Českotřebovský deník 142/2016 (2/6)  
Dětský den s Hastrmánkem na MŠ Vinohrady

Naše zahrada se 1. června na Den dětí proměnila v místo plné pohádkových bytostí. Hastrmánek s vodnicí Emilkou provedli děti dětským dnem plným soutěží, zpěvu, tance a hledáním vodnického pokladu. Děti si vyzkoušely ,,lovit“ kapry a okouny, zpívat ,,Holka modrooká“ a zdobit naši vrbu pentličkami. ,,Vařili“ jsme hadí, krabí nebo želví polévku, navlékali jsme korále pro vodnici, věšeli šátečky, zalévali vodnické záhonky a zdobili jsme vodníkovi hrnečky. Za velké snažení si pak každý vylovil poklad v podobě míčku, bublifuku a sladkého mlsání. Všem malým ,,hastrmánkům“ se na velkém vodnickém dobrodružství moc dařilo, celé dopoledne jsme si užili a k tomu nám po celou dobu svítilo teplé červnové sluníčko.   Nela Vavřínová a kolektiv MŠ Vinohrady
Tak tohle se nepovedlo

Chápu částečně omezení prohlížecí doby kostelíčka, stejně tak upozornění na pokutu a na to, co se nemá, ale z toho si vandalové stejně houby dělají. Přiděláním velké cedule na krásná, dřevěná vrata je znehodnocena celá zvonice a fotografové utřou nos. Někteří tam chodili i brzo ráno, nebo večer  a uzavření parku jim velmi vadí, přitom fografování je povoleno. Rotundu si už v jiném, než denním světle, nevyfotí.  Jen kvůli několika vandalům, se kterými si nevíme rady. Rodiče by se měli víc starat o to, co jejich děti dělají a vychovávat je k úctě k historickým památkám a vůbec k městu a také k čistotě. Opravdu je nutné odhazovat odpadky mimo odpadkové koše ?  Přála bych si jednu věc. Aby se odhozené odpadky ocitli v pokojích těch, kteří  nepořádek dělají. Snad by jim došlo, že něco je špatně. VV
 
Ad: Rotunda zmizí Třebovákům z očí?

Vzal jste mi z úst poslední věty v článku o likvidaci výhledu na kostelík.  Rydu se povolí rovná střecha a u kostelíčka, kde by rovná střecha odkryla pohled na rotundu nebude. Bohužel jsem to nestačila vyfotit, než začali dělat střechu., Nenapadlo mě, že tohle někdo vůbec může povolit. Ale jak píšete, vlastně napadlo. Je vidět, že městský architekt není ze Třebové, tak mu je jedno, jak to tu bude vypadat.   Přeji, aby o Třebové rozhodovali lidé, kteří  k ní mají vztah, protože pak by nemohli dopustit to, co tu vzniklo. vzniká a jak Třebová vypadá.
 
K rekonstrukci čp. 254 u Kostelíčka

Ke studiu  problematiky rekonstrukce čp. 254 mohou napomoci webové stránky http//pratelejl.cz, tedy investora přestavby domu čp. 254 v sousedství rotundy sv. Kateřiny . Dnes  se jedná o spolek "Přátelé Jeunesse Lumiere z.s." , který byl zaregistrován 11. června 2012 bylo Ministerstvem vnitra ČR jako občanské sdružení Přátelé Jeunesse Lumiere. Toto sdružení založili absolventi školy Jeunesse Lumière ve Francii a příznivci. 
V České Třebové má sdružení své sídlo v domku poblíž románské rotundy sv. Kateřiny. Domek chce sdružení opravit tak, aby mohl sloužit pro jeho činnost a také jako zázemí pro různé akce spojené s rotundou svaté Kateřiny. V přízemí domu by měla být jedna větší místnost využitelná např. pro posezení během Jabkancové pouti, snídaně po rorátní mši svaté v adventu, posezení po „silvestrovské“ bohoslužbě či po koncertě, pro přednášky, duchovní obnovy, apod. Mohou se zde konat různá setkání i rodinné oslavy, např. posezení po křtinách v rotundě. Po rekonstrukci domu vznikne také prostor, kde by lidé mohli strávit nějaký čas v tichu, přemýšlení, modlitbě, duchovním doprovázení.  Protože byl tento domek v neobyvatelném stavu, začalo se na podzim roku 2012 s přípravami na jeho opravu, které pokračují zahájenou 1. etapou rekonstrukce.
Projekt na přestavbu vypracoval Ing. Jiří Dan – PROJEKCE DAN, za organizaci prací při vyklízení domku a jeho přípravě na opravu přijal odpovědnost pan Miloslav Pirkl. Osoby oprávněné jednat ve věcech technických, technický dozor stavebníka (TDS) pro vlastní opravu domku jsou:  Ing. Michal Kokula, Ing. Martin Mužík, Miloslav Pirkl. V současné době (podle kontextu zřejmě v závěru roku  2014, pozn. red.)   se realizuje první etapa opravy, tedy hloubení  1.p.p. pro technickou místnost a budoucí schodiště. Práce realizuje Stavební firma Tomáš Kozel. Opravy domku realizuje sdružení z darů. V roce 2012 nám vedle anonymních darů přispělo 6 dárců, v r. 2013 to bylo 13 dárců a v r. 2014 bylo dárců 17.
V červenci 2014 sdružení uspořádalo Francouzský večer s cílem seznámit veřejnost s projektem. Při této příležitosti se vybralo 8.230,- Kč.  Během Jabkancové pouti se na opravu domku vybralo 4.809,- Kč. Na přestavbu domku je možno přispět na účet číslo 2100281259/2010. Sdružení dárcům vystavuje potvrzení pro odečet daru od základu daně.
 
