Zmizí rotunda sv. Kateřiny z očí Třebováků?
Stížnosti občanů na stavbu zastiňující rotundu sv. Kateřiny 

Za všechno hovoří snímek, který situaci dokresluje. Rekonstrukcí, spíše dokonalou přestavbou prochází domek čp. 254 bývalého sirotčince v sousedství starého hřbitova a rotundy sv. Kateřiny, nejstarší stavební památky východních Čech, se kterou se právem pyšníme a která je také na tabulích před příjezdem do našeho města.   je postaveny na vyvýšeném místě nad řekou Třebovkou, o jejím skutečném důvodu postavení se stále vedou ještě spory. Rozhodně je dominantou, která by měla být vidět a která by neměla být zastíněna nějakými dodatečně pořízenými rekonstrukcemi, které výrazně mění poměr hmot domů a zbytečně na sebe upozorňuje.  měli jsme v minulosti a stále ještě máme výhrady k tomu, že rotundu zastiňuje zeleň, která by měla být  pěstována v rozumných rozměrech, aby bylo možné kapličku pěkně osvítit  a tak na ni upozornit. Bude to nyní zbytečné, neboť rotundu zastiňuje monument, který tam nepatří. Na nepatřičnost této stavby upozornili občané z okolí a hledají možnost jak tuto stavbu upravit ještě nyní během stavby aby se mohlo zabránit nejhoršímu. Stavba, jejímž investorem je spolek Přátelé Jeunesse Lumiere z.s.,  vyrůstá však posvěcena vším co potřebuje, tedy především stavebním povolením. Je však otázka, zda byly před umístěním kulatého razítka zohledněny všechny připomínky památkářů.  V úterý 31. května se projednávalo odvolání občanů proti této stavbě na Krajském úřadě Pardubického kraje a jednání nebylo zcela jednoduché.  Je zřejmé, že nějaké úpravy před kolaudací objektu budou nutné.
Na stavbě se však i dnes pracovalo a nijak to nevypadá na to, že by měl být vyhlášen nějaký stop stav, aby se zabránilo dalším škodám pro investora.  Jednání má ještě pokračovat přímo na místě v České Třebové za účasti všech zainteresovaných. Pokud se však bude současně pokračovat  ve stavbě, mohou vzniknout další zbytečné škody. Záleží především na tom, zda byly  do projektu zahrnuty všechny připomínky památkářů, nebo jen některé. Bude to třeba rozhodnout na místě a pokud možno rychle rozhodnout co s tím. Stavba, která na fotografiích ze všech stran vypadá jako  mimořádně velká, je údajně jen o 15 cm vyšší, než byl původní objekt sirotčince. Na dále uvedených fotografiích pořízených ze starého hřbitova  je vidět, že bylo na zdích přidáno daleko více zdiva. Také střecha původní stavby neměla zakončení do štítu, ale byla zde na straně blíže rotundy sv. Kateřiny valbová střecha (viz fotky z loňského roku a let předchozích). Divím se, že nebylo  v požadavcích na nový objekt, aby se toto zachovalo.  Tím by se pohled na rotundu daleko více otevřel alespoň z důležitého směru při příchodu ke "kostelíčku " Lidickou ulicí od Starého náměstí. 
Porovnejme fotografii z 31.5.  se snímkem z loňského roku, pořízeném v Lidické ulici v rámci systému "Panorama" webového portálu seznam.cz, ovšem kamerou s kratší ohniskovou vzdáleností. Nyní je stínění rotundy daleko větší. Divím se, že to mohlo projít komisí městského architekta. Vlastně ani nedivím, protože, pokud bylo povoleno pro nový zelený objekt Rydo (čp. 2194) v Podbranské ulici zvolit ve staré zástavbě rovnou střechu, pak zakrytí rotundy z hlavního pohledu je "maličkost". Ono toho je na té stavbě více, třeba podivné balkony...   (mm)

                 Snímek z roku 2016                                                                                Snímek z loňského roku 2015

 Kladem je , že se nepříjemná situace začala řešit a mělo by to vést k úpravám projektu. Na jejich rozsah bude mít ovšem jiný názor  investor a jiný stěžující si občané.  Zvlášť když pro zahájení stavby byla získána všechna potřebná razítka....  Jaký máte názory vy? 
 
Nahoře: Fotografie z přestavby  zmiňovaného čp. 254 ze dne 31.5. 2016
Srovnání výšek hřebene střechy čp. 254 na fotografiích pořízených ze stejného okna ze sídliště Křib, (foto M. Šebela)
Dole: Fotokopie obrazu  Františka Bělského, profesora zdejšího gymnázia, z roku 1942. Na obraze můžeme také vidět rotundu sv. Kateřiny v celé své kráse a dům čp. 254 zde nechybí, jeho valbová střecha pohledu na rotundu z Lidické ulice nepřekáží .
Na obraze nebyla také současná ne zcela kvalitní zeleň, která by pohledu na rotundu vadila.   Domnívám se proto, že bychom měli hledat inspiraci v minulosti a zajistit, abychom dostali náš klenot, kulturní památku se svým "nej"  do panoramatu města, i kdyby se snad měly mezi sebou utkat na radnici památkáři  s pracovníky odboru životního prostředí.  Když bylo možné předloni vykácet zdravé topoly na zahradě MŠ U stadionu  nebo letos stromy rostoucí na okraji plochy budoucího parkoviště u nové tělocvičny na Skále, mohla by se decentně dořešit i zeleň kolem rotundy sv. Kateřiny tak, aby bylo na stavbu dobře vidět a mohla se na zimu nechal dobře osvětlit.
 

F. Bělský:  Zima u Kostelíčka 1942 - ze soukromé sbírky

Další staré snímky z archivu Martina Šebely                                                                                                                         


 Nahoře: Srovnání: jižní štít budovy čp. 254 dříve a dnes. Dole: další různé pohledy na čp. 254 v předchozím stavu.