Sváteční Javorka tradičně s Řetůvankou                            
Prosluněná neděle 8. května byla letos dvakrát sváteční. Mimo neděle byl navíc státní svátek - Den vítězství a byla to současně druhá neděle v měsíci květnu, kdy se slaví Den  matek. V České Třebové ten den ožívá park Javorka  na tradičním  koncertu dechové hudby Řetůvanka. Byl to současně úvod do letošní koncertní sezóny v hudebním pavilonu Antonína Bennewitze, i když to nebyla první  akce  roku v našem městském parku (tou byl tradiční běh Javorkou 23. dubna).  Přejme si, aby se i další akce připravované do Javorky letos vydařily přinejmenším stejně jako v loňském roce, ať nám Javorka žije..
 
Rok 2016  je rok volební a i to mělo na sváteční neděli svůj dopad. Připomínkou letošních podzimních voleb do krajského  zastupitelstva a do Senátu byla sponzorská spolupráce s Koalicí pro Pardubický kraj a senátorem Petrem Šilarem, obhajujícím v podzimních volbách křeslo senátora. Petr Šilar přijel do České Třebové opět osobně a nalezl zde spoustu přátel. Nepřijel tedy k vůli  úvodnímu pozdravnému projevu, ale i proto, aby pohovořil se známými, diskutoval některé pro Českou Třebovou aktuální problémy a také pomohl ostatním členům výboru MO KDU ČSL posíleného také o Ing. Kokulu a Petra Čadu (oba z Ústí nad Orlicí) rozdávat tradiční kytičky k svátku Dne matek.
 
Dechová hudba Řetůvanka opět na koncertě excelovala, podala  výborný výkon, mezi  tradičními zpívanými skladbami byly zařazeny také krásné instrumentální skladby ze svého širokého repertoáru.  Dechovka je nyní v České Třebové  poměrně vzácná květinka - oslava  svátku maminek ukázala, že u starší generace vyhrává na celé čáře a dokáže vytvořit příjemnou atmosféru především na koncertech ve venkovním prostoru. Koncert konferoval Pavel Neumeister.  Další představení Řetůvanky bude nyní spojeno oslavou čtyřletého otevření Pivovaru Faltus. Návštěva na Svátku maminek je tradičně velká a letošní vícenásobně sváteční neděle dokázala zvednou laťku opět hodně vysoko. Přestože přišla především starší generace, tak bylo postaráno i o maminky s malými dětmi, mimo tradičních balónků a dalších pozorností T.J. Orel zajistila skákací hrad.  
Fotografie Milan Mikolecký a Martin Šebela