Českotřebovský deník 132/2016 (23.5.)

40. jubilejního ročníku Putování za třebovským kohoutem se zúčastnilo celkem 1683 turistů - pěšky i na kole

Většina již prošla připravení turistické trasy v sobotu, kdy prošlo celkem 1332 turistů.  Nejvzdálenější 4 účastníci byli z Polska z oblasti Katowice, také ze známého lázeňského města Duszniki Zdrój.  Do České Třebové také zavítal zástupce  turistů z Horní Lhoty u Opavy, který také přijel uctít památku Miloslava Nerudy, který pro rozvoj spolupráce turistů z Horní Lhoty a České Třebové hodně udělal.  Náročnou přípravu na tuto akci českotřebovských turistů se letos podařilo přeměnit na velmi dobrou účast turistů. Za poctivou přípravu a nezištnou spolupráci je třeba všem turistům, kteří spolupracovali  v týmu, především pak výboru KČT vedenému Ivetou Patkovou a Rudolfem Fibigarem poděkovat.
 
Kulturní centrum připravuje na prázdniny

Středeční pohádky v Javorce.
Čtvrteční koncerty v Javorce.
Páteční kino v Javorce.
23. 7. od 16.00 hod. JazzRockový festival na Fotbalovém stadionu Pod  Jelenicí.
Kinematograf bratří Čadíků na Starém náměstí - 12. 8. - 17.8.
PICNIC v Javorce 27. 8.
Sledujte plakáty!!!


Služby pro sluchově postižené občany České Třebové

V jídelně Domu s pečovatelskou službou, Masarykova 2100 bude probíhat poradenství v časovém rozmezí od 13:00 do 14:00 hod., v Domově pro seniory v Bezděkově v rozmezí od 14:00 do 15:30 hod. Jde o poskytování služeb t.j.odborné sociální poradenství a drobné opravy sluchadel, jejich nastavování,výměny hadiček,filtrů a prodej drobných dílů jak pro sluchadla tak pro kompenzační pomůcky pro sluchově postižené. Termíny služeb : 7.6. a 28.7. 2016
AUDIOHELP z.s. vedoucí střediska Ústí n. Orl. Král Vladimír (tel.602 957 243)
 
Nové sanitky nejen pro záchranku, ale i pro nemocnice

Sanitky, které mají jednotlivé nemocnice na dopravu pacientů, patří v mnoha případech téměř do kategorie veteránů a mají najeto až 900 tisíc kilometrů. Nejstarší byly ještě nedávno dva sanitní vozy ve Svitavské nemocnici, které zde působily přes 20 let. Nemocnice na obnovu těchto vozidel dlouho neměly prostředky, nyní začíná svítat na lepší časy a pomůže i Pardubický kraj. V letošním a příštím roce se vymění celkem devět sanitek z celkových 26.
„Stav tohoto vozového parku je naprosto tristní, je potřeba s tím něco urychleně dělat. Částečně obnovu sanitek zařadila nemocnice do svého investičního plánu, ale na dnešním jednání rady jsme se dohodli, že jim pomůžeme ještě s pořízením dalších tří vozů. Do každé z nemocnic, které provozují dopravu, půjde ještě jedna nová sanitka,“ řekl hejtman Martin Netolický po dnešním zasedání.
Zdravotní dopravní službu zajišťuje celkem 26 sanitek, a to v Orlickoústecké, Litomyšlské a Svitavské nemocnici. V Pardubicích a v Chrudimi je služba poskytována externími dodavateli. Průměrné stáří vozů je v uvedených nemocnicích v rozmezí 9 -14 let a velmi rostou náklady na opravy.
„Proto Nemocnice už ve finančním plánu na rok 2015 vyčlenila prostředky na nákup prvních tří vozidel. Ta dostaneme začátkem června letošního roku. Zároveň soutěžíme nákup dalších tří sanitek pro letošní rok,“ uvedl ředitel provozně-technického úseku Josef Diessl. Spolu se sanitkami od Pardubického kraje bude nových celkem devět, což je třetina celkového počtu.
Novou dopravní sanitku si potřebuje pořídit také Nemocnice následné péče Moravská Třebová. „Velmi vstřícně se k tomuto požadavku postavilo město Moravská Třebová, které pro tento účel darovalo nemocnici půl milionu korun. Zbytek, tedy asi 700 tisíc korun, doplatí Pardubický kraj. Z takové spolupráce máme samozřejmě radost,“ dodal hejtman Martin Netolický.
 
Pardubický kraj vyhlásí v září druhé kolo kotlíkových dotací

Pardubice (23. května 2016) – Pardubický kraj vyhlásí v září tohoto roku termín druhého kola přijímání žádostí o kotlíkové dotace. Postup musí schválit Rada Pardubického kraje na svém jednání 9. června. O příspěvek na výměnu stávajících ručně plněných kotlů na pevná paliva za nové nízkoemisní zdroje se budou moci ucházet jak neúspěšní žadatelé z prvního kola, tak i noví zájemci. Cílem programu je snížit emise z lokálního vytápění domácností ve všech městech a obcích Pardubického kraje.
„Zájem v prvním kole předčil naše očekávání, kdy jsme schválili celkem 1012 žádostí. Vzhledem k tomu, že částka, která je pro kotlíkové dotace vyhrazena, nebyla vyčerpána, přistoupíme k vyhlášení druhého kola, ve kterém mezi zájemce rozdělíme až 60 milionů korun,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
Pardubický kraj přijímal žádosti pro první výzvu v lednu tohoto roku a během tří dnů zaevidovali pracovníci úřadu celkem 1054 žádostí. Původně plánovaná částka 100 milionů korun byla navýšena tak, aby došlo na všechny žadatele v první výzvě. Zájemci mohou získat dotaci ve výši 70 až 85 procent nákladů na pořízení nového zdroje tepla dle typu zdroje a lokality. Do roku 2018 kraj předpokládá poskytnutí dotace na výměnu přibližně 1200 kotlů.
 
Skládka v Boru u Skutče je větší, než se čekalo. Termín dokončení to neohrozí

Pardubice (23. května 2016) – Při likvidaci skládky nebezpečného odpadu v Boru u Skutče se ukázalo, že její rozsah je větší, než se původně očekávalo. Stanovený termín dokončení to ale nijak neohrozí. Rada Pardubického kraje na svém zasedání schválila upravení zakázky tak, aby byla skládka kompletně odstraněna.
„S podobným úskalím se musí při takto rozsáhlých akcích počítat. Nastalou situaci jsme začali okamžitě řešit, a proto původně plánovaný termín kompletní likvidace, tedy do léta tohoto roku, bude dodržen. Firma, která odstranění zajišťuje, obstará i zbytek zakázky, takže v Boru žádné nebezpečné odpady nezůstanou,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Během odstraňovacích prací bylo zjištěno, že oproti původním kvalifikovaným odhadům skládka obsahuje dalších 315 tun zahořelých pneumatik s nebezpečnými příměsemi a 5,5 tun azbestu ze střech. Odpady byly živelně rozhrnuté při hasebních pracích, nejprve byly nabírány do kontejneru s vodou a poté přehrnovány pro zamezení styku hořlavých látek se vzduchem. Tento hasební postup měl pozitivní vliv na odstranění ohnisek požáru, ale způsobil vyšší množství příměsových zemin a navýšení celkového objemu odpadů.

ČD Cargo, a.s., Provozní jednotka Česká Třebová přijme do pracovního poměru strojvedoucí do přípravy.

Požadované vzdělání: Úplné střední odborné – obor elektro, strojní, stavební. Kontaktní osoba: Darina Lorencová tel. 725 876 983, email: Darina.Lorencova@cdcargo.cz