Výměnný pobyt žáků s polským Josefówem

Letos poprvé jsme se zúčastnili výměnného pobytu žáků.  ZŠ Nádražní zahájila spolupráci se základní školou v polském Josefówě. V týdnu od 18. 4. 2016 do 23. 4. 2016 k nám přijelo 10 dětí z páté a šesté třídy a dvě paní učitelky, aby si vyzkoušely jeden týden žít v českých rodinách, navštěvovat výuku v české škole a společně si užít volnočasové aktivity.  
Navštívili jsme Litomyšl, kde jsme si prohlédli zámek a vyzkoušeli workshop v muzeu. Prohlédli jsme si  památky České Třebové  a  vyzkoušeli si život v pravěké osadě Křivolík. Velmi přínosné pro vzájemné porozumění a komunikaci bylo čtvrteční odpoledne, kdy jsme si užili ping-pongový turnaj a poté využili naší školní kuchyňky k přípravě typické české a polské večeře. Všichni zúčastnění žáci se s chutí zapojili a snažili se připravit vybraná jídla.
Byla to velmi zajímavá akce nejen pro nás, ale také pro zapojené žáky a jejich rodiny.  Celý týden měli možnost procvičit si konverzaci v anglickém jazyce a poznat zvyky našich sousedů.  Poděkování patří nejen našim žákům a zapojeným pedagogům, ale také hostitelským rodinám za ochotu zapojit se a spolupracovat.
Už se těšíme na červnový pobyt v Polsku, při kterém si vyzkoušíme i my žít jeden týden v polských rodinách.
Mgr. Jasanská, Ing. Kazdová