Nedožitých 100 let Jana Stránského - aneb - 
v Bezděkově se vzpomínalo

V úterý  14. června  se v Bezděkově sešlo několik zdejších rodáků, přátel a pamětníků, aby společně s manželi Kapounovými z Chrudimi, pocházejícími ze Třebové, kteří jsou ve Třebové pravidelnými návštěvníky, zavzpomínali a připomněli si nedožité sté narozeniny bezděkovského rodáka a velkého patriota, Jana Stránského.
Jan Stránský (*15. 5. 1916, †18. 11. 2008), přáteli nazývaný prostě Jenda,  pocházel a celý život prožil v nejmenším stavení v této části města, chaloupce čp. 493 schoulené pod skalním masívem pod sídlištěm Křib. Byl ve Třebové velice známým holubářem, výborným vypravěčem a pamětníkem  bezděkovské historie a také nejstarším žijícím trampem a  členem bývalé T. O. Kapounovka. Jan Stránský ve volném čase také psával vlastní texty ke známým písním a melodiím. Poté, co již pro vysoký věk nemohl zůstat ve stavení sám, prožil poslední měsíce svého života v domově pro seniory v Bezděkově, kde se mu velice líbilo.
První účastníci setkání se objevili v bývalé chaloupce Stránských, nyní nově upravené a  rekonstruované,  samozřejmě se zachováním původních stavebních prvků. Již zde se vzpomínalo. Poté následovalo společné posezení v nedaleké restauraci Vavřínovy lázně, kam dorazilo několik dalších účastníků. Celkem se setkání zúčastnilo sedmnáct lidí, z nichž někteří žijí mimo naše město. A tak se zde objevili návštěvníci z Ústí nad Orlicí, Hradce Králové, ale třeba také z Ostravy. Během setkání ing. Otokar Dobrovský uctil památku Jana Stránského zapálením svíčky a přečetl vzpomínky na něho z dobového tisku. Všichni přítomní společně za doprovodu kytary zazpívali některé z písňových textů Jana Stránského. Na známé melodie se tu zpívalo o historii Bezděkova a jeho některých dřívějších obyvatelích.
Akce se vydařila, počasí také přálo a setkání, dle ohlasu přítomných,  se všem velice líbilo.                Martin Šebela