Českotřebovský deník 130/2016  (21.5.)

První den Putovalo za Třebovským kohoutem 1332 turistů pěšky i na kole, počasí přálo od samého rána. Nejvíce účastníků měly ty krátké trasy, vhodné pro rodiny s dětmi, často i s kočárky a se psy. Nemalý počet turistů se  vydal také na cyklotrasy na kole.  3 kolektivy si vybrali 12 km dlouhou "tajnou" trasu mimo cesty určenou pomocí GPS navigace, tedy stejně jako v loňském ročníku, kdy měla tato varianta svoji premiéru. Na pochod přijel  také jeden turista z družební obce Horní Lhota u Opavy, pamětník tradičních zájezdů českotřebovských turistů  vedených Miloslavem Nerudou. Za první den pochodu bylo více účastníků, než loni za celý (deštivý a studený) víkend. V cíli v areálu restaurace na Hrázi v Srnově bylo o všechny pochodníky velmi dobře postaráno. Pěkné počasí má pokračovat i v neděli, pořadatelé věří, že to naláká další turisty na nedělní obměněné trasy.
Trasy nedělní vedou do oblasti "Semanínských stezek ČSOP", cyklotrasy na Litomyšlsko a Svitavsko s cílem u Chaty Maxe Švabinského na Kozlovském kopci. Pro děti a rodiče je na sobotu připravena vycházková trasa 6 km přes Studenou hůru na naučnou stezku s cílem v Srnově, v neděli je to trasa přes pravěkou osadu Křivolík  s výstupem k rozhledně na Kozlovském kopci.  Pořádající KČT Česká Třebová srdečně zve všechny příznivce pěší turistiky a cykloturistiky k poznání krásné přírody a zajímavostí v okolí našeho města. KČT/RF

 

Doplněno: 40. jubilejního ročníku Putování za třebovským kohoutem se zúčastnilo celkem 1683 turistů - pěšky i na kole

Většina již prošla připravení turistické trasy v soboru, kdy prošlo celkem 1332 turistů.  Nejvzdálenější 4 účastníci byli z Polska z oblasti Katowice, také ze známého lázeňského města Duszniki Zdrój.  Do České Třebové také zavítal zástupce  turistů z horní Lhoty u Opavy, který také přijel uctít památku Miloslava Nerudy, který pro rozvoj spolupráce turistů z Horní Lhoty a České Třebové hodně udělal.
 
Streetball Cup - Memoriál Mistra Jana Husa, 19. ročník, 16.7.2016

16. července se v areálu Gymnázia Česká Třebová uskuteční tradiční sportovní akce Streetball Cup - Memoriál Mistra Jana Husa. Letošní již 19. ročník bude plný sportovních výkonů, zábavy a skvělé atmosféry. Těšit se opět můžete na streetballový turnaj, na který se sjíždějí hráči z celé České republiky, ale i Polska a Slovenska, reprezentanti i hráči z ulice, dále na bohatý doprovodný progam a opět i na sportovní dětský den! Děti se budou moci vyřádit na skákacím hradu a v hasičské pěně, zajezdit na ponících, zaházet na minikoše a další. Tradičně se akce účastní vícemistryně světa a kapitánka české reprezentace Ilona Burgrová, ligoví hráči týmu Svitav, Pardubic a Děčína a další. Celá akce se řadí mezi největší svého druhu v České republice. Doražte se aktivně zúčastnit, nebo se jen pobavit. Vybavený areál gymnázia nabídne i různé promoakce, mezi nimiž bude i propagace Olympijského parku Pardubice 2016, ale i  bohaté občerstvení. Více informací o akci naleznete na webech www.streetballhus.cz a www.facebook.com/streetballhus.

ČD Cargo, a.s., Provozní jednotka Česká Třebová přijme do pracovního poměru strojvedoucí do přípravy.  Požadované vzdělání:

Úplné střední odborné – obor elektro, strojní, stavební.  Kontaktní osoba: Darina Lorencová tel. 725 876 983, email: Darina.Lorencova@cdcargo.cz


Oslava Dne matek v Kozlově 

Osadní výbor v Kozlově spolu s hasiči pozvali místní ženy na sobotu 7. května, aby oslavily svůj svátek - Den matek. Program zahájil předseda Osadního výboru Jan Stránský. Přivítal přítomné a popřál jim hodně zdraví a dobrou pohodu. Následovalo krátké pásmo básniček věnované maminkám. Básničky pro děti vybrala knihovnice paní Hana Mauerová. S nacvičování programu pomáhala kronikářka Marie Rousková. Malé pohoštění, které následovalo po programu, roznášeli muži, To už k dobré pohodě vyhrávala kapela "Sousedé ze Svinné". Finančně se na akci podílel osadní výbor, SDH a vedoucí místní prodejny .
Marie Rousková, fotografie Jiří Jindra st.
 
