Českotřebovský deník 146/2016 (6/6)  
Projektový den Pestrá strava bez zbytečné chemie na ZŠ Habrmanova

Ve středu 25.5.2016, proběhl v základní škole Habrmanova Česká Třebová projektový den Pestrá strava bez zbytečné chemie. Jedná se o celorepublikový projekt, který běží třetím rokem, více o projektu se dozvíte na stránkách www.pestrastrava.cz. Chcete, aby se i vaše škola zapojila? Můžete kontaktovat přímo mě nebo na výše zmíněné stránky. Paní třídní učitelka Michaela Trávníková je velkou vyznavačkou zdravého životního stylu. Děti vede ke zdravé stravě, dnes měli možnost své teoretické zkušenosti propojit s těmi praktickými.
Hned ráno jsme si udělali malý test, rodiče třeťáků už vědí, ostatním nebudu prozrazovat. Pro ostatní třídy to nechám jako překvapení. Děti se rozdělily do pěti skupinek a každá „uvařila“ jednu pomazánku. Tuňákovou, ta má největší ohlas a děti ji většinou znají, u avokádové jsou překvapeny, že je dobrá, červenou čočku nejraději zpracovávají, protože potřebují mixér, červená řepa, tu většina dětí miluje a těstovinový salát. Děti pracovaly s nadšením, celé dopoledne jsme si moc užili. Děti se nepozastavují nad tmavými celozrnnými těstovinami, Mozarellou. Nevadí jim nahrubo nakrájená červená cibule. Když mají možnost se na přípravě jídla podílet, zachutnají jim potraviny, které by jinak nejedly.
Recepty si děti odnesly domů. Zjistily, že příprava večeře není až tak složitá. Věřím, že překvapí svoji maminku a občas ji s přípravou pomůžou a podle receptu mohou i svačinu připravit pro celou rodinu. Dejme dětem důvěru, vrátí se nám to.
Leona Kysilková, výživový poradce www.leonakysilkova.cz

 

Pozměněný jízdní řád Cyklobusu Pardubického kraje (680019; Českomoravské Pomezí)

Linka bude nově vedena  z Moravské Třebové do České Třebové a opačně přes Mladějov a Anenskou Studánku. Loni byla Moravská Třebová obsluhována tzv. úvratí.  Dále bude na této okružní lince opožděn odjezd ranních spojů o 30 min. a uspíšen odjezd odpoledních spojů o 60 min. Tento cyklobus je v provozu v pátek, sobotu, v neděli st. svátky pouze o hlavních letních prázdninách (JŘ v příloze).
 

Hlásí se nový ročník CHL 2016/2017

Změny v pravidlech pro nový ročník soutěže jsou pouze kosmetické, jak jsem už upozorňoval, následovně:
·         Hrací systém bude upřesněn na základě přihlášených týmů, nebude PLAY – OFF
·         Hrací doba je stanovena na 3 x 14 minut s přestávkami 1 minuta
·         Bude se praktikovat pravidlo hybridního zakázaného uvolnění