Českotřebovský deník 126/2016 (17/5)

Sluníčkový den na ZŠ Habrmanova  

Ve středu 11. května se naše škola přidala k celostátní akci Českého dne proti rakovině. Od zástupců školního parlamentu oblečených do žlutých triček si symbolický kvítek měsíčku lékařského kupovali nejen žáci a kolektiv zaměstnanců naší školy, ale také rodiče a hosté školní jídelny. Společně jsme tak mohli přispět částkou 7176,- na boj proti rakovině. Děkujeme Vám všem, kteří pomáháte s námi.  Naše škola se do této akce letos poprvé aktivně zapojila. Přestože situace bez našeho pana ředitele Zbyňka Slavíka není snadná, všem nám stále moc chybí a chybět bude, radujeme se z mnohého dobrého, co se u nás děje. Rádi bychom to sdíleli s ostatními.  
Za kolektiv Petra Blaško, ZŠ Habrmanova

DEN ZEMĚ 2016

Městské oslavy Dne Země byly naplánovány na 4. května 2016 a v letošním roce měly být nově v parku Javorka. Díky skvělé spolupráci s českotřebovskými školami a dalšími organizacemi byl připraven bohatý program plný her a soutěží.
Bohužel středeční ráno ukázalo svou nevlídnou tvář, nepřetržitě pršelo a bylo chladno. Proto byla celá akce přesunuta do prostor Kulturního centra, kde mohla – byť v okleštěné podobě, ale přesto proběhnout. Zde je na místě poděkovat řediteli Kulturního centra Mgr. Josefu Kopeckému za vstřícnost a pružnost, s jakou nám náhradní prostory poskytl, takže akce mohla začít v plánovaném čase.  Celkem přišlo asi 700 dětí ze všech třebovských škol, které se účastnily soutěží, plnily úkoly a získávaly odměny.
Mimo to se návštěvníci mohli seznámit s aktivitami v oblasti životního prostředí jednotlivých škol. Pro Den Země si školy připravily prezentační panely, které představovaly jejich činnost v této oblasti.
Některé připravené aktivity musely být zrušeny: nebylo možné realizovat akce vyžadující větší prostor nebo venkovní prostředí (skákací hrady, včelaři, lodičky, návštěva líhně, EDS bus a další). Den Země proběhl ve stísněnějším prostředí, v některých chvílích byla v Kulturním centru opravdu hlava na hlavě, nicméně na rozdíl od středeční propršené Javorky jsme mohli být v suchu a teple.
Rádi bychom za pořádající odbor životního prostředí Městského úřadu Česká Třebová poděkovali všem školám a organizacím, které se na přípravě Dne Země podílely:  ZŠ Ústecká, ZŠ Habrmanova, ZŠ Nádražní, Gymnázium Česká Třebová, Vyšší odborná škola a střední škola technická, ČSOP Zlatá studánka, ČSOP Podorlicko, DDM Kamarád, Rosa rodinné centrum, Skauti, EKOKOM a.s.
Už teď se těšíme na příští - již 10. ročník Dne Země a doufáme, že nám bude počasí více přát.
Za odbor životního prostředí MÚ Česká Třebová, Lenka Špaisová            
 
Delegace z partnerského města Svit a z Horní Lhoty v České Třebové

Ve dnech 11. – 14. května 2016 navštívila naše město čtyřčlenná delegace ze Svitu vedená primátorem Ing. Miroslavem Škvarkem. Návštěva se uskutečnila při příležitosti předávání Cen města 2015. V průběhu návštěvy si hosté prohlédli exponáty v městském muzeu a zejména všechna zařízení sociálních služeb – domov pro seniory, domy s pečovatelskou službou, sídlo pečovatelské služby a stacionář na Lhotce. Navštívili také areál Peklák, kde se zajímali o celoroční využití areálu. Součástí návštěvy bylo též zhodnocení mezinárodního projektu, který se konal na konci dubna ve Svitu. Slovenští partneři nás ujistili, že vzhledem k úspěchu projektu mezi občany města Svitu, plánují přípravu podobné akce i v příštím roce.  Společně se skupinou z Horní Lhoty vedenou starostou obce Ing. Jaroslavem Bergerem pak shlédli kulturní program slavnostního večera.
 
70 let spolupráce
České Třebové s Horní Lhotou

Partnerství a vzájemná spolupráce města Česká Třebová a obce Horní Lhota na Opavsku letos trvá právě 70 let. Vzniklo v roce 1946 kdy město Česká Třebová pomáhalo obci těžce poškozené závěrečnými boji druhé světové války. Třebováci pomohli  postavit rozbořenou školu a na oplátku pak další rok dostali od  horníků z Horní Lhoty 25 vagonů narubaného uhlí pro českotřebovské školy a další zařízení. Po celých 70 let udržují dobré přátelské kontakty jak představitelé obcí, ale také hasiči, sportovci a turisté.
Dne 13. května 2016 navštívil Českou Třebovou starosta obce Horní Lhota pan Ing. Jaroslav Berger a místostarosta pan Jaromír Vavrečka. Spolu s nimi přijeli též zástupci lhoteckých fotbalistů, mažoretek a hasičů. V pátek večer se hosté společně zúčastnili slavnostního večera konaného u příležitosti předávání ocenění Cena města Česká Třebová KOHOUT 2015. Součástí tohoto večera bylo též předání mimořádného ocenění Cena starosty města Česká Třebová, které při příležitosti 70. výročí spolupráce získala i obec Horní Lhota.  V sobotu 14. května 2016 pokračoval program na fotbalovém stadionu Pod Jelenicí, kde se uskutečnilo přátelské fotbalové utkání. Toto svým vystoupením doplnily též mažoretky z Horní Lhoty, které se nejdříve představily i v českotřebovském domově pro seniory.
 
