Českotřebovský deník 136/2016 (27/5)

Ohlédnutí za školním rokem 2015/2016 v Třebovici

Blíží se červen a školáci se pomalu chystají na prázdniny. Za sebou mají celoroční snahu při učení a celou řadu akcí.
První v řadě byla návštěva Prahy spojená s výstavou k 50. narozeninám Večerníčka (financováno z projektu). Následovalo „Dýňobraní“, „Drakiáda“, „Otevírání adventu“ spojené s výstavou a prodejem dětských výrobků a „Čertí škola“. Velký úspěch u dětí měl „Vánoční týden“ s tvořením, spaním ve škole a nadílkou pod stromečkem. Každé dítě dostalo dárek podle svého přání (financováno sponzorem) a knihu, kterou věnovala obec. V kuchyni pana Dejdara nám v rámci sponzoringu přichystali „štědrovečerní večeři“ – řízek s bramborovým salátem.
Tak jako každý rok, tak i letos jsme měli karneval, přivítali jsme jaro „Vynesením Morany“, tvořili s rodiči a nově jsme na školní zahradě zasadili okrasné keře. Protože noční spaní děti nadchlo, rozhodli jsme se ho zopakovat. Tentokráte se spojily dvě akce – „Noc s Andersenem“ a „Čarodějnická škola“. V reji masek, kdy jsme volili MISS čarodějnice a Mr. čaroděj, nesměly chybět naše seniorky, které nám s akcemi pomáhají.
A co nás ještě čeká?
13. 6. přednáška o vesmíru
17. 6. navštíví nás pan Martin Netolický – hejtman pardubického kraje
27. 6. školní výlet do ZOO Olomouc
29. 6. ukončení školního roku – cirkusové představení
I letošní rok byl úspěšný v získávání grantů, a to:
60 162,- Kč     Asistent pedagoga pro sociálně znevýhodněné děti (MŠMT)
14 777 Kč,-     Logopedická prevence (MŠMT)
240 550,- Kč   Zvyšování kvality ve vzdělávání – čtenářské dílny (nákup knížek, zahraniční stáž pro učitele,
nákup projektoru, atd.) - MŠMT
148 430,- Kč   Asistent pedagoga (hrazeno z projektu Úřadu práce)
Věříme, že se nám bude dařit i nadále. Děkujeme všem, kteří nám v realizaci akcí pomáhají a přejeme všem krásné léto a samé příjemné zážitky.  Zaměstnanci MŠ a ZŠ Třebovice
 
Vydařené CYKLO GLACENSIS 2016

V pátek 20. května 2016 se konala mezinárodní jízda CYKLO GLACENSIS 2016. 15.ročník pojali polští  partneři velkoryse, vybrali skvělý areál uprostřed přírody, objednali slunečné počasí a svou účastí předčili tradičně velmi vysokou účast z Čech. Akci zaštítil svým jménem, morální a finanční podporou vicehejtman Pardubického kraje Roman Línek.
Letošním cílem hvězdicové jízdy bylo polské lázeňské městečko Lądek Zdroj. Na kole se jí zúčastnilo 95 cyklistů z devíti českých měst - Brandýsa nad Orlicí, České Třebové, Chocně, Králík, Lanškrouna, Bačetína, Ústí nad Orlicí, Vysokého Mýta, Žamberka a 130 cyklistů z osmi polských měst. V cíli byl pro účastníky připraven večerní společenský program.
 
Netolický: Musíme bojovat za více peněz pro naše obce

Hejtman Martin Netolický jednal s předsedou Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Janem Hamáčkem o zařazení legislativní iniciativy Pardubického kraje týkající se navýšení rozpočtového určení daní pro obce na pořad nejbližšího červnového jednání Poslanecké sněmovny.
„V souvislosti s výpadky evropských fondů na některé druhy investic včetně rekonstrukcí silnic III. třídy, místních komunikací, domovů pro seniory, sportovišť či veřejných prostranství vnímám navýšení prostředků pro obce jako nezbytné pro zajištění jejich dalšího rozvoje. Musíme bojovat za to, aby byl příjem narovnán na úroveň před rokem 2012, kdy tehdejší Nečasova vláda obcím tyto prostředky sebrala. Náš návrh toto řeší a zároveň v současné ekonomické situaci není zátěží pro státní rozpočet,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Vnímám vyjádření ministra financí Andreje Babiše ze sněmu hnutí Starostů a nezávislých, že se bude této problematice osobně více věnovat a že by v novele mohla být zohledňována další kritéria. Doufám, že tato slova nejsou pouze snahou zalíbit se a promění se ve skutečné činy,“ řekl hejtman Netolický, který také zdůraznil, že je nutné návrh zařadit na jednání poslanců co nejdříve, aby mohl případně začít legislativní proces a novela mohla být platná již od 1. ledna 2017.
Návrh na navýšení rozpočtového určení daní pro obce předložila zastupitelka Pardubického kraje a zároveň starostka obce Morašice Hana Štěpánová. V únoru jej na doporučení rady schválilo krajské zastupitelstvo. Do zákona by se podle tohoto návrhu měl vrátit motivační prvek, který se týká podílu obcí na výnosu daně z příjmů fyzických osob. Navrhovaná změna se nijak nedotkne příjmů krajů.
 
Krajské peníze pomáhají dětem na Zakarpatí

Užhorod (27. května 2016) – V rámci pracovní cesty na Zakarpatí navštívila delegace Pardubického kraje vedená hejtmanem Martinem Netolickým několik dokončených projektů, které byly částečně hrazené z krajského rozpočtu. Jednalo se především o rekonstrukce kotelen pro vytápění škol a školek, ale také investice do vybavení tříd. Celkově na tyto účely uvolnil Pardubický kraj částku jednoho a půl milionu korun. Delegace také setkala se zástupci krajanského spolku T. G. Masaryka v Užhorodě.
„Jsem přesvědčený, že je naší morální povinností přátelům na Zakarpatí pomáhat, protože na celé řadě míst je vidět, že pomoc skutečně potřebují. Finanční částka, kterou Pardubický kraj Zakarpatí poskytuje, je pro tuto oblast velmi významná a pro nás představuje minimální zátěž. Jedná se o peníze, které jsou v rozpočtu určené na činnost samosprávy. Protože jsme v této kapitole maximálně hospodární a neutrácíme za nesmysly, můžeme peníze převést na pomoc potřebným,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Věřím, že tato spolupráce bude v budoucnu pokračovat a dojde k prohlubování vztahů bez ohledu na to, kdo bude sedět v hejtmanském křesle,“ sdělil hejtman Netolický.
Ten si také prohlédl další zamýšlené projekty, které by měly být realizovány v příštím roce. „Budeme pokračovat v podpoře především školských projektů, jelikož investice do dětí je investicí do budoucnosti Zakarpatí a celé Ukrajiny,“ řekl hejtman Netolický, který také v rámci setkání se zástupci krajanského spolku T. G. Masaryka předal panu Ivanu Latkovi dvě stříbrné mince zobrazující právě prezidenta Masaryka a Milana Rastislava Štefánika. „Považuji tyto mince za symbolický dar připomínající období společného Československa včetně Zakarpatské oblasti. Je to doba, na kterou lidé na Zakarpatí často s nostalgií vzpomínají,“ připomněl hejtman společnou historii.
Pardubický kraj zahájil spolupráci se Zakarpatskou oblastí v odvětví investic rekonstrukcí školy v Koločavě a v letošním roce byly dokončeny projekty v obcích Packaňovo, Simerky a Lintsi. „Když zastupitelstvo Pardubického kraje hlasovalo o uvolnění finančních prostředků na tyto projekty, bylo patrné, že napříč politickým spektrem panuje shoda. Jelikož všichni zastupitelé, kteří byli přítomní, hlasovali pro pomoc Zakarpatské oblasti, svědčí to o tom, že si všichni uvědomujeme, že pomoc našim přátelům na Zakarpatí je nezbytná,“ podotkl závěrem hejtman Netolický.