Českotřebovský deník 120/2016 (11/5)

ČD Cargo, a.s., Provozní jednotka Česká Třebová přijme do pracovního poměru strojvedoucí do přípravy.  Požadované vzdělání: Úplné střední odborné – obor elektro, strojní, stavební.  Kontaktní osoba: Darina Lorencová tel. 725 876 983, email: Darina.Lorencova@cdcargo.cz

Usnesení rady města ze dne 9.5. 2016  najdete ZDE
Karta volného bytu Trávník 1980 - najdete ZDE
Karta volného bytu  Na Trubech 1110  - najdete ZDE
Volné pracovní místo na pozici Pracovník v sociálních službách- pečovatel, pečovatelka.Nástup možný ihned. Kontakt: Drvoštěpová Dagmar zdravotni@socialnisluzbyct.cz, 739 344 576
Rekonstrukce úseku silnice II/358  v úseku Kohout - Zhoř si vyžádá omezení provozu

Městský úřad Litomyšl, odbor místního a silničního hospodářství, věcně a místně obecní úřad s rozšířenou působností dle § 77 odst. 1 písm. c) a dle § 124 odst. 6 zákona č. 361/2000 Sb., o silničním provozu, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon o silničním provozu) na základě žádosti spol. STRABAG a. s., (IČ: 608 38 744), Na bělidle 198/21, 150 00 Praha - Smíchov, STRABAG a. s., odštěpný závod Ostrava, oblast Západ, Kladská 1082, 500 03 Hradec Králové, po projednání dle § 77 odst. 3 zákona o silničním provozu s Policií České republiky, Krajským ředitelstvím Pardubického kraje, Územním odborem Svitavy, Dopravním inspektorátem, č.j. KRPE35922-1/ČJ-2016-170906 ze dne 27. 04. 2016 a s Policií České republiky, Krajským ředitelstvím Pardubického kraje, Územním odborem Ústní nad Orlicí, Dopravním inspektorátem, č.j. KRPE35687-1/ČJ-2015-171106 ze dne 26. 04. 2016, dále po souhlasu Krajského úřadu Pardubického kraje, Městského úřadu Ústí nad Orlicí, Městského úřadu Česká Třebová, Městského úřadu Svitavy a po posouzení žádosti v souladu s ustanovením § 77 odst. 1 písm. c) zákona o silničním provozu a rovněž s vyhláškou č. 294/2015 Sb., kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů (dále jen vyhláška č. 294/2015 Sb.) vydává dle § 77 odst. 5 zákona o silničním provozu v návaznosti na ustanovení §171 a 173 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů (dále jen správní řád) opatření obecné povahy pro stanovení přechodné úpravy provozu na pozemních komunikacích v tomto rozsahu:
na silnicích I/14, I/35, I/43, II/358, II/360, III/36012, III/36018 a na místních komunikacích v obci Česká Třebová dojde k rozmístění přenosných svislých dopravních značek a přenosného dopravního zařízení pro označení úplné uzavírky a objížďky silnice II/358, které budou rozmístěny dle přílohy. Grafické přílohy tvoří nedílnou součást tohoto oznámení opatření obecné povahy - Stanovení přechodné úpravy provozu na pozemních komunikacích.  Platnost stanovení od nabytí účinnosti 21. 05. 2016 do 22. 05. 2016.   Práci provádí spol. STRABAG a. s., (IČ: 608 38 744), Na bělidle 198/21, 150 00 Praha - Smíchov, STRABAG a. s., odštěpný závod Ostrava, oblast Západ, Kladská 1082, 500 03 Hradec Králové.
 
Policejní dron dohlédne na neukázněné řidiče

Pardubice (9. května. 2016) – Krajské ředitelství Police České republiky se od dnešního dne pyšní dalším kusem moderní techniky, která dohlédne na neukázněné řidiče, ale také pomůže při pátrání nebo živelních pohromách. Od hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického převzal krajský ředitel Policie ČR Jan Švejdar moderní dron za více jak 400 tisíc korun, který je dalším z řady věcných darů Pardubického kraje pro Policii ČR.
„Dron bude primárně využíván na monitorování provozu na silnicích, při pátracích akcích v terénu nebo na dokumentování místa nehod či živelních katastrof. Jedná se o moderní techniku, kterou si stejně jako v minulých letech vybrali sami policisté, kteří přesně vědí, co pomůže při usnadnění jejich práce,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Chceme pomoci nejen policii, ale také ostatním složkám IZS s pořízením techniky, která usnadní jejich práci, ale přitom není běžnou součástí jejich technického vybavení,“ dodal hejtman Netolický.
V minulosti přispěl Pardubický kraj policistům již několikrát. V prosinci 2014 převzali policisté moderní radar Ramer, který je přednostně nasazován na silnici I/35, a na jehož pořízení přispěl kraj částkou 700 tisíc korun. V minulém roce kraj přispěl částkou 500 tisíc korun na úpravu speciálního velitelsko-monitorovacího vozidla, které je vybavené kamerovým systémem, termovizí a napojením do komunikačních sítí.

