Českotřebovský deník 116/2016  (6.5.) 

Den matek v Domově pro seniory

Ve čtvrtek 4. května 2016 navštívily děti z MŠ Habrmanova Domov pro seniory. Pod vedením paní učitelky předvedly za hudebního doprovodu písničky, tanečky a básničky, připravené k oslavě Dne matek. Na závěr vystoupení předaly děti všem uživatelům, kteří se na ně přišli podívat, vlastnoručně vyrobenou kytičku. Pro ostatní seniory, kteří se vystoupení nemohli zúčastnit, nechaly děti několik kytiček v rukách sociálních pracovnic. I tyto kytičky byly dodatečně uživatelům předány. Vystoupení se dětem velmi podařilo. Uživatelé odcházeli s úsměvem na tvářích. Za své úsilí byly děti odměněny malou pozorností – každé si odneslo oplatek a pitíčko.
Tímto bychom chtěli prostřednictvím Českotřebovského zpravodaje poděkovat paní ředitelce a učitelskému kolektivu MŠ Habrmanova i všem dětem za secvičení a předvedení hudebního pásma v Domově pro seniory.
Těšíme se na další podobnou spolupráci i v budoucnu.  Sociální úsek Domova pro seniory
 
Volné pracovní místo na pozici Pracovník v sociálních službách - pečovatel, pečovatelka.
Nástup možný ihned. Platové zařazení dle Katalogu prací. Nepřetržitý provoz.
Dobrý zdravotní stav, flexibilita, znalost práce na PC.
Kontakt:
Drvoštěpová Dagmar zdravotni@socialnisluzbyct.cz, 739344576

 
Výstava "Život vtištěný do barev"

Výstava Život vtištěný do barev. Umělecké výrobky klientů Domova pod hradem Žampach. Vernisáž se uskutečnila ve čtvrtek 28. dubna 2016 od 17 hodin. Výstavu uvedl ředitel Domova pod hradem Žampach PaedDr. Luděk Grätz, hudbou doprovodila skupina Barbušáci.  Výstava potrvá do neděle 5. června 2016. Pro školní kolektivy je možné objednat doprovodný program.
 
Cena třebovské Lokomotivy 

Krytý plavecký bazén byl dějištěm dalšího pokračování “Memoriálu Petra Eisenvorta” a “Ceny třebovské Lokomotivy”. Nad letošním 30. ročníkem druhého jmenovaného podniku převzal záštitu hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
Jubilejního klání se zúčastnilo 279 plavců z šestadvaceti oddílů. Ve dvou dnech proběhlo celkem 1269 startů v třiapadesáti disciplínách. Domácí závodníci vybojovali několik cenných kovů. V dorostenecké kategorii závodu na 100 metrů znak se dařilo Adamu Vágnerovi, jenž získal stříbro. Eliška Štichauerová byla dokonce zlatá. Nejcennější medaili získal mezi staršími žáky také Denis Hýbl.  V kategorii mladšího žactva se finálovou účastí mohli pochlubit Jan Hurych, Nela Hýblová, Anděla Linhartová a mezi dorostenci Matěj Švíř. (Podle OIKTV)
 
Parkování v Pardubické nemocnici by mohly usnadnit moderní technologie

Pardubice (6. května 2016) – Komplikované parkování v Pardubické nemocnici by mohlo být brzy minulostí. V rámci klastru ETIK připravuje Pardubický kraj záměr na chytrý naváděcí systém, který by pacienta nasměroval na nejbližší volné místo v blízkosti pavilonu, do kterého směřuje. Záměr dnes získal podporu hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického.
„Aplikace moderních technologií již není hudbou budoucnosti. Tímto systémem by mohl být vyřešen nejen současný, často neuspořádaný systém parkování v nemocnici v Pardubicích, ale také usnadněn pohyb pro pacienta, jelikož celý systém bude opatřen elektronickými naváděcími tabulemi,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Uživatelé chytrých telefonů jistě ocení bezplatnou aplikaci, která je na dané volné parkovací místo navede,“ sdělil hejtman Netolický s tím, že již v pozici krajského radního pro zdravotnictví problematiku parkování sledoval. „V této době však nemocnice řešila zcela jiné problémy, a proto nebylo toto téma tolik aktuální,“ dodal hejtman.
Ten také nastínil další postup plánovaného projektu. „V průběhu tohoto měsíce bychom rádi získali informace o dostupných parkovacích místech v nemocnici, která by byla vhodná pro zahrnutí do projektu. Po získání těchto dat můžeme řešit další kroky. Mezi ty patří například modernizace sloupů veřejného osvětlení v areálu, které mohou zároveň sloužit jako dobíjecí stanice pro elektromobily nebo vysílače Wi-Fi signálu,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Pardubická nemocnice patří mezi téměř 20 subjektů v Pardubickém kraji, které využívají energeticky efektivní technologie v rámci projektu řešeného metodou Energy Performance Contracting (EPC). V minulém roce kraj za tyto projekty získal od Asociace poskytovatelů energetických služeb první místo mezi projekty využívající tyto technologie. „Výhodou této technologie je, že se dodavatel smluvně zaváže k úspoře energie, ze které pak zákazník financuje investice do moderních technologií,“ řekla radní pro investice a majetek Ludmila Navrátilová.
 
