poháru, jímž je od letoška běžec na střední tratě Jakub Holuša. Úspěšný reprezentant hlavně na halových šampionátech, dvakrát stříbrný z HMS a zlatý z HME v Praze se vyznal z blízkého vztahu k soutěži. „Děti by měly vědět, že já sám jsem vyrůstal na Poháru rozhlasu a dovedlo mě to až k velké atletice a světovým medailím. Přál bych si, abych byl vzorem pro mnohé mladé atlety, a budu šťastný, pokud si vybudují stejný vztah ke královně sportů jako já. Moc se těším na osobní setkání při finále v Kolíně,“ vyznal se hrdý patron soutěže.
A co žákyně a žáky 6. až 9. třídy (či gymnazisty odpovídajících ročníků) při poháru čeká? Děti jsou rozděleny do výše uvedených čtyř kategorií – podle věku na starší a mladší a podle pohlaví, přičemž tým tvoří dvanáct členů. Soutěží se ve sprintu na 60 m, běhu (600, 800, 1000 nebo 1500 metrů podle kategorie), ve výšce, dálce, kouli (starší) nebo míčku (mladší) a štafetě 4x60 m.  Výsledek družstva pak tvoří výkony jednotlivců ohodnocené podle bodovacích tabulek.
Pohár rozhlasu vznikl v druhé polovině padesátých let 20. století původně jako utkání krajských družstev „na dálku“. Soutěžilo se současně na pěti stadionech a výsledky byly přenášeny prostřednictvím rádia nejen na ostatní sportoviště, ale také do éteru. V roce 1962 byl pohár přerušen, naštěstí se jej podařilo obnovit, přičemž se o jeho obrodu zasloužili zejména František Macák a Miroslav Tuček. A tak soutěž započala s rokem 1969 slavnou etapu. Model soutěžení na dálku zůstal zachován, ale namísto krajských výběrů byla zapojena družstva z druhého stupně základních škol. A hned první roky poté nastaly zlaté časy, v roce 1975 už se účast vyšplhala přes 5000 škol s 54 000 žáčky. Určitý vývoj zaznamenaly kategorie, kde se vyhodnocovaly zvlášť například vesnické či sportovní školy, nyní jsou ve hře poháry zasvěcené čtyřem osobnostem.
 
Z Boru u Skutče mizí po letech skládka pneumatik

Po více než pěti letech se občané Boru u Skutče dočkali. V současné době již na skládce, která dříve děsila široké okolí, panuje čilý ruch. Již několik dní jsou zde odstraňovány staré pneumatiky a popel vzniklý po požáru v roce 2011. Pardubický kraj získal na odstranění této staré ekologické zátěže dotaci ze Státního fondu životního prostředí. Celková částka sanace areálu činí necelých 22 milionů korun.
 „Nejen občané Boru u Skutče jistě rádi vidí, že se nám podařilo zahájit odklízecí práce s velkým předstihem. Jsem přesvědčený, že již před začátkem letní sezony nebude po skládce ani památky,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Po letech nečinnosti a dohadů tak bude konečně odstraněna ekologická zátěž, která obtěžovala obyvatele v širokém okolí,“ dodal hejtman Netolický s tím, že kraj na sebe převzal zodpovědnost za řešení tohoto problému místo příslušné obce s rozšířenou působností, kterou je v tomto případě Chrudim, a zažádal ministerstvo životního prostředí o dotaci. „Kraj bouchnul do stolu a odstranění zajistil. Mám obavy, že kdybychom tak neučinili, tak by tahanice dlouho pokračovaly.“
Problém v Boru u Skutče vznikl po požáru skládky již v roce 2011, po němž zde zůstalo kolem 2 750 tun popela. „Vzhledem k nejasným majetkovým poměrům bylo od té doby složité najít rozumné řešení, které by zbavilo obyvatele Boru této nepříjemnosti,“ uvedl krajský radní pro životní prostředí, zemědělství a venkov Václav Kroutil. V areálu byly uloženy také obrazovky starých televizorů, stavební suť, komunální odpad a azbestové části střechy. Obrazovky televizorů obsahují řadu nebezpečných a toxických látek. Do současnosti byla skládka volně přístupná a odkrytá.