Českotřebovský deník 127/2016 (18/5)

Nádražka obhájila titul

Na naší škole již mnoho let funguje zdravotnický kroužek, ve kterém se naši žáci učí ošetřovat různá poranění, obvazovou techniku, resuscitaci atd. Scházíme se jednou týdně a připravujeme se na každoroční soutěž s názvem „HLÍDKY MLADÝCH ZDRAVOTNÍKŮ“, která se koná v Ústí nad Orlicí. Účast v této soutěži byla pro naše žáky vždy úspěšná, zvláště v loňském roce, kdy žáci získali pro první i druhý stupeň 1. místo. V letošním roce obě družstva titul obhájila a postoupila do krajského kola soutěže. Naše škola je na své žáky právem pyšná a věříme, že by první pomoc dokázali poskytnout i v reálné situaci.  Markéta Plodrová, vedoucí kroužku
 
DDM připravuje Den dětí do Javorky

Dům dětí a mládeže Kamarád zve děti a rodiče na tradiční Den dětí „Hurvínkovo dovádění“. Akce se bude konat 1.6.2016 od 15:30 – 17:30 hod. (v tomto čase můžete přijít kdykoliv) v parku Javorka. Začátek trasy je u hříbku. Vstupné: 30,-Kč /dítě, 15,-Kč/děti do 3 let, doprovod zdarma. V případě nepříznivého počasí se akce ruší.
 
Besídka zájmových kroužků DDM Kamarád

Dům dětí a mládeže Kamarád Česká Třebová pořádá Besídku zájmových kroužků v pondělí 6.6.2016 od 16:00 hod. v Malé scéně. Představí se děti z divadelního kroužků, tanečních a hudebních zájmových kroužků.  Výtvarné práce můžete shlédnout při vstupu do Malé scény, zde si také můžete zakoupit malý dárek z keramiky a zdarma si vyrobit buton (placku). Vstupné – 20,-Kč – jednotná cena (děti do 3 let- zdarma, bez nároku na místo). Vstupenky lze zakoupit v DDM Kamarád od 9.5.2016 nebo od 15:00 hodin před vystoupením. Během vystoupení zajišťuje občerstvení Café 59. 
Zrušení exkurze  U Kaštánku

Z technických důvodů se sobotní exkurze na Kaštánek nekoná (uskuteční se v náhradním termínu). Omlouváme se za komplikace.  Za ČSOP Zlatá studánka  Pavlína Vomáčková
Zájem o Helicopter a Rally Show předčil očekávání 

Jubilejní patnáctý ročník vrtulníkové akce Helicopter Show a druhý ve spojení s motoristickou Rally Show bylo úspěšné. Na královéhradecké letiště dorazilo třicet tisíc lidí. Organizátoři připravili na pátek 13. května zajímavá témata pro odborníky z řad záchranných služeb, hasičských sborů, policie a mnoha dalších. Páteční den patřil také dětem z mateřských, základních a středních škol, kdy pro ně organizátoři připravili branné dopoledne. Pro žáky si zajímavý program připravili zástupci Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje, Sbor dobrovolných hasičů města Hradec Králové a Liberec, asociace Záchranný kruh nebo projektu Bezpečné dětství – u vody bez nehody. Nechyběly ani letové ukázky jako hašení požáru nebo slaňování záchranářů pro pacienta.
Během sobotního dopoledního doprovodného programu se v prostoru Helicopter Show představili se svým uměním letečtí modeláři, zástupci Policie České republiky, Hasičského záchranného sboru i sboru dobrovolných hasičů, Zdravotnické záchranné služby, asociace Záchranný  kruh, záchranné brigády kynologů a mnoho dalších. Průlet Gripenů připravil diváky na zahájení letového programu, kdy se do vzduchu vznesla skupina třinácti vrtulníků, která zahájila průletem hlavní program. Následovala je skupina letounů Cessna Grand Caravan, které svou kategorií lze přirovnat k létajícím SUV. Kromě mnoha typů vrtulníků, které předvedly své umění parádními ukázkami, nechyběla v programu ani exhibice letounů MIG 15 nebo civilního L-39. K již tradičním ukázkám patří bezesporu hromadná nehoda, při níž zasahovalo kromě pozemních jednotek hasičů, záchranářů a policie také pět vrtulníků, včetně armádního W3A Sokol.  Propojení programů Rally Show a Helicopter Show zajišťoval nejenom vláček, ale také společný závod mezi helikoptérou a třemi závodními speciály.
Návštěvnost druhého společného ročníku obou akcí překvapil i samotné pořadatele. Nejdůležitější zprávou však zůstává, že diváci odjížděli z Rally a Helicopter Show spokojeni. Více informací na webu akcí: www.helicoptershow.cz a www.rallyshow.cz.
Student přeloučského gymnázia zazářil na vědecké soutěži v USA

Vynikajícího úspěchu dosáhl Jan Blaha, student Gymnázia a Střední odborné školy Přelouč, na mezinárodní soutěži I-SWEEEP 2016 v americkém Houstonu. Tam postoupil jako vítěz Festivalu vědy a techniky pro děti a mládež v Pardubickém kraji.  V kategorii Environment – Healthcare & Disiase Prevention se svým projektem Karbonická anhydráza Nce103p patogenní kvasinky Candida parapsilosis získal v konkurenci téměř 200 soutěžících z celého světa bronzovou medaili.
Úspěšný projekt je zaměřen na boj s kvasinkami rodu Candida. „Ty mohou způsobit závažné systémové sepse, které se v současné době jen velmi obtížně léčí. Úmrtnost postižených, především pacientů s oslabenou imunitou, dosahuje až 60 procent,“ vysvětlil Jan Blaha, proč je výzkum v této oblasti hodnocen jako vysoce potřebný a samotná práce jako velmi užitečná pro praktické řešení dané problematiky. Velkému úspěchu předcházela celoroční systematická práce v laboratoři chemie a biologie Gymnázia a Střední odborné školy Přelouč pod vedením Ing. Evy Kroft a Mgr. Doubravky Vavrečkové, v Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd České republiky a také na Univerzitě Pardubice pod odborným dohledem RNDr. Olgy Hruškové‑Heidingsfeldové, CSc. a Jiřího Dostála, Ph.D.  



Českotřebovští Poutníci vystoupí 11. června v Brandýse na Orlicí