Koalice „Pro otevřený kraj – Piráti, Zelení, Změna“ nabízí alternativu k zavedeným stranám i podnikatelským projektům


Voleb do Zastupitelstva Pardubického kraje se budou v rámci koalice „Pro otevřený kraj“ společně účastnit kandidáti České pirátské strany, Strany zelených a politického hnutí Změna. Zmíněné subjekty našly společnou řeč a shodly se na základních prioritách, mezi které patří udržitelnost, otevřenost a transparentnost.
Koaliční kandidátku povedou dopravní projektant Jakub Kutílek (Zelení), IT specialista Ondřej Češík (Piráti) a starosta města Lanškroun Radim Vetchý (Změna). Kandidátní listina nabídne osobnosti se zkušenostmi z komunální politiky, mladé lidi s nadšením pro své ideály, aktivisty i pracovníky z neziskového sektoru.

Českotřebovský zástupce Martin Saifrt, předseda MO Strany Zelených v České Třebové je na desátém místě vytvořené krajské kandidátky.

Předseda krajské organizace Strany zelených a lídr koalice Jakub Kutílek ke spojení tří subjektů do koalice řekl: „Jsem velmi rád, že jsme se dokázali dohodnout. Programové priority Strany zelených, Pirátů a Změny jsou v oblasti samosprávy velmi blízké. Chceme především odvádět dobrou službu pro občany našeho kraje.“
Každý z kandidátů přichází do krajských voleb s tématem, které mu je blízké a je pro něj důležité. Ondřej Češík vidí prioritu ve větší transparentnosti krajského úřadu a jeho rozhodování: „Zveřejňování informací je základem pro dobré  fungování kraje. Transparence snižuje prostor pro korupci a otvírá možnosti pro zapojení veřejnosti.
Radim Vetchý, pedagog, který byl na podzim 2014 zvolen starostou Lanškrouna, vidí prioritu v podpoře technického vzdělávání: „Chceme se zasadit o budování center technického vzdělávání a o větší propojení vzdělávacího systému a podnikatelské sféry. Velké firmy a průmyslové společnosti, které jsou pro náš kraj důležité, potřebují kvalifikovanou pracovní sílu, která bude vyhovovat jejich požadavkům a současným standardům.“
Zejména oblasti dopravní obslužnosti a infrastruktury se věnuje jednička kandidátní listiny Jakub Kutílek: „Je stále co zlepšovat na integrovaném dopravním systému. Osobní vlaky a meziměstské autobusy je třeba propojit nejen s MHD v krajském městě, ale také v Ústí nad Orlicí, Žamberku, Poličce a Litomyšli. Současně se chci zaměřit na racionalizaci plánů na výstavbu dopravní infrastruktury tak, abychom se konečně dočkali staveb opravdu užitečných, jako jsou modernizace železničního spojení Chrudim - Pardubice - Hradec Králové či obchvaty některých měst a obcí. Naopak bychom se měli vzdát megalomanských projektů, jako je plavební kanál Dunaj-Odra-Labe.“
Krajské volby proběhnou 7. a 8. října, přípravy na ně jsou už ale v plném proudu. „V současné době dokončujeme volební program, oslovujeme uznávané osobnosti k účasti na kandidátní listině, připravujeme webové stránky a chystáme průběh volební kampaně. Věříme, že naše kampaň bude zajímavá a bude veřejnost bavit, nikoli obtěžovat,“ uzavírá volební manažer Matěj Brýdl.