Českotřebovský deník 125/2016 (16/5)

Hledáme pěstouny

Ve středu 22.6.2016 od 15:00 v rámci městské akce „Týden sportu“ bude na náměstí v České Třebové organizací Amalthea z.s. provozován informační stánek na téma pěstounské péče. Pracovníci při této příležitosti budou zájemcům poskytovat informace o tom, jak se stát pěstounem, co pěstounská péče obnáší, jaké mohou být radosti a starosti spojené s péčí o dítě takto přijaté do rodiny.
V současnosti je stále mnoho dětí umístěných v dětských centrech a dětských domovech. Naším cílem je, aby děti vyrůstaly v rodinách. Základní potřebou každého dítěte je být s tátou a mámou, ať se již jedná o rodiče vlastní, adoptivní nebo právě pěstouny. Pokud máte o informace o pěstounskou péči zájem a zároveň víte, že informační stánek v daném termínu nestihnete, je možné bližší informace k pěstounské péči získat na telefonním čísle 773 952 819 nebo prostřednictvím e-mailu pestouni@amalthea.cz.
Partnery Amalthea pro provozování informativního stánku v České Třebové jsou Město Česká Třebová a Krajský úřad Pardubického kraje.
 
Ivo Šmoldas odjel ze Třebové také také nakreslený  

Na vystoupení Babtria při jejich oslavě 200 let bylo závěrečným překvapením pro hosta Ivo Šmoldase předání jeho portrétu z autorské dílny Vlastimily Babákové, předaný osobně autorkou. Bylo to ovšem také překvapení pro přítomné fotografy. Velmi vydařenou práci se bohužel nepodařilo fotografovat zblízka a kopii neměla ani sama autorka, která ještě své dílo vylepšovala i v den koncertu. Ivo Šmoldas tak má jediný originál. Předávání zachytil na snímku Jiří Kadavý a o fotokopii této práce pak autorka Ivo Šmoldase požádala dodatečně. Ten "Ksicht" (jak sám napsal), vyfotil mobilem a poslal k všeobecnému povyražení a tedy i ke zveřejnění. A tím se dostal až na tyto webové stránky.... Je to ovšem pěkný portrét, že?   (mm)

Přijmeme cvičitelku /cvičitele/ plavání na zkrácený plavecký úvazek.
Nabízíme výhodné finanční a časové pracovní podmínky. Práce je vhodná pro ženy a muže, kteří mají rádi plavecký sport a práci s dětmi. Předpokládaný nástup je říjen 2016.
Veškeré informace podá p. Klaclová Renata, tel. 731131818
TJ Plavecké středisko Česká Třebová, U Teplárny 617, Krytý plavecký bazén."

Výtvarná soutěž - „Na cestách aneb Italský kufr snů“

Děti z  MŠ U Koupaliště se zúčastnily výtvarné soutěže: „Na cestách aneb Italský kufr snů“, kterou vyhlásila firma Lingvia Group.I když některé děti nebyly nikdy u moře, ani v Itálii, musely popustit uzdu své fantazii a stačit jim pouze vyprávění či obrázky od paní učitelky. Na vernisáži, která se konala v pátek 13.května v Ekocentru Podorlicko,  odbornou porotou děti obdržely 1., 2., a 3. místo. Učitelky a děti z MŠ U Koupaliště v České Třebové

