Mezinárodní fotbalový turnaj  "O cenu Kohouta"

(Z webu sportovního klubu městské policie)

Dne 19. května 2016 přijely, při příležitosti mezinárodního fotbalového turnaje městských policistů, do České Třebové delegace z Polska a Slovenska. Polsko zastupovalo družstvo z Olawy vedené velitelem městské policie panem Jerzym Narolskim a delegace Knurówa (partnerské město Svitu) přijela v čele se primátorem města panem  Adamem Ramsem. Za slovenské partnerské město Svit se zúčastnil tým vedený bývalým místostarostou panem Milanem Lopušniakem. Týmy se utkaly v přátelských zápasech na fotbalovém turnaji "O cenu Kohouta" v průběhu pátečního dopoledne a odpoledne. Tento turnaj se postupně stává již tradiční akcí pořádanou v České Třebové. Strážníci Městské policie Česká Třebová se pravidelně účastní podobných sportovních akcí v našich přátelských městech.

Účastníky již XI. ročníku fotbalového turnaje „O cenu Kohouta“ přivítal areál Pod Jelenicí v pátek 20.5.2016. Počasí nám zase vyšlo, přípravě turnaje jsme věnovali patřičné úsilí, takže jej kolem půl deváté mohl náš starosta Jaroslav Zedník spolu s primátorem polského Knurówa zahájit. Právě kolegové z Knurówa si na této akci odbyli premiéru a rozšířili tak počet zahraničních účastníků.

Hrací systém jsme při šesti zúčastněných týmech nakonec zvolili tzv. každý s každým, utkání se hrála na 1x 15 min. na dvou hřištích, rozhodčí měli hru pevně v rukou a neukázněné hříšníky průběžně „chladili“ udělenými kartami. Hrálo se tvrdě, ale v duchu fair play.  

Naši strážníci, včetně posil z SK MP, nechali na hřišti vše, k lepším výsledkům jim občas chybělo trochu štěstíčka. V úvodním zápase porazili MP Svit (4 : 1), smolně prohráli s Obvodním oddělením Policie ČR (0 : 1), smírně se rozešli s MěP Ústí nad Orlicí (1 : 1) i MP Knurów (0 : 0), kdy zvláště v druhém zápase měl soupeř branku snad zakletou, přes velké množství šancí bychom ten potřebný gól nedali, i kdybychom hráli třeba hodinu. Po těsné výhře nad favorizovanou Olawou (1 : 0) nám tedy nakonec patřilo 3. místo.

Celkové pořadí: 1.MP Ústí nad Orlicí, 2.MP Olawa, 3.MP Česká Třebová, 4.OO PČR Česká Třebová, 5.MP Knurów,  6.MP Svit. Kolegům z Ústí nad Orlicí se tak podařilo obhájit loňské prvenství, nejlepším střelcem se šesti góly stal Marek Szotdra z Olawy, cenu pro nejlepšího brankáře si odnesl Marek Hortlík z Ústí nad Orlicí.

Načali jsme druhou desítku ročníků této akce a začali jsme ji s přehledem. Zkušenosti, které jsme získali, se podařilo zúročit. Ukázalo se, že rozhodnutí zapojit do sportovního klání kolegy z partnerských měst je správné, turnaj se podařilo oživit a zatraktivnit. Pro nás to je pak do budoucna výzva, kterou jsme přijali a společnými silami se s ní popereme. 

Za MěP Česká Třebová: Petr Baláž