Další bezpečné branky míří k mladým fotbalistům

Úspěšný projekt Nadačního fondu Pardubického fotbalového svazu Bezpečná branka pokračuje i v letošním roce. Materiální vybavenost klubů v regionu bude podpořena pro letošní rok také nákupem brankových sítí nebo příspěvkem na světelné tabule či fotbalové míče. Pardubický kraj přispívá ze svého rozpočtu nadačnímu fondu částkou 500 tisíc korun. Dalších jeden a čtvrt milionu získá fond od Fotbalové asociace České republiky (FAČR).
„V minulém roce bylo pořízeno téměř 80 bezpečných branek a pro letošek se jedná prozatím o téměř 50 kusů. Nadační fond, stejně jako v loňském roce, zaplatí jednu branku s tím, že druhou pořizuje klub či obec,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který se také informoval o dalším pořízeném vybavení, které je určené především pro nejmenší fotbalisty. „Jedná se především o nákup 800 fotbalových míčů pro činnost mládeže, ale také několik velkých fotbalových branek,“ sdělil hejtman Netolický.
Ten byl předsedou Krajského fotbalového svazu Pardubice Michalem Blaschke informován o slíbené podpoře ze strany Fotbalové asociace České republiky. „Na základě jednání s představiteli asociace získá nadační fond částku jednoho a čtvrt milionu korun na zajištění připravovaných projektů,“ uvedl Michal Blaschke, který s hejtmanem hovořil také o nejbližších fotbalových akcích v kraji, včetně tradičního Poháru hejtmana Pardubického kraje či mládežnických turnajích.
 
Pokuty za některé přestupky se zřejmě zvýší až desetinásobně.

Urážka policisty nebo úředníka má být nově přestupkem proti veřejnému pořádku, za který bude hrozit sankce až 10.000 korun.
Změny mají platit od července příštího roku. Přináší je nový zákon o některých přestupcích, který dnes schválila Sněmovna. Normu nyní dostane ke schválení Senát.
 
Výstavba jaderné elektrárny v Tetově není na pořadu dne, říká Dana Drábová

Předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová navštívila společně s europoslancem Stanislavem Polčákem Pardubický kraj. V rámci této cesty se setkala také s hejtmanem Pardubického kraje Martinem Netolickým. Ten se mimo jiné zajímal o současné dění na poli jaderné bezpečnosti, ale také několik let staré úvahy o výstavbu třetí jaderné elektrárny na českém území.
„Před čtyřmi lety plánovala tehdejší vláda vytipovat lokality pro případnou výstavbu třetí jaderné elektrárny. Mezi tyto lokality měl údajně patřit také Tetov u Přelouče. Proto jsem chtěl znát názor paní předsedkyně na tuto záležitost. Byl jsem ujištěn, že v současné době nejsou žádné náznaky, že by se tato lokalita, o které se mluvilo již v 80. letech, vrátila na jednací stůl,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který se zajímal také o další záležitosti spojené s bezpečností jaderných elektráren v Evropě, ale také o historické a odborné souvislosti týkající se havárie JE Černobyl.
Dana Drábová je česká jaderná fyzička, která od roku 1999 působí v čele Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. V roce 2014 převzala z rukou prezidenta Miloše Zemana Medaili Za zásluhy I. stupně.
 
Pardubický kraj zná své letošní MLSy

Pardubice (17. května 2016) – V Rytířských sálech zámku v Pardubicích byly vyhlášeny výsledky jubilejního desátého ročníku soutěže MLS Pardubického kraje, kterou každoročně vyhlašuje krajské informační středisko AGROVENKOV ve spolupráci s Pardubickým krajem. Vedle tradičních výrobců se dostalo také na celou řadu nových regionálních výrobců včetně Střední školy zemědělské a veterinární v Lanškrouně.
„Poptávka po regionálních potravinách je stále velká, a proto mne těší, že můžeme jejich výrobce podpořit a ocenit. Doufám, že také díky tomuto ocenění obstojí na často velmi složitém a nesmlouvavém trhu,“ řekl krajský radní Václav Kroutil, zodpovědný za životní prostředí, zemědělství a venkov. „Pokud lidé najdou produkt označený jako MLS mají jistotu, že byl vyroben v našem regionu, našimi výrobci a z našich surovin,“ dodal radní Kroutil.
Ocenění si za své výrobky odnesli výrobci v celkem čtyřech kategoriích: Mlýnské, pekárenské a cukrářské výrobky, Mléko a mléčné výrobky, Maso a masné výrobky a Výrobky z medu a ostatní. Za zmínku stojí úspěch Střední školy zemědělské a veterinární v Lanškrouně v kategorii mléčných výrobků, kde uspěla se svým selským sýrem, který studenti vyrábí ve vlastní minimlékárně, která byla před nedávnem otevřena.