Českotřebovský deník 121/2016 (12/5) 

Kufrování  - další sport do Javorky

Počasí nám přálo a očekávali jsme větší účast. Běželo 41 závodníků, někteří si vyzkoušeli obě tratě. Ta kratší byla pouze v parku, orientačně jednoduchá a fyzicky nenáročná. Delší trať vedla až na vrchol Robova kopce a byla fyzicky i orientačně obtížnější. Tratě se závodníkům líbily a k bojovné atmosféře výrazně přispěli žáci z Iscarex Junior teamu.  Bohuslav Pilgr Více ZDE
 
Čištění,
které se nelíbí

Dnes ve čtvrtek 12.5.2016 v 9:04 hodin se mě podařilo vyfotografovat čištění komunikací tak, jak jej praktikuje firma Eko-Bi.
Na snímcích jsou sice "jen" Serpentýny, ale před několika dny byla stejná situace také na ulici. Sadová. Jsem přesvědčen, že toto jistě není ten správný způsob. HD

ČD Cargo, a.s., Provozní jednotka Česká Třebová přijme do pracovního poměru strojvedoucí do přípravy.  Požadované vzdělání:

Úplné střední odborné – obor elektro, strojní, stavební.  Kontaktní osoba: Darina Lorencová tel. 725 876 983, email: Darina.Lorencova@cdcargo.cz


Pozvánka na trailový závod


Závod je veřejný a přístupný všem závodníkům bez omezení. Jsou vypsány další věkové veteránské kategorie a speciální soutěž - PEKLÁK Challenge.  Také diváci si přijdou na své, budou mít možnost vidět nejlepší české závodníky a české reprezentanty v běhu do vrchu na atraktivní a velmi náročné okruhové trati. Na trati bychom měli vidět např. skyrunnera Ondru Fejfara, výborného vrchaře a 11. závodníka z MS Jana Janů, čerstvého mistra ČR v maratónu Petra Pechka, dvojnásobnou stříbrnou medailistku z ME a MS juniorku Míšu Stránskou. Mezi favority závodu budou jistě patřit i další domácí závodníci Filip Záveský a Adéla Stránská. Závod je zařazen do Maratonstav Českého poháru v běhu do vrchu a Iscarex poháru 2016. 

PEKLÁK Challenge je závod na jeden velký okruh (2,9 km s převýšením ± 165 m).
Běží se 4. června Start v 13.30 hodin Challenge je vložený závod – výzva pro sportovce libovolného věku k porovnání vlastní fyzické kondice s českými reprezentanty v běhu do vrchu. Challenge se běží na jedno velké kolo a cílem je překonat nejlepší mezičas závodníka, v případě ženy nejlepší mezičas závodnice z kvalifikačního závodu. Tři nejrychlejší muži a tři nejrychlejší ženy budou odměněni věcnou cenou.  V případě překonání nejlepšího mezičasu z kvalifikačního závodu obdrží vítěz nebo vítězka Challenge navíc finanční prémii 1 000,- Kč.

Přihlášky:  Podávají jednotlivci na webových stránkách sport-reg.cz a to do středy 1. 6. 2016 do 24:00. Přihlášky v místě startu v den závodu budou možné za zvýšené startovné.  Webové stránky závodu:  www.peklak.iscarex.cz

Kraj připravuje další investice do zdravotnictví

Pardubice (12. 5. 2016) - Rada Pardubického kraje postupně projednává potřebné investice do nemocnic akutní péče a dalších zdravotnických zařízení z krajského rozpočtu. Dílčí rekonstrukce čekají všech pět nemocnic, zásadní ovšem bude projektová příprava centrálních příjmů a centralizace akutních oborů v Orlickoústecké a Pardubické nemocnici.
Projekt urgentního příjmu
V posledních dnech byl radou kraje schválen investiční záměr pro zpracování projektové dokumentace stavby centrálního příjmu v Orlickoústecké nemocnici. „Jedná se výstavbu nové budovy urgentního příjmu pro chirurgické a interní obory pro spádovou oblast s přibližně 200 tisíci obyvatel. Objekt bude umístěn v severovýchodní části areálu s přímou návazností na provozy operačních sálů. Zahrnuje kromě samotného příjmu také 9 lůžek ARO, 9 lůžek JIP, 30 lůžek interního typu, heliport na střeše objektu a patologii. Předpokládané náklady stavby jsou podle studie ve výši 322 milionů korun bez DPH, informoval 1. náměstek hejtmana pro zdravotnictví Roman Línek. Na stavbu bude na základě schváleného investičního záměru zpracována projektová dokumentace. Předpokládané náklady na její zpracování jsou ve výši 5 milionů korun včetně DPH,“ dodal Línek. 
Čistírna odpadních vod v Albertinu
Méně viditelný, ale pro provoz zdravotnického zařízení důležitý projekt, je rekonstrukce a modernizace čistírny odpadních vod (ČOV), stokové sítě a kanalizační přípojky v Albertinu Žamberk. Ta je v současné době spolu se splaškovou, infekční a srážkovou kanalizací v havarijním stavu.
Stavba zahrnuje úplné oddělení srážkových vod a jejich zneškodnění v rámci areálu léčebny. Dále řeší oddělení infekčních splaškových vod z oddělení a provozů produkujících infekční splaškové vody od splaškových vod s běžným komunálním znečištěním. Odpadní vody běžného charakteru budou odváděny do městské kanalizace bez čištění. „Tady jsou předpokládané investiční náklady včetně nákladů na přípravu 18,3 milionu korun včetně DPH,“ řekl náměstek Línek.
Den matek s koncertem Řetůvanky již podesáté

Na neděli 8. května připadly v letošním kalendáři hned dvě události. Státní svátek – Den vítězství, na připomínku 71 let od konce 2. světové války, a Den matek, který se slaví vždy na druhou květnovou neděli. Právě oslava svátku matek je u nás v České Třebové každoročně spojena s koncertem oblíbené dechové kapely Řetůvanky v městském parku Javorka.
Řetůvanka, v jejíchž řadách hraje a zpívá řada Třebováků, má skvělého kapelníka Jiřího Zemana, který v nabitém kalendáři kapely vždy pamatuje právě na tento koncert. Bylo tomu tak i letos a proto jsme se v Javorce sešli, slavili a zpívali již podesáté v řadě. Zázemí a organizační záležitosti zajistila městská organizace KDU-ČSL s podporou Koalice pro Pardubický kraj. Pořadatelé měli stejně jako v předešlých deseti letech i letos největší obavu z nepřízně počasí, které by zmařilo veškeré úsilí. Počasí ale tentokrát vyšlo úplně ideálně, proto jsme prožili příjemné nedělní odpoledne s kvalitní hudbou, dobrým jídlem i pitím. Za Řetůvankou totiž chodí stabilní publikum a odmění ji vždy zaslouženým potleskem.
Každoročně potěší maminky (i budoucí) a babičky přáním a malou kytičkou náš senátor Petr Šilar, který je dlouholetým podporovatelem a příznivcem Řetůvanky. Letos spolu s ním přijel i místostarosta Ústí nad Orlicí Michal Kokula. Poděkování patří i místní organizaci Orla (panu Petru Voleskému), která zajistila pro děti oblíbenou atrakci skákací hrad. Děkuji také všem lidoveckým dobrovolníkům, kteří s akcí každoročně nezištně pomáhají. I proto bylo v Javorce opravdu živo…. Dodatečně gratulujeme také všem maminkám a babičkám v České Třebové, kterým to letos do Javorky nevyšlo, a přejeme hodně zdraví, spokojenosti a rodinné pohody. Tak za rok, vyjde-li počasí tak jako letos, zase v Javorce na viděnou.
Za MO KDU-ČSL Miloslav Tesař