Českotřebovský deník 138/2016 (29/5)

TIMEDANCE  PARDUBICE

Nejen velké soutěže brázdí Taneční škola, ale i menší v nedalekých městech. Jednou z nich se stala pohárová soutěž Timedance uspořádaná  v Pardubicích. Taneční škola se na tuto soutěž vypravila poprvé a tak netušila co ji čeká. Nejmenší děti si jeli opět za soutěžit a odměnou jim byla medaile, kterou si s pýchou odvážely domů. Ani ostatní složky se nenechaly zahanbit a tak si za své výkony vybojovaly medailové pozice. 
Fantastický úspěch: klavírista Lukáš Vondráček vyhrál Soutěž královny Alžběty v Bruselu

Mimořádného úspěchu dosáhl český klavírista Lukáš Vondráček (1986) na nejnáročnější klavírní soutěži Queen Elisabeth Competition 2016. Zařadil se po bok takovým slavným vítězům jako byli Emil Gilels (1938), Leon Fleischer (1952), Vladimír Ashkenazy (1956), Malcom Frager (1960), Evgeny Mogilevsky (1964), Denis Kožuchin (2010) nebo Boris Giltburg (2013). Srdečně gratulujeme!  Lukáš Vondráček, rodák z Opavy se opakovaně představil také českotřebovské kulturní veřejnosti na  samostatných recitálech, vystoupil zde také se svou maminkou. Do České Třebové naposledy přijel přímo ze svého asijského turné. Vždy měl u zdejšího publika velký úspěch. Proto z výsledku tohoto fantastického klavíristy na bruselské soutěži můžeme mít také upřímnou radost.
Konečné výsledky: 1. Lukáš Vondráček (Česká republika) 2. Henry Kramer (USA) 3. Alexander Beyer (USA) 4. Chi Ho Han (Korea)  5. Aljoša Jurinič (Chorvatsko)  6. Alberto Fero (Italie)
 
Muzejní noc v Chaloupce Maxe Švabinského při svíčkách 

Sobotní večer 28.  května byl také na Českotřebovsku ve znamení silných bouřek, silného větru a velmi tmavé obloky, ze které padaly nejen velké a těžké kapky, ale místy i kroupy. Práv na tento večer nachystalo Městské muzeum svou letošní Muzejní noc a moc se na ni připravovalo. Před sedmou hodinou večer už bylo jasné, že počasí tentokrát "nevyjde" tak jako jindy. Přitom rozhodně nelze říci, že by hosté slavnost vynechali , že by je hrozící déšť odradil.  Snad rodiny s dětmi... Pak se zvedl vítr, "načechral" a poškodil nachystané lampiony. Oheň pro večerní táborák,, který doplňoval také minulé Muzejní noci se podařilo včas  zapálit a tak hořel i při pozdějším silném dešti. Přijela i kapela "Nahonem", která prozíravě nespoléhala jen na elektroakustiku. Dobře schovaná před deštěm pod střechou chaloupky plnila svou funkci po celý večer. Silná bouřka totiž "zajistila" pro celý Kozlov bezproudí a tak to v chaloupce najednou vypadalo jako za starých časů. A vydrželo to po celý večer....  Slavnostní zahájení se konalo při silném dešti a silné bouřce a tak se všichni přítomní hosté museli vejít dovnitř do chaloupky, dokonce včetně pejsků.  Tmavou oblohou prosvěcovaly silné blesky a burácel hrom. Takové bezprostřední dojmy si odnášeli návštěvníci letošní Muzejní noci, mezi nimiž byla dokonce  i návštěva až z Ameriky. Do kozlova na zaručeně krásnou akci ji přivedli Grundovi. Před déšť se jim v  Kozlově líbilo, stejně jako "dole" v České Třebové. Mohou srovnávat, už zde byli jednou před dvaceti lety.    Nakonec se ani program příliš neomezil. Prohlídka chaloupky se konala i za ztížených podmínek. provádělo se ovšem  jen ovšem po velmi malých skupinkách, všude hořely svíčky a petrolejky. Jako za starých časů.  Bylo zajištěno i tradiční kozlovské občerstvení, bábovka a výborný čaj či káva ze snad nekonečné  termosky.... Za spoustu práce a nadšení pro věc je třeba všem pracovníkům městského muzea poděkovat. I když počasí hodně z připravené práce zhatilo, tak rozhodně nedělali  práci zbytečně. Ve středu 1. června zahajuje v Chalopuce Maxe Švabinského letní sezóny, opět se otevře turistům. Díky blízkosti turisticky významné Litomyšle je dalším cílem, kam se  turisté vydávají....
Kynologické závody  na stadionu Pod Jelenicí zahnal déšť do haly.

Sobota patřila ve fotbalovém areálu Pod Jelenicí pejskům a jejich páníčkům, kalo se zde hned několik soutěží, jedna zajímavější než druhá, vše s velkou návštěvou  kynologů z celé České republiky. Problém nastal až večer, kdy bylo třeba soutěž dokončit a déšť s bouřkou tomu nepřál.  Rozhodčí však uznali za dostatečný i prostor haly, na které byla v zimě realizována nová střecha. běžně se zde schovávají drahé bezpečné hliníkové branky pro fotbalové soutěže mládeže. Branky tedy musely ven, aby zde mohli pejsci se svými páníčky dokončit soutěž, která probíhala až do tmy..... Závody  tradičně dobře zorganizovala ZKO Javorka.  
Aktuálně z českotřebovského fotbalu

FK Česká Třebová, mužstvo dospělých prohrálo v krajském přeboru v Chrudimi 1 : 3.
FK Česká Třebová - dorost vyhrál nad Poličkou 4 : 0.
Mladší přípravka zvládla krajskou kvalifikaci a postoupila na finálový turnaj do Letohradu.
Starší přípravka také kvalifikaci zvládla a postoupila na finále do Pardubic.
Dorost remizoval v Třemošnici 5 : 5, na penalty prohrál.
 
Turnaj českotřebovských školiček - 25.5.2016

ČUS - sportuj s námi 2016
Ve středu 25. května 2016 se v areálu FK Česká Třebová uskutečnil již 4. ročník turnaje českotřebovských školiček. Turnaje se jako každoročně zúčastnily výběry prvních tříd tří českotřebovských základních škol (Ústecká, Habrmanova a Nádražní), doplněné týmem předškoláků místního fotbalového klubu. Turnaj provázelo slunečné počasí, které po dvou dnech bouřek a dešťů jako by bylo objednané právě pro náš turnaj. Pro letošní turnaj se nám podařilo sehnat nového partnera, a to Českou unii sportu. I proto název našeho turnaje doplnil slogan ČUS sportuj s námi 2016.
Turnaj se odehrál podle standardních pravidel mladších přípravek a systémem každý z každým, z čehož vyplynula celková tabulka. V přestávce mezi druhým a třetím kolem zápasů odpoledne navíc zpestřili i hráči mladší přípravky B místního fotbalového klubu pod vedením svého hlavního trenéra Jaroslava Macka, kteří svým začínajícím kamarádům předvedli v rámci desetiminutové ukázkové tréninkové jednotky několik zajímavých cvičení, která se učí při svých trénincích.
Po dohrání všech utkání a sečtení výsledků došlo k vyhlášení výsledků turnaje. Nejprve byly oceněny individuální výkony, poté i výkony jednotlivých týmů. Nejlepším brankářem turnaje byl oceněn Šimon Kozák z týmu Předškoláků FK, nejlepším střelcem se sedmnácti vstřelenými brankami se stal Lukáš Kovář ze ZŠ Ústecká a nejlepším hráčem turnaje byl vyhlášen Jakub Žáček ze ZŠ Habrmanova. Výsledky utkání a následná tabulka určily následující pořadí týmů v turnaji: 1. místo ZŠ Habrmanova, 2. místo ZŠ Ústecká, 3. místo Předškoláci FK a 4. místo ZŠ Nádražní. Z krásného poháru a zlatých medailí se tak mohli radovat hráči z “Červenky”, kteří tak obhájili prvenství svých o rok starších předchůdců z minulého roku 2015.
Druhou novinkou našeho turnaje bylo zapojení hráčů starší přípravky B do organizace turnaje. Chlapci působili v rolích hlavních a pomezních rozhodčích, zapisovatelů a časoměřičů a dalších. Za svou pomoc při pořádání turnaje zaslouží velkou pochvalu. Turnaj tak dostal další rozměr, a to výchovný. Pro pořádání podobných klání a akcí nám rostou další následovníci.
Turnaj ani letos neušel pozornosti médií, takže o informování široké veřejnosti v našem regionu se postarala místní kabelová televize OIK TV v čele s odchovancem českotřebovského fotbalu Františkem Kusým. Na závěr je třeba poděkovat partnerům našeho turnaje, jímž byla Česká Unie sportu, Město Česká Třebová a Fotbalový klub Česká Třebová.
Další ročník je za námi, spokojené děti i rodiče byly nejlepším výsledkem fotbalového odpoledne. Můžeme si tedy jen přát, abychom se s dalšími prvňáčky sešli za rok při konání již pátého ročníku Turnaje českotřebovských školicek.
Martin Kapoun, hlavní pořadatel turnaje