Letní Čistírna Cup, 7. ročník, 25.6.2016

Futsalový klub Čistírna Česká Třebová zve na tradiční turnaj v malé kopané, který se opět uskuteční na fotbalovém stadionu Pod Jelenicí. Hlavním partnerem akce je FK Česká Třebová, který věnoval hlavní cenu pro vítěze, velký sud piva. Hrát se bude i o další hodnotné ceny. Startovné je 1000 Kč/tým. Více informací k turnaji získáte na www.cistirna.banda.cz.
Salátové pokušení  

ZO ČSOP Zlatá studánka pořádá ve čtvrtek 23. 6. od 16 hodin v ekocentru Červenka na Habrmanova:
Salátové pokušení - zajímavé povídání a příprava salátů z letních dostupných surovin spojené s jejich degustací. 
Lektorkou bude G. Velecká, vedoucí ŠJ Ústecká, Č. Třebová. Vstupné dobrovolné.
 
Přijmeme cvičitelku /cvičitele/ plavání na zkrácený plavecký úvazek.

Nabízíme výhodné finanční a časové pracovní podmínky. Práce je vhodná pro ženy a muže, kteří mají rádi plavecký sport a práci s dětmi. Předpokládaný nástup je říjen 2016.
Veškeré informace podá p. Klaclová Renata, tel. 731131818
TJ Plavecké středisko Česká Třebová, U Teplárny 617, Krytý plavecký bazén."
 
Volné místo: Pracovník v sociálních službách - pečovatel, pečovatelka. 

Nástup možný ihned. Platové zařazení dle Katalogu prací.
Nepřetržitý provoz. Dobrý zdravotní stav, flexibilita, znalost práce na PC. Kontakt: Drvoštěpová Dagmar
zdravotni@socialnisluzbyct.cz, 739344576
 
Kampaň na podporu recyklace plastu, papíru a nápojových kartonů v Ústí nad Orlicí 

Již od podzimu 2015 probíhá v Ústí nad Orlicí kampaň na podporu recyklace plastu, papíru a nápojových kartonů.  Na jaře letošního roku proběhla analýza po které byly organizace města vybaveny startovacími sadami košů (129 ks) a pytlů k zefektivnění třídění plastu, papíru a nápojových kartonů. Je dobře, že se s vyšší nabídkou míst a podporou separace se úměrně zvyšuje množství separovaných odpadů. Ukazují to i aktuální čísla slevového systému pytlového sběru, kdy v únoru bylo odevzdáno 1551 pytlů, v březnu 3222 a v dubnu již 6988 kusů pytlů. Zároveň však neubylo množství tříděného odpadu v kontejnerech na separovaný odpad a pochopitelně se zvýšila celková hmotnost  separovaných komodit. Mediální kampaň na podporu separace plastu, papíru a nápojových kartonů vyvrcholí v úterý 7. června na Den životního prostředí pořádaný v rámci akce Město v pohybu. Zde bude připraveno několik tematických atrakcí pro děti a moderovaný program se soutěžemi. Na stávající kampaň naváže další, zaměřená na podporu sběru nepotřebných elektrospotřebičů.
 
Hejtman Netolický: Kraj využívá prvků duálního systému, potřebuje však partnery na straně firem

Pardubice (20. 5. 2016) – V rámci oslav 200 let od zahájení výroby v Hedvičině údolí a 20 let od založení společnosti KOVOLIS Hedvikov se na Zámku Hostačov uskutečnila panelová diskuse, jejíž tématem bylo především technické vzdělávání, zaměstnanost, ale také problémy regionu. Pardubický kraj na této diskusi reprezentoval hejtman Martin Netolický. Ten se v rámci svého vystoupení zaměřil především na oblast technického školství, zaměstnanosti, ale také dopravní obslužnosti.
„Pro technické firmy je ideálním modelem pro získávání zaměstnanců aplikace prvků duálního systému vzdělávání. Stejně tak, jako již spolupracuje společnost Bühler se Střední školou obchodu, řemesel a služeb v Žamberku, mohou být kdekoliv jinde vyučovány odborné předměty přímo ve výrobě a studenti mohou být podpořeni stipendii. Kraj se k tomuto staví čelem, je však nutné najít zájem na všech stranách, uvedl hejtman Martin Netolický. „Nedostatek technických profesí je problémem celého regionu, avšak je to běh na dlouho trať, jelikož změny se neprojeví za rok, za dva, ale po několika letech. Aktuální problémy lze řešit především pracovní silou ze zahraničí, o což se již delší dobu snažíme prostřednictvím našich partnerů na Zakarpatí. Celý systém získávání pracovních víz je však přinejmenším nepřehledný a neprůhledný,“ řekl hejtman Netolický.
Ten také v rámci svého příspěvku zmínil problematiku dopravy v tomto regionu. „Jsem přesvědčený, že nepovedená optimalizace dopravy z let 2011-12 byla již na mnoha místech vyřešena včetně zlepšení vazeb směrem na Chrudim. Jsem však odpůrcem přetrhávání přirozených vazeb v dopravě na regiony Čáslavska a Kolínska, které jsou pro tuto oblast přirozené bez ohledu na hranice kraje,“ dodal hejtman Netolický.
V panelové diskusi vystoupili kromě hejtmana Netolického také ředitel společnosti Miloslav Pavlas, ředitelka SOŠ a SOU technické Třemošnice Jana Sýkorová, starosta Třemošnice Miroslav Bubeník, krajský metodik zaměstnanosti Úřadu práce ČR Miroslav Panák Ředitelka Krajské hospodářské komory Pardubice Eva Malinová.