Nové charitní auto už jezdí k nemocným

Tak jako řada žen na jaře vyjde do ulic v nových šatech, vyjela i Oblastní charita v novém autě. Díky projektu ERA pomáhá regionům, do nějž se zapojilo třináct dárců včetně samotné ERY (Michal Vyhnálek, Teddies s.r.o., Žamberk, Forez s.r.o., Ostrov, Obecní úřad Jehnědí, CK daňová kancelář, Mgr. Ing. Dagmar Christophová, Rychnov nad Kněžnou atd.), díky sdružení Spousti Ústí n.Orl., herci Jaroslavu Duškovi a dvěma jeho benefičním představením i dalším dárcům se podařilo shromáždit potřebné finanční prostředky a zakoupit auto osvědčené značky.  Automobil je pro zdravotní sestry nepostradatelný pracovní prostředek. Umožňuje jim dostat se i do hůře dostupných míst v okrese a rozšířit  službu o nové pacienty. V r. 2015 měly sestry charitní ošetřovatelské služby v okrese Ústí nad Orlicí v péči 1.515 pacientů a hospicové sestry doprovodily ke konci života 100 pacientů. Všem jmenovaným dárcům i těm, jejichž identifikaci neznáme, vyjadřuje Oblastní charita upřímné poděkování.  Vážíme si této podpory, která nám umožňuje konkrétně pomáhat.  Iva Marková, www.uo.charita.cz, tel. 734 769 713
 
Cyklopecky zahájila společná jízda Labskou stezkou do Kladrub

Od Pardubického Cyklopointu odstartovala v sobotu zahajovací jízda Cyklopecek Pardubického kraje, letní cestovatelské soutěže, kterou pořádají Pardubický kraj spolu s Destinační společností Východní Čechy. První společná jízda účastníků byla zařazena také do seriálu Tour de Labe pro všechny, pořádaného Labskou stezkou Nymburk.
Předpověď počasí hrozila deštěm, ale nad Pardubicemi byla v sobotu ráno jasně modrá obloha. Ti, kteří se nenechali odradit, nelitovali. Pod vedením René Živného radního Pardubického kraje pro sport a volnočasové aktivity a Josefa Rychtera z Destinační společnosti Východní Čechy a místy za asistence Policie ČR, zahájila skupina cyklistů i hendikepovaných provoz na Labské cyklotrase na Pardubicku.
„Letos máme připraveno celkem 15 velmi atraktivních cyklotras, které mají různou obtížnost, tak, aby si vybral každý od milovníků adrenalinu až po rodiny s malými dětmi nebo aktivními seniory,“ prozradil René Živný. Ten, kdo bude mít ve Vandrovní knížce alespoň tři razítka z cílových míst, může být zařazen do závěrečného slosování o horské kolo. „Letos jsme navíc připravili čtyři společné cyklojízdy, jejichž účastníci mají jako bonus vstupné na památku v cíli jízdy. V sobotu jsme jeli z Pardubic do Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem, další společná cyklojízda bude 5. června z Chrudimi na Švýcárnu, 26. června pak z Ústí nad Orlicí na Tvrz Orlice a 4. září z Litomyšle do Litomyšle do Prvního českého muzea cyklistiky na zámku v Nových Hradech,“ doplnil radní Živný. Podrobné informace jsou na www.vychodni-cechy.info/cyklopecky/.
V Buňkově se přidali vozíčkáři. První zastávka byla v Břehách u Přelouče. Před Autokempem Buňkov se uskutečnila prezentace outdoorového vybavení pro hendikepované, a to jak vozítek, tak i speciálně navržených venkovních stolů pro vozíčkáře. Nemohl chybět starosta Obce Břehy Petr Morávek, který se především zasloužil o to, že Autokemp Buňkov je unikátním příkladem finančně dostupného ubytování pro 24 vozíčkářů.  Provozovatelka kempu Lucie Jelínková a René Živný nad pláží u rybníka Buňkov slavnostně přestřihli pásku na sjezdové rampě pro vozíčkáře. „Pardubický kraj podpořil stavbu bezbariérového sjezdu do vody a zakoupení dvou vozíků Mlok celkovou částkou 110 tisíc korun. Škoda, že nebylo teplo na koupání, ale vyzkoušeli jsme si jízdu s vozíkem do vody alespoň nanečisto,“ informoval René Živný.
Jízdy se zúčastnili za Labskou stezku paralympijský vítěz Roman Musil na tricyklu a Jarda Sládek z Nymburka na handbiku v doprovodu maminky na kole. Na elektrotříkolce RIDE-E absolvoval zkušební jízdu Michal Hašto z Pardubic.
Všichni účastníci společné jízdy získali v Kladrubech nad Labem razítko do Vandrovní knížky, perníkovou medaili a také mohli absolvovat zdarma společnou prohlídku Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem.
Po Labské stezce zatím provizorně
Pokud vše půjde dobře, do několika let by už tato cyklotrasa mohla být jednodušší a z velké části vést po dokončeném úseku Labské cyklostezky. „Zatím je cyklostezka pouze z Pardubic do Srnojed, ale děláme vše proto, aby v našem kraji vedla až do Týnce nad Labem,“ řekl René Živný.  Skupina účastníků cyklojízdy nyní musela využít značenou cyklotrasu č. 2. „Na vlastní kůži jsme se přesvědčili, že některé části zejména v lesních úsecích nejsou zpevněné a tak jejich využití hodně limituje počasí. Pardubický kraj zatím přispěl svazku obcí Pardubická labská 400 tisíc korun na projektovou dokumentaci pro výkupy pozemků a dotuje také činnost svazku. Věřím, že uspějí se žádostmi o evropské dotace a už brzo bude na levém břehu nová zpevněná cyklostezka včetně několika cyklomostů,“ sdělil radní Živný.
Karel IV. pobyl i v Pardubicích, před 653 lety 

Den věnovaný Karlu IV. uspořádalo v den 700. výročí jeho narození i Východočeské muzeum Pardubice. Uskutečnil se pod patronací 1. náměstka hejtmana Pardubického kraje Romana Línka.
Ten je velkým obdivovatelem Arnošta z Pardubic, pozdějšího arcibiskupa pražského, jednoho z nejbližších přátel Karla IV. ještě z dob studií v Itálii a poté i po celou jeho kariéru. „Je legitimní otázkou, zda Karel IV. skutečně zavítal při svých cestách také do Pardubic a navštívil Arnošta na jeho pardubické tvrzi,“ háže Roman Línek udičku odborníkům. „Podle historických pramenů se tato návštěva uskutečnila, a to 14. září 1363. Byla však zřejmě jen krátká a vypadá to, že tu Karel IV. ani nepřespal. Usuzujeme tak na základě dvou listin, které ten den vydal. Jednu v Pardubicích a druhou ve Staré Boleslavi,“ říká historik Východočeského muzea Ladislav Nekvapil.
 
Třináctka přinesla skutečskému festivalu štěstí, můžeme jen závidět

 Další Tomáškova a Novákova hudební Skuteč je minulostí a navzdory všem pověrám o nešťastné třináctce, hodnotí pořadatelé letošní ročník festivalu jako velice úspěšný. Vypovídá o tom především číslo 5213. Tolik totiž bylo návštěvníků letošního festivalu. „Dalo by se říci, že na festival přišla celá Skuteč,“ dodává s úsměvem starosta města Pavel Bezděk.
„Na tak malé město, které má pět tisíc obyvatel, je to úctyhodný počin.“ Tato věta zněla téměř od všech vystupujících, kteří se na letošním ročníku podíleli. Kromě toho kladně hodnotili také prostředí, ve kterém se festival odehrával. Ať už se jednalo o kulturní klub a městské muzeum ve Skutči, kostely v Chrasti, Luži a Skutči nebo zimní stadion ve Skutči.
Právě na něm se konal nejnavštívenější koncert festivalu. Na devět stovek návštěvníků zaplnilo skutečský zimní stadion, aby si užilo hudbu skupiny Pink Floyd v provedení Filharmonie Hradec Králové, vokálního kvarteta Q VOX a sólistů v projektu dirigenta Miloše Machka. „Už teď můžeme prozradit, že pan Machek se na zimní stadion podívá i v příštím roce,“ prozrazuje Lenka Frídlová z týmu pořadatelů.  „Za úspěchem letošního třináctého ročníku stojí také sponzoři a partneři festivalu Tomáškova a Novákova hudební Skuteč, kterým děkujeme a věříme, že i pro ně byl festival přínosem,“ uzavírá Pavel Bezděk