Českotřebovský deník 145/2016 (5/6)                                    
Dětský den u českotřebovských hasičů : nikdo se nenudil

Tradičně vynikající byl sobotní dětský den na zahradě hasičské zbrojnice v Chorinově ulici u Starého náměstí. Již od 14 hodin  se zde naplno rozběhly soutěže pro děti v osmi disciplínách. Zvládnou takové počty soutěžících dětí nebylo vůbec jednoduché. Disciplíny byly zajímavé, přiměřené věku dětí, obsluhu jednotlivých soutěžních stanovišť zajišťovali obětaví a trpěliví dobrovolníci. Dobře fungovalo občerstvení a hasiči se také postarali o kvalitní doprovodný program.   jeho větší část zajistila šermířská skupina Tartas, která obohacuje obdobné dětské odpoledne již řadu let.  Do svého programu dokázali zapojit i děti, o to bylo zábavy více.  Do programu se hasičům podařilo také přidat i ukázku z požární osvěty, t.j. ukázku jak má a také nemá hasit např. požár hořící pánve s olejem, což se může stát v každé domácnosti.  Ukázka byla velmi názorná a vidět i na fotografiích. Zatímco přikrytím pánve pokličkou dojde během chvíle k udušení ohně, tak polít hořící pánev s olejem vodou může mít pro celý byt i jeho obyvatele katastrofální následky....
 

Slavnostní předávání maturitních vysvědčení gymnazistům
za účasti hejtmana Martina Netolického

Předávání maturitních vysvědčení gymnazistů se koná tradičně v obřadní síni města. letos se tak stalo v pátek 27. května . Postupně byla předána maturitní vysvědčení  absolventům ze dvou maturitních tříd.  Slavnost se konala za velké účasti rodičů, přátel a známých. Vynikajícím studentům byly navíc předány věcné dary, absolventi se podepsali do pamětní knihy. Fotografie Luboš Kozel. Více fotografií ZDE

  • Představení nových autobusů  firmy ICOM 

    Na návštěvě fitm,y ICOM (bývalé ČSAD) v Ústá n.O. - Hylvátech absolvoval hejtman Pardubického kraje společně s Ing. Daliborem Zeleným, který v našem obvodu kandiduje na senátora. Je nominantem ČSSD. Fotografie z návštěvy v Hylvátech, na které se Dalibor Zelený  také osvědčil jako řidič autobusu, pořídil Luboš Kozel.

    Tip na léto: osvětlená tvrz Bouda

                                                    Foto: denní a noční osvětlený objekt tvrze Bouda

    Pardubický kraj jako její vlastník se proto rozhodl k rozsáhlým investicím, které mají za cíl ještě více zatraktivnit toto místo pro návštěvníky. Celkové investice do objektu přesahují 30 milionů korun. První z dokončených je napojení na elektrickou rozvodnou síť za částku přesahující 11 milionů korun. Tvrz Bouda je jedním ze symbolů pohraničního opevnění a významnou památkou v České republice a bez debat nejvýznamnější vojensko-technickou památkou v našem kraji, a proto chceme zajistit její další rozvoj.. Mezi nejbližší investiční akce bude patřit stavba provozní budovy, do které se následně přesune zázemí tvrze a uvolní se tak prostor pro další historické expozice. Dělostřelecká tvrz Bouda, kterou ročně navštíví 14 tisíc turistů, je jedním z mnoha objektů československého opevnění, jež bylo budováno ve třicátých letech minulého století. Je jednou z pěti stavebně dokončených tvrzí a jako jediná z nich je dnes ve své původní podobě přístupná veřejnosti. Tvoří ji pět objektů (srubů), postavených v nejvyšším stupni odolnosti. Stropy a stěny orientované směrem k nepříteli jsou tvořeny vrstvou železobetonu o tloušťce 3,5 metru. Měly odolávat účinkům všech tehdy známých zbraní.
    Dodatek: Noční pohled z výšky na tvrz Bouda a fotografie  dronu, ze kterého byl snímek z výšky pořízen pořízen.

    Ústecká 21 po čtyřech letech: jelo se po opravené silnici

    Po pětileté přestávce se ve dnech 28. – 29. května v Ústí nad Orlicí jely závody automobilů do vrchu "Ústecká 21". Na závodní trať dlouhou 3660 metrů s převýšením 209 metrů se postavilo více jak 130 závodníků. V rámci závodů se jelo Mezinárodní mistrovství ČR, Česká trofej a Maverick Rescue Euro Cup. Závody se letos poprvé jely jako Memoriál Miroslava Urbana. Záštitu nad nimi převzali hejtman Pardubického kraje Martin Netolický a starosta našeho města Petr Hájek. Po oba dva dny přálo závodům pěkné počasí a tak si obnovené závody nenechalo ujít přes 5000 diváků, kteří si mohli prohlédnout depo závodních vozů, start a využít řadu zajímavých míst ke sledování závodů po trati.  Proti starším ročníkům byla určitá omezení.  Silnice I/14 již nemohla sloužit jako depo závodních vozů, protože projíždějící kamiony s kontejnery Metrans nesmí do města - na kruháku u Bubeníka se nevytočí a také jejich další jízda po městě je nežádoucí.  Přesto se ukázalo, že se společným úsilím Automotoklubu, Města a kraje dá dosáhnout dobrý výsledek, opravit komunikace.  Její část směrem k chatě hvězda bylo dokonce potřeba odkoupit od obce Řetová. Fotografie Luboš Kozel.

     


    Hospodářská komora Pardubického kraje pořádala KULATÝ STŮL

    Jednání se členy Krajské hospodářské komory Pardubického kraje a některými podnikateli se zúčastnil Hejtman Martin Netolický, krajská radní Ludmila.Navrátilová  a starosta města Letohrad Petr Fiala. Moderoval Jan Joska. Foto Luboš Kozel.