Českotřebovský deník 134/2016 (25/5) 

Vydařené CYKLO GLACENSIS 2016 po patnácté

V pátek 20. května 2016 se konala mezinárodní jízda CYKLO GLACENSIS 2016. 15.ročník pojali polští  partneři velkoryse, vybrali skvělý areál uprostřed přírody, objednali slunečné počasí a svou účastí předčili tradičně velmi vysokou účast z Čech. Akci zaštítil svým jménem, morální a finanční podporou vicehejtman Pardubického kraje Roman Línek. Akce otevřela cykloturistickou sezónu v česko-polském příhraničí.
Letošním cílem hvězdicové jízdy bylo polské lázeňské městečko Lądek Zdroj. Na kole se jí zúčastnilo 95 cyklistů z devíti českých měst - Brandýsa nad Orlicí, České Třebové, Chocně, Králík, Lanškrouna, Bačetína, Ústí nad Orlicí, Vysokého Mýta, Žamberka a 130 cyklistů z osmi polských měst. V cíli byl pro účastníky připraven večerní společenský program.
V roce 2017 bude cíl Cyklo Glacensis na české straně hranice a organizátor Region Orlicko-Třebovsko na příští ročník všechny účastníky srdečně zve.
 
10. 6. 2016 NOC KOSTELŮ

Kostel sv. Jakuba 21:00

Hodinky - scénická kantáta pro tři sólisty, sbor, smyčcový kvartet, klavír a jednu nadupanou tanečnici
Hodinky jsou scénickou kantátou o dvaceti částech, jejíž formální i duchovní inspirací byla denní modlitba církve, neboli „hodinky“. V úseku čtyřiadvaceti hodin, počínaje svítáním prvního a konče svítáním druhého dne, jsou tři dosud neznámí lidé spojeni poutem osudu a jejich rozpravy a zamýšlení se nad věcmi božskými jsou nahlédnutím hluboko do nitra lidského. Spíše než linku pevného děje můžeme vnímat psychologický vývoj tří osamělých duší toužících po naplnění, zdánlivě jasně rozdělené role jsou pak „klasikou“ nevyzpytatelnosti života. Obraz setkání s otcem na začátku a matkou na konci skladby pak celou kantátu rámuje dotekem rodičovské ásky převyšující moc jakéhokoli zla.
Učinkují: Litomyšlská hudební společnost
Litomyšlská hudební společnost je občanské sdružení, které bylo založeno na jaře 2013 a jehož cílem je prezentace tvorby soudobých regionálních autorů a podpora mladých hudebníků z Litomyšle.
V současné době organizuje projekty vzešlé z pera nadějného hudebního skladatele Petra Jiříčka. Na přípravě projektu se podílí až 50 dobrovolníků. Nedílnou součástí je smíšený sbor Vox Humana.
 
Starostové a nezávislí v Pardubickém kraji “STANují”  

 Starostové a nezávislí v Pardubickém kraji jdou do krajských voleb samostatně. „Přála si to většina kandidátů,“ říká krajský tajemník František Mokrejš, který je spolu s krajským předsedou Oldřichem Koblížkem se složením kandidátky spokojen: „Kandidáti zastupují rovnoměrně celé území Pardubického kraje, od Kralického Sněžníku až po Kunětickou horu. Jsou jimi starostové a starostky, místostarostové a místostarostky velkých i nejmenších měst, lékař, radní a další osobnosti.“
Lídrem kandidátky je zkušený lékař, úrazový chirurg specialista Jan Vanáč, který byl jednohlasně zvolen na únorovém setkání kandidátů. Je známý také tím, že se ve Vídni v roce 2005 staral o náš hokejový tým. „Hlavní prioritou je další rozvoj zdravotnictví v Pardubickém kraji se zaměřením na lepší dosažitelnost odborné lékařské péče i v menších městech,“ uvedl Jan Vanáč. Silným tématem, které do voleb nese, je větší důraz na péči o seniory. „Lidé se dožívají vyššího věku a kromě akutní péče je velmi důležité rozvíjet následnou péči a také budovat domy pro seniory, kteří se o sebe již sami nepostarají, případně více podporovat péči rodiny o své seniory.“
„Naše hnutí STAN je pro voliče důvěryhodnou značkou, protože starostové a místostarostové jsou lidé, kterým všichni doslova „vidí do talíře“, proto v této roli obstojí jen člověk, kterému lze věřit. Pracujeme transparentně a občanům kraje jsme nejblíže,“ uvedl starosta Českých Heřmanic Pavel Eliáš. Starostové a nezávislí rozvíjejí v Pardubickém kraji aktivity, které vracejí pozornost k venkovu. „Sledujeme vše, co se venkova dotýká a máme také nejrychlejší zpětnou vazbu. Venkov je stále ten zdravý prostor, do kterého se uchylují lidé z velkých měst o víkendech i o prázdninách, jezdí po silnicích, které přes naše obce vedou, využívají místních služeb a účastní se našich kulturních i sportovních akcí. Proto věříme, že nás podpoří i lidé z větších měst,“ doplnila starostka Zámrsku Zuzana Tvrzníková.
Cílem STANu je podle starosty Vraclavi Oldřicha Koblížka vrátit venkovu pozornost, kterou si zaslouží, a vyvíjet k tomu aktivitu na státní správu a zákonodárce „zdola“ i z těch nejmenších obcí, prostřednictvím správy kraje, který k tomu má kompetence. „Venkov je synonymum pro potravinovou soběstačnost a zdravý životní styl, ruku v ruce s citlivým přístupem k životnímu prostředí, a to jsou hodnoty, které dnes zajímají čím dál více lidí. Chceme lidi z měst inspirovat, jak venkov „používat“ a zemědělce motivovat, aby se naučili pracovat šetrněji ve vztahu k půdě, přírodě a lidem,“ vysvětlil Oldřich Koblížek. Podle něho starosta obce zastupuje všech devět řemesel, která jsou obsažena v práci radních Pardubického kraje. „Starostové jsou vlastně takoví hejtmani v malém. Proto Starostové a nezávislí (STAN) do vedení kraje patří.“
Starostové a nezávislí v Pardubickém kraji svoji kampaň pojali ve stylu STANování. Tak se budou nazývat i jejich setkání s občany. STAN a STANování je také symbolem jejich kampaně a ve STANu i u STANu jim to vyloženě sluší
Zdenka Hanyšová  Celá