Českotřebovský deník 133/2016 (25/5)
Hurá prázdniny budou letos jinak 

Už název napovídá,  že  závěr školního roku  není v České Třebové zasvěcen jen již tradičnímu Týdnu sportu, již několik let pořádáte zajímavou akci Hurá prázniny zaměřenou např. na spolkovou zájmovou činnost a mladé lidi, rodiny s dětmi. Obvyklým prostředím byl zatím vždy park Javorka. Jak tomu bude v letošním roce?  Máte nějaké novinky?
V letošním roce máme zásadní novinku a tou je vytvoření trasy, která povede z parku Javorka, přes Robův kopec, Saharou a bude končit Na Horách. Po trase se bude několik stanovišť, které nabídnou různé aktivity jak pro děti, tak i pro rodiče. Rádi bychom, Na Horách uskutečnili doprovodný program, ale o tom budeme přesněji informovat na plakátech. Bleší trhy jak jsme znali, se bohužel tento rok v Javorce konat nebudou, bohužel je to díky podobnému problému, který zažilo Kulturní Centrum v prosinci. Bavím se o nezájmu lidí a to je obrovská škoda. Doufáme, že trhy v našem městě projdou určitým restartem a setkáme se s nimi opět příští rok
Kdo všechno se podílí na akci na pořadatelské straně?
Kromě několika občanských aktivistů, se na akci zásadně podílí Žaneta Stojanová z RC ROSA, která se stala také jednou z hlavních pořadatelkyň. Dále můžeme jmenovat vodní skauty, ČSOP Podorlicko, Naděje, Škola na Rovině a další občanské spolky, které v našem městě dlouhodobě působí. Tato akce dětem nabídne možnost přivítat prázdniny, ale také dospělým přiblížit občanské spolky v našem městě a v tom vidíme obrovský potenciál na další spolupráci do příštích let. 

Jaký bude termín akce, jakou očekáváte účast?
- Termín akce je naplánován na sobotu 25. června, akce začne zápisem v 15:00 a poslední zápis bude v 17:00. Účast očekáváme opět slušnou, ale vše bude záležet na počasí.

Čím byste chtěl přilákat na akci návštěvníky?
Přilákat návštěvníky chceme hlavně netypickou trasou, seznámení se s občanskými spolky v našem městě, ale hlavně sejít se a přátelsky si užít krásný sobotní den
Martin Saifrt,  Žaneta Stojanová
Úmrtí v květnu 2016

Vladimír Motl nar. 1931  Česká Třebová
Oldřich Mrštný  nar. 1947 Rybník
Emilie Janáčková nar. 1924  Česká Třebová
Jan Krupka  nar. 1953  Přelouč
Božena Vytlačilová  nar. 1946  Česká Třebová
Josef Kolář  nar. 1943  Česká Třebová
Berta Mašková  nar. 1927  Česká Třebová
Václav Paar nar. 1956  Rychnov na Moravě
Jiří Kužílek  nar. 1941  Česká Třebová
Marcela Vaňousová  nar. 1955  Přívrat
Jaroslava Jindrová  nar. 1960, Osík
Antonio Confalonieri, nar 1934  Česká Třebová
Čest jejich památce!
 
Kraj pomáhá vzdělávat dobrovolníky a neziskovky

Pardubice (24. 5. 2016) – Pardubický kraj pořádá pro neziskové organizace a dobrovolnická centra řadu odborných seminářů a kurzů.  Pracovnice mateřských center se v minulých dnech zdokonalovaly ve fundraisingu, komunikačních dovednostech a vyjednávání, dobrovolníci pracující se seniory měli seminář komunikace na téma křehkost stáří a zástupci neziskovek se věnovali time-managementu.
Zástupci neziskových organizací, z nichž největší část tvořila mateřská a rodinná centra, se na kurzu učili, jak vyjednávat o podpoře ze strany firem. Na to pak navázal workshop zaměřený na trénink praktických dovedností, vyjednávání a prezentaci. Účastníci si vyzkoušeli modelové situace, seznámili se s nástroji pro úspěšné jednání. Díky podpoře Pardubického kraje se ho zástupci mateřských center a dalších neziskových organizací zúčastnili zdarma.
„Aby mohla centra svoji činnost realizovat, hledají zdroje na pokrytí nákladů. Fundraising je pro nás nástrojem, jak část financí na tyto aktivity zajistit. Ráda bych poděkovala firmám, které naši činnost podporují,“ řekla Petra Benešová, koordinátorka sítě mateřských center v Pardubickém kraji.  „Roli mateřských center považuji za důležitou součást podpory pro rodiny s dětmi. Jejich činnost je nesmírně pestrá a kromě zlepšování atmosféry v místní komunitě mateřská centra pořádají mnoho vzdělávacích seminářů a akcí pro veřejnost. Jsem proto rád, že jsme jejich činnost mohli podpořit právě realizací tohoto kurzu. Věřím, že i účast na něm přispěje k dobré spolupráci mezi neziskovým sektorem a firmami,“ uvedl Pavel Šotola.
Na co by se měl dobrovolník zaměřit při komunikaci se seniory, bylo obsahem semináře Křehkost stáří, který kraj pořádal ve spolupráci s Domovem u fontány Přelouč. Jeho cílem bylo poskytnout užitečné rady, které pomohou dobrovolníkům navázat kvalitní vztah se seniorem postavený na vzájemné důvěře a respektu.  Zájemci se například dozvěděli, jak správně seniorovi naslouchat a čeho se vyvarovat, jak správně pomáhat nebo základní pravidla pro komunikaci se seniorem, který trpí onemocněním demence. Výborným pomocníkem byly ukázky cvičení a her na procvičování paměti.

Nepřej si, aby to bylo snadnější. Přej si být lepší.