Muzeum starých strojů v Žamberku má šanci na rozvoj

Vzniká v areálu bývalé Vonwillerovy továrny, pozdější MosilanyŽamberku.Cpo zde uvidíte: řadů starých vozů, parních strojů, válců nebo průmyslových lokomotiv.Vzniká záměr na rozšíření, který má šanci na podporu z Operačního program přeshraniční spolupráce Česká republikaPolská republika. „Připravený projekt za souhrnnou částku necelých dva a půl milionu euro počítá s úpravami areálu, který by se jinak s velkou pravděpodobností stal brownfieldem. Místo toho zde vzniká unikátní muzeum, ve kterém jsou na rozdíl od Národního technického muzea v Praze všechny exponáty provozuschopné, což je pro mne jako milovníka historické techniky velký zážitek,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „
Zamýšlený projekt spadá v rámci Operačního programu přeshraniční spolupráce Česká republikaPolská republika do prioritní osy 2 Rozvoj potenciálu přírodních a kulturních zdrojů pro podporu zaměstnanosti. Přímím partnerem na polské straně je Muzum průmyslu a železniční dopravy ve Slezsku se sídlem ve Slezské Javořině.  „Žadatelé mohou z tohoto operačního programu získat dotaci až do výše 90 procent všech uznatelných nákladů. Projekt by měl být podán v květnu s tím, že na podzim letošního roku by měl být znám výsledek,“ řekl hejtman Martin Netolický. Muzeum je v současné době otevřeno dvakrát ročně a dále po domluvě s provozovateli muzea. „Lze však očekávat, že v případě úspěšného vyhodnocení projektu a jeho realizaci by se otevřelo široké veřejnost,“ dodal hejtman Netolický. Nejbližší akce se v areálu Vonwillerovy továrny uskuteční v sobotu 21. května. Na návštěvníky čekají spanilé jízdy parních strojů, živé ukázky modelů, představení techniky, ale také bohatý celodenní doprovodný program. Bližší informace lze nalézt na internetových stránkách www.starestroje.cz
 
Paprsky slunce odrážejí stará cédéčka

Nový festival s názvem OMG, neboli Otevřená muzea a galerie Pardubického kraje, pokračoval v úterý happeningem ve Východočeské galerii na Zámku Pardubice. Den Slunce tam s galerií slavili žáci a pedagogové I. ročníku víceletého gymnázia Pardubice Dašická. Připravili si instalaci z použitých cédéček i další oslavy slunečního svitu.
Výtvarná akce, byla zahájena i originálním tanečním a hudebním vystoupením. Studenti připomněli na zámeckém nádvoří před galerií v několika proměnlivých obrazech tvar slunce a sluneční paprsky. Všichni si společně pod vedením odborné instruktorky zacvičili sestavu z jógy  Pozdrav slunci a instalovali objekty z cédéček, které měly odrážet sluneční paprsky. Hlavní oslavenec, tedy Slunce, se však to dopoledne schovávalo za mraky.
Pro všechny pak byla připravena autentická komentovaná  prohlídka výstavy Kurta Gebauera, Matice Země se samotným autorem, který znovu přijel do Pardubic. Zájemci se tak od něj i kurátorky výstavy Marie Jirákové mohli dozvědět příběhy vzniku jednotlivých děl.
Objekty z cédéček je možné zhlédnout na nádvoří pardubického zámku pouze do pátku 6. 5. 2016. Až v těchto slunečních dnech nabízí návštěvníkům areálu i místním pávům neobyčejné zážitky. Výstava Kurta Gebauera je otevřená do 10. července.

Poezie Josefa Tomáše - českotřebovského rodáka žijícího v Austrálii  - odkaz na jeho web ZDE