Vražda v České Třebové před deseti lety

První zpráva: V chatové oblasti u České Třebové byla v pátek večer zavražděna 37letá žena. Způsob vraždy ozřejmí až pondělní výsledky pitvy. Policie zadržela podezřelého, hrozí mu 15 let vězení či výjimečný trest. V pátek 17. 3. pozdě večer zavolal na linku 158 muž z České Třebové. Vražda se podle dalších informací stala poblíž  chatové oblasti Studená Hůra  v podvečer, vše vyšetřuje Policie ČR, pachatel vraždy (místní člověk) byl  zadržen.
Policisté do chatové oblasti Studená Hůra vyjeli na základě telefonátu na linku 158. Muž ohlásil, že v osobním autě značky Hyundai došlo k potyčce mezi mužem a ženou. Po více než dvouhodinovém pátrání policisté v lese našli mrtvé tělo sedmatřicetileté ženy ze Šumperska zahrabané do sněhu. Poté následovalo rozsáhlé pátrání, při kterém policisté nalezli auto Hyundai dvacet pět kilometrů od místa činu. V nočních hodinách policisté zadrželi podezřelého třicetiletého z České Třebové. Nezaměstnaný muž byl podle tiskové mluvčí OŘ Policie Sichrové již několikrát trestán. Policejní komisař muže obvinil z vraždy. Motiv a další okolnosti se v tuto chvíli prošetřují. Další informace policie zveřejní až v pondělí na základě výsledků pitvy.  "Muži hrozí trest odnětí svobody na 15 let či dokonce výjimečný trest," dodala Sichrová.  V sobotu 18. 3. se na Studené Hůře konala ještě rekonstrukce tohoto hrůzného činu. Závěry z rekonstrukce byly zveřejněny ve zpravodajském deníku TV Prima téhož dne.  Mluvčí Eva Sichrová označila způsob zabití zavražděné za velmi brutální. Chataři ze Studené Hůry hovoří o hlasité potyčce uvedeného páru....
Policisté prověřili vraha a odjeli
Česká Třebová - Tělo ženy, která byla v pátek večer brutálně zavražděna v České Třebové, našli podle prvních policejních zpráv po dvouhodinovém pátrání policisté. Včera se ukázalo, že to není pravda. Přivolaní policisté totiž sice našli vraha, zkontrolovali jeho doklady, ale pak odjeli. Tělo ukryté v lese ve sněhu objevil až muž, který policisty přivolal a po jejich odjezdu se vrátil zpět. Třicetiletý muž z České Třebové uškrtil kvůli patnáctitisícovému dluhu v pátek odpoledne svou o sedm let starší kolegyni z práce, která mu peníze půjčila. Svědek viděl, jak na kraji silnice u chatové kolonie Na Hliníkách zastavilo auto a v něm zápasil muž se ženou. Ta se začala bránit a volat o pomoc. Pokusila se z auta uprchnout. Svědek šel zavolat na policejní tísňovou linku 158. „Mezitím obviněný prchající ženu dostihl a zatáhl za svah do lesa, kde ji uškrtil. Mrtvou ženu svlékl a zahrabal do sněhu. Poté s jejím autem odjel do chatové oblasti, kde byl zkontrolován přivolanou policejní hlídkou,“ řekla tisková mluvčí východočeské policie Iva Marková. Když dorazili policisté, nalezli na místě jen útočníka. Ten policistům vyprávěl, že se pohádal s přítelkyní, která se urazila, vystoupila z auta a odešla. Policisté ho propustili a začali prohledávat okolí silnice a poté odjeli. Vrah odjel s autem do Chocně, kde ho zaparkoval, a do České Třebové se vrátil vlakem, kde ho policie ještě v pátek večer zadržela.  „Svědkovi to nedalo a šel se na místo potyčky podívat. Ve sněhu nalezl stopy vedoucí do lesa. Když se po nich vydal, narazil po několika desítkách metrů na rozhrabaný sníh, ve kterém nalezl tělo oběti,“ upřesnila tisková mluvčí ústeckoorlické policie Eva Sichrová. Proč k vraždě došlo? „Podezřelý znal zavražděnou ze zaměstnání. Vypůjčil si od ní necelých patnáct tisíc korun, které žena chtěla vrátit. Muž si s ní dohodl schůzku v restauraci v České Třebové, na kterou přišel s plynovým revolverem, který si zakoupil v den vraždy. Ženu požádal, aby ho autem dovezla do nedalekého Skuhrova, kde mu kamarád půjčí na to, aby jí mohl zaplatit. Ve Skuhrově předstíral, že kamarád není doma, a při návratu do České Třebové vytáhl revolver a donutil ženu zastavit na kraji silnice,“ uvedla tisková mluvčí východočeské policie Iva Marková.Zatčený muž se během víkendu policistům k vraždě přiznal.
 
Policejní zpráva

V České Třebové došlo v odpoledních hodinách dne 17.3.2006 k zavraždění 37leté ženy ze Šumperska a policie z tohoto činu obvinila 30letého muže z České Třebové.
Dne 17.3.2006 v odpoledních hodinách Policie ČR přijala oznámení od občana o údajné hádce dvou lidí ve vozidle v oblasti Na Hliníkách v České Třebové, kdy zaslechl i volání ženy o pomoc. V této oblasti však již žádné vozidlo nebylo.
Z dosavadního vyšetřování vyplývá, že se obviněný znal se zavražděnou pouze ze zaměstnání a neměli spolu žádný bližší vztah. Bylo zjištěno, že mu u ženy vznikl dluh několika tisíc korun, který chtěla splatit. Uvedený den si obviněný zakoupil plynový revolver, údajně pro svou ochranu. Později v restauraci, kam přišel, vylákal tuto ženu ven pod lživou záminkou, že jí vrátí peníze, když ho odveze do obce Skuhrov, kam si jede půjčit peníze na splacení dluhu od kamaráda. Z tohoto důvodu odjeli jejím vozidlem Hyundai do obce Skuhrov, kde předstíral, že musí zpět, jelikož kamarád není doma. Po cestě do České Třebové vytáhl plynový revolver, který přitiskl k tělu ženy a donutil ji zastavit na krajnici. Žena začala volat o pomoc. Došlo k prudké hádce i fyzickému napadení a žena se pokusila z vozidla uprchnout. Obviněný ji dostihl a zatáhl ze svahu několik desítek metrů hluboko do lesa, kde jí uškrtil. Mrtvou ženu svlékl a nahrnul na ni vrstvu sněhu. Poté se s jejím vozidlem odjel do chatové oblasti. Zde byl kontrolován policejní hlídkou, které uvedl, že se pohádal s přítelkyní a ta uraženě odešla. Policejní hlídka začala po ženě pátrat a když ji nenašla, obviněný odjel, vozidlo odstavil v Chocni a zpět domů do České Třebové se vrátil vlakem, kde ho policie ve večerních hodinách zadržela.
Jeden z svědků si později uvědomil, že tohoto muže viděl vycházet z lesa. Tuto skutečnost však policii opomenul sdělit, a tak se vydal sám tímto směrem. V lese pak narazil na navršený sníh a pod ním nalezl tělo zavražděné ženy, o čemž ihned policii uvědomil. Policie České republiky si velmi cení ochoty občanů policii pomoci, což v tomto případě vedlo k rychlému vyřešení promyšlené vraždy.
Policejním komisařem bylo zadrženému muži sděleno obvinění z vraždy, kdy mu hrozí trest odnětí svobody až na 15 let nebo trest výjimečný. Soud rozhodl o uvalení vyšetřovací vazby.
kpt. Mgr. Iva Marková