Původní stav domu 254 v r. 2013                                                                        Stav 31/52016
Srovnání výšek hřebene střechy čp. 254 na fotografiích pořízených ze stejného okna ze sídliště Křib, (foto M. Šebela)
2. srovnání: 2 pohledy ze školní uličky na rotundu sv. Kateřiny pořízené v rozmezí dvou let  2014 - 2016

Průzkum je více než 2 měsíce starý.Jaké asi budou preference volebních stran v současnosti? 
Je počet 422 respondentů tohoto průzkumu dostatečný? Jaké jsou asi odchylky od stanovených čísel?

Foxconn opět zaměstnavatelem roku číslo jedna v Pardubickém kraji

Pardubice, 2. června 2016 – Stejně jako v loňském roce byla společnost Foxconn vyhlášena vítězem v soutěži Sodexo Zaměstnavatel roku 2016 v kategorii do 5.000 zaměstnanců v Pardubickém kraji. K prvenství FOXCONN CZ přidala společnost Foxconn Global Logistic Solutions, další člen skupiny Foxconn, titul Progresivní zaměstnavatel regionu v kategorii do 500 zaměstnanců.
Skupina Foxconn CZ je jedním z vůbec nejvýznamnějších zaměstnavatelů v celém regionu. V Pardubicích sídlí hned několik divizí tohoto celosvětově největšího výrobce elektroniky a počítačových součástek. Patří k nim divize Communication Network Solution Business Group (CNSGB), která se soustředí zejména na oblast komunikačních technologií a mechanickou výrobu kovových a plastových komponentů. Dále divize Foxconn Global Services Division (FGSD) zabezpečující strategické služby v oblasti záručního a pozáručního servisu, logistiky a řízení projektů a také divize nejstarší a největší – New Personal Computer and Enterprise Product Business Group (nPCEBG). Ta zajišťuje výrobu počítačů a pracovních stanic pro domácnosti a firmy, její součástí je také provoz na výrobu náplní do inkoustových tiskáren. Součástí Foxconnu je také „zlatá“ GLS – Global Logistic Solution – poskytující skladové a logistické služby.
Zajištění dostatku kvalitních pracovníků jak na odborné, tak na administrativní a dělnické pozice pro všechny nové projekty je v souvislosti se spektrem investičních aktivit v následujících letech pro společnost jednou z největších priorit. „Opětovný zisk titulu Zaměstnavatel regionu nás nesmírně potěšil a především potvrdil, že jsme od loňského prvenství neusnuli na vavřínech. V péči o zaměstnance se snažíme stále přicházet s novými nápady a iniciativami,“ říká Jitka Kratochvílová, HR ředitelka Foxconnu pro region EMEA.
Ve Foxconnu je nastaven propracovaný systém benefitů od firemního vzdělávání a možnosti rozvíjet svou kariéru přes volnočasové aktivity až po dotované stravování. Tento balíček benefitů, který se neustále rozšiřuje, zaměstnanci velmi oceňují. Oceňují jej ale i odborníci! „Mezi jednoznačně nejpopulárnější benefity patří možnost využití dotovaného stravování. Zaměstnanci ale hojně využívají i příspěvky na dopravu a slevy na jízdné, zvýhodněné mobilní tarify, vzdělávací programy a jazykové kurzy, nebo možnost účasti na akcích pro zaměstnance a jejich rodiny, které pořádáme několikrát do roka. Kolegům s malými dětmi nabízíme také možnost příspěvku na letní tábory apod.,“ dodává Jitka Kratochvílová.
Všechny benefity neustále vyhodnocují a pokud zaměstnanci projeví zájem o zavedení některého nového, tak tento balíček upraví. Nyní například připravují firemní fitness centrum a zubařskou ordinaci. Foxconnu se osvědčil i motivační bonus za doporučení nového zaměstnance v hodnotě od pěti do patnácti tisíc korun. Díky těmto bonusům získali v poslední době jen v Pardubicích více než sto nových pracovníků. „Důležité je také zmínit, že ve Foxconnu se dlouhodobě zaměřujeme také na podporu IT vzdělávání dětí a mladých lidí ať již přímo formou výukových programů či v rámci jejich volnočasových aktivit. Spolupráce se školami a jejich studenty, zejména v našem regionu, je pro nás opravdu klíčová,“ uvádí Jitka Kratochvílová.
Získání titulu Zaměstnavatel regionu 2016 Foxconn se svými zaměstnanci patřičně oslavil. Hned následující den po vyhlášení výsledků dostali všichni zaměstnanci při příchodu do práce malý dárek jako poděkování. Titul připomíná i velký billboard před sídlem firmy a plakáty rozmístěné v celém kampusu společnosti v Pardubicích. „Soustředíme se na to, aby naši zaměstnanci rostli a rozvíjeli se společně s naší společností. Je za tím práce na neustálém zlepšování pracovních podmínek.“ doplňuje Jitka Kratochvílová.
Vyhlášení celostátních výsledků soutěže Sodexo Zaměstnavatel roku 2016 proběhne 14. června a ve Foxconnu věří, že ani v celostátním srovnání nejsou bez šancí na dobré umístění.