Kynologické centrum Javorka

Soutěž Speciál Javorka

 
V sobotu 21.května naše ZKO uspořádala již 16.ročník kynologické soutěže Speciál Javorka, která je specifická možností výběru disciplín. I letos byla silně obsazena – nejenom účastí 50ti závodníků z celé ČR i ze zahraničí, ale i velkým počtem favorizovaných týmů. To vše vyžadovalo výbornou organizační přípravu, časový harmonogram byl připraven prakticky po minutách a až do závěru celé soutěže vycházel naprosto přesně.
Letošní ročník provázelo skvělé počasí, snad až příliš teplé pro výkony psů. To se projevilo především v disciplíně poslušnost, přesto byly k vidění opravdu precizní výkony.
Stopařská práce probíhala na třech různých terénech a několik kilometrů na nich se závodníky nachodila rozhodčí Iveta Skalická. Jedna práce byla ohodnocena plným počtem bodů, dalších deset výkonů bylo hodnoceno známkou výborně. Nejlepším stopařem se stala domácí závodnice Renata Zárubová s borderkolií Indianem Slezský hrádek.
Tým rozhodčích doplňoval Petr Vyčítal, který „na place“ posuzoval národní kategorie, Iveta pak vrcholové mezinárodní zkoušky.
V disciplíně poslušnost již bylo výborných známek méně. Nejlepší výkon předvedla Dagmar Procházková s ovčákem Yorgy Niox ze ZKO Moravská Třebová. V disciplíně obrana jsme měli možnost vidět rovněž několik výborných prací se skvělou razancí a tvrdostí. Mezi ně patřily především domácí závodnice – Věra Elsinger s dobrmankou Heidy Sagita, Marie Stráníková s NO Zoretta Niox a především Jana Lexová s NO Zee-Vera Niox, která tuto disciplínu vyhrála.
Absolutním vítězem soutěže se stala Eva Bicanová se stafordem Big Boy a získala hlavní cenu firmy Dogtrace – profesionální elektronický obojek. Cenu pro nejlepšího mládežníka získal zahraniční účastník – 14ti letý Mikolas Jaszca.
Domácí tým Javorka měl v 6 kategoriích celkem 17 startů, z toho sedm umístění na stupních vítězů. Kromě kvalitních výkonů našich psovodů jsme byly chváleni i za výborné stravování po celý den, za což patří dík především Lence Lodrové.
Generálním sponzorem byla tradičně firma Nativia Letohrad a dále Vétoquinol Nymburk. I přes velmi pozdní ukončení závodu byli všichni účastníci maximálně spokojeni a rádi přijali pozvání na další letošní akce Kynologického centra Javorka.
                                                                                                          Výbor ZKO Javorka