Nejstarší mineralogická soutěž v ČR opět zavítala do České Třebové


Ve středu 10.května se pod patronací Mineralogického klubu Česká Třebová konal na Základní škole Habrmanova již 44.ročník regionálního kola Mineralogické olympiády. Touha si zasoutěžit v netradiční disciplíně, přilákala tentokrát do České Třebové rekordní počet soutěžících. 

Třináct škol a 41 studentů středních a základních škol z různých koutů republiky bojovalo o prestižní umístění na jedné z nejstarších mineralogických soutěžích v ČR.  A nebylo to snadné, vždyť soutěžící museli během jedné hodiny  prokázat nejen teoretické znalosti z geologie, mineralogie, petrografie a paleontologie, ale správně určit i mnoho vzorků vystavených nerostů, hornin a zkamenělin. Zápolilo se ve dvou věkových kategoriích. Ti mladší, do 16 let se rekrutovali především z řad žáků základních škol. Starší kategorie nebyla věkově ohraničena a studenti museli navíc splnit i bonusový úkol v podobě další nelehké poznávačky. Ve velkém, a vyrovnaném zápolení, při kterém o umístění často rozhodoval i jediný bod, vznikly následující výsledky.

V mladší kategorii si nejlépe vedli Chrudimáci. Zvítězil velmi talentovaný Adam Polívka ze ZŠ Školní náměstí v Chrudimi o pouhé dva body před Jakubem Lukášem z GJR  Chrudim. Třetí místo si vybojoval Jan Krejsa ze ZŠ Komenského Ústí nad Orlicí. Také v kategorii nad 16 let byli nejúspěšnější „cizinci“. Již poněkolikáté prokázali nejlepší znalosti jihočeští studenti. Zvítězil Jakub Vácha z Gymnázia Soběslav před Petrem Vaňkem z Gymnázia Jírovcova České Budějovice. Regionální čest zachránil,  Jan Šeda z  Gymnázia Žamberk, perně vybojovaným třetím místem.

Blahopřejeme nejen vítězům, ale všem, kteří našli chuť i odvahu se této nelehké soutěže zúčastnit. Nikdo z České Třebové neodjel s prázdnou, diplom za účast i polodrahokam pro štěstí, budou vždy malou připomínkou na velkou soutěž.                                  

                                                                                                  Milan Michalski