Vysoké Mýto bude mít nový operační sál pro jednodenní chirurgii

Vysoké Mýto (11. 5. 2016) - Koncem září letošního roku bude ve Vysokomýtské nemocnici zprovozněn nový operační sál. Potvrdil to 1. náměstek hejtmana Pardubického kraje zodpovědný za zdravotnictví Roman Línek, který dnes na místě jednal s vedením tohoto zařízení následné péče a také s vedením města. V krajské radě byl už potvrzen vítěz výběrového řízení na dodavatele stavby.
„Rekonstrukce operačního sálu je jedním z kroků, který vede k modernizaci nemocnice. Je součástí projektu na rozvoj jednodenní chirurgické péče, který v této nemocnici podporujeme,“ uvedl Roman Línek. Jedná se o projekt, jehož výsledkem je poskytování plánovaných chirurgických zákroků za pomoci moderních postupů, s novým přístrojovým vybavením a v prostorách, které odpovídají vysokému standardu. „Vyčlenili jsme pro tuto investici pět milionů korun z krajského rozpočtu, kterou následně odsouhlasili i zastupitelé. Nyní již nic nebrání tomu, aby přestavba operačního sálu koncem května byla zahájena a na konci září 2016 dokončena,“ dodal Línek.
Nový operační sál využije zakonzervovaných prostor starého chirurgického sálu ve druhém nadzemním podlaží budovy v Hradecké ulici. Díky tomu se uvolní prostory ve třetím podlaží, kde vybuduje dialyzační středisko. Budova patří městu a Pardubický kraj ji má v zápůjčce.
Práce na projektové dokumentaci jak pro dialyzační středisko, tak pro operační sál trvaly téměř půl roku a v lednu 2016 byla dokumentace předána na stavební úřad ke schválení. „Rozpočtovaná částka na rekonstrukci plynoucí z projektové dokumentace však přesahovala částku pět milionů korun, kterou Pardubický kraj vyčlenil v rozpočtu, proto jsme se se zřizovatelem dohodli, že rekonstrukci předsálí, skládající se ze čtyř pokojů, dvou sociálních zařízení a vyšetřovny pro lékaře a sestru, provede Vysokomýtská nemocnice v předstihu na své náklady,“ řekl ředitel Vysokomýtské nemocnice Josef Pejchl. To se podařilo a od 16. května 2016 budou pokoje v předsálí připraveny poskytnout své prostory budoucím pacientům. Tyto stavební úpravy spadající do první etapy rekonstrukce operačního sálu byly Vysokomýtskou nemocnicí pořízeny za necelých 800 tisíc korun.
Pro zaměstnance Vysokomýtské nemocnice nyní nastane náročné období, kdy budou nějakou dobu pracovat vedle stavby, ale výsledek bude pro nemocnici velkým krokem vpřed. „Práce na moderním pracovišti s moderními přístroji bude jistě uspokojovat jak zdravotnický personál, tak bude velkým přínosem pro pacienty. Rozvoj jednodenní chirurgické péče je celosvětovým trendem pro poskytování drobných chirurgických zákroků, včetně miniinvazivních operací, které jsou šetrné k organismu pacienta a zkrátí dobu jeho rekonvalescence,“ zdůraznil Roman Línek. Ten také shrnul, že za dobu existence kraje investoval tento zřizovatel do Vysokomýtské nemocnice celkem přes 41 milionů korun. „Naším cílem není nemocnici rušit, ale najít její adekvátní postavení na mapě zdravotnictví v našem kraji,“ doplnil.
Město Vysoké Mýto dnes také podepsalo smlouvu se společností Fresenius Medical Care o vybudování dialyzačního střediska. To by mělo být hotové zhruba za rok. Tato společnost v Pardubickém kraji už působí na dvou místech v Pardubicích, dále v Chrudimi a v Hlinsku, v České republice má celkem 25 středisek.
Foto: Tyto prostory projdou do konce září výraznou proměnou. Nemocnice uspořádá po dokončení rekonstrukce Den otevřených dveří pro veřejnost.
 
Převzetím smluv potvrdili starostové krajskou dotaci pro dobrovolné hasiče
Pardubice (10. května 2016) – Přes 30 starostů obcí převzalo dnes společně se zástupci ostatních složek Integrovaného záchranného systému smlouvy o poskytnutí dotace od Pardubického kraje. V rámci akce byl také předán dron do užívání Krajského ředitelství Policie ČR Pardubického kraje.
„Dnešním dnem jsme potvrdili finanční podporu jednotek dobrovolných hasičů obcí, v rámci dvou dotačních titulů na pořízení hasičských automobilů a rekonstrukce či výstavby požárních zbrojnic. Celkově krajské zastupitelstvo schválilo na svém dubnovém zasedání dotace za téměř 12 milionů korun, přičemž sedm milionů činí krajský příspěvek na dotace vypsané Ministerstvem vnitra,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že v tomto dotačním titulu bylo podpořeno celkem 21 obcí.
Zároveň si smlouvu potvrzující krajský příspěvek převzali zástupci ostatních složek Integrovaného záchranného systému. Po 30 tisících získá každý ze čtyř oblastních spolků Českého červeného kříže, 100 tisíc korun obdrží Vodní záchranná služba na Seči a na Pastvinách. Finanční podporu od kraje získá také Záchranná brigáda kynologů Pardubického kraje, RESCUE Pardubice a 201. Pardubice. Kraj poskytne dotaci ve výši 200 tisíc korun také České hasičské jednotě – župě Východočeské.