3 pozvánky do Svitav               


Pátek 20. května 2016
PREZENTACE FIRMY MERKUR, UKÁZKY LOKOMOTIV, MUZEJNÍ NOC
 
PREZENTACE FIRMY MERKUR      Kulturní centrum Fabrika     9:00 – 17:00  

Snad každý, kdo uslyší slovo MERKUR, si vybaví nejznámější česká hračka stejného názvu. Kovové plíšky s dírkami, šroubky, matičky a konstrukční svět bez hranic. Málo kdo zapochybuje, že se jedná o stavebnici, která mnohdy ovlivnila celý jeho život. Jeho přínos pro dětské duše je dle názoru mnohých zcela srovnatelný s přínosem technických velikánů, kterými byli například Křižík, Kaplan, Laurin a Klement, Kolben, Škoda, Wichterle a mnoho dalších.  Do Svitav přijede majitel firmy Merkur pan Kříž, pod jehož vedením ucelené řady malých i velkých stavebnic úspěšně expandují na tuzemské i zahraniční trhy poté, co výrobci zjistili, že tato stavebnice skvěle slouží školám jako doplněk pro praktické vyučování.
Co váš čeká? Herní stůl plný součástek kde si budete moci vyzkoušet postavit jednoduchý model. Majitel firmy Vám názorně předvede, co všechno tato stavebnice umí, předvede složitější funkční předměty a vysvětlí, k čemu všemu tato stavebnice může sloužit. Na prezentaci je potřeba se předem přihlásit, aby se se nesešlo více tříd najednou a pracovníci firmy se Vám mohli opravdu věnovat. Kontakt: muzeum 461 532 704 nebo Jitka Olšánová 734 809 565, lektor@muzeum.svitavy.cz
 
UKÁZKY LOKOMOTIV             Svitavské nádraží                  9 :00  -   17:00  

Na svitavském nádraží bude na 4. koleji mimořádně přistaveno po celý den osm historických i současných lokomotiv které večer odjedou do Poličky. Můžete si je prohlédnout a železničáři Vám na místě zodpoví všechny Vaše dotazy.  Přistaveny budou také dva výstavní vagóny – jeden s historií odbavování (historické jízdenky, jejich značení, uložení, práce průvodčích dříve a nyní) a historie železnice (3 různá  kolejiště - všechna v provozu, historické železniční předměty). Ve vagonech se budou návštěvníkům věnovat fundovaní železničáři, dobrovolní pracovníci železničního muzea v Rokytnici v Orlických horách, kteří Vám vysvětlí, jak železnice fungovala v průběhu dávných let a jak dnes. Od svitavských filatelistů si přímo ve vagonech můžete zakoupit různé tiskoviny, vydané právě k tomuto výročí. Nejen svitavské poštovní známky, ale také řadu sběratelských filatelistických předmětů, jako dopisnice, pohlednice, R-nálepky, můžete si nechat narazit příležitostné razítko.
 
MUZEJNÍ NOC     Městské muzeum a galerie, Ottendorferův dům    17:00 – 23:00 

Muzeum a Ottendorferův dům otevřen pro návštěvníky zdarma do pozdních nočních hodin, k večeři se bude podávat chléb se sádlem, cibulí a solí….
 
PROGRAM:
17:00     Městské muzeum a galerie
Vlaky, vláčky, koleje
Vernisáž velké výstavy o železnicihistorie železnice, funkční kolejiště, modely, Merkur
 
17:00 – 23:00    Městské muzeum a galerie
Velké kolejiště Milana Meisla  V provozu kolejiště o rozměrech 6 x 3,5 m 
 
19:00   Klicperova ulice vedle muzea
Klicperka   Německé dějiny českého města polskýma očima. Odhalení první části keramické zdi polskými výtvarníky.
 
18:00 – 22:00   Muzejní dílny
Jak si postavit mašinku  Výroba vláčků z papíru i dřeva s Jirkou, Leou a Jitkou
 
20:00,  21:00 Městské muzeum a galerie
Komentovaná prohlídka výstavy  s jejím spoluautorem Pavlem Stejskalem
 
20:00  a 22:00   Ottendorferův dům
Tajuplný Ottendorferův dům Noční program v podání DOcela MAlého divadla a Klubu esperanta, filmové pohádky, koncerty
 
Od 17:00 do 23:00 hodin budu zdarma zpřístupněny výstavy i stálé expozice muzea, čajovna Namasté  zve milovníky dobrých čajů, občerstvit se můžete na muzejní zahradě v kavárně Café Rozcestí, kde vás budou obsluhovat klienti Domova na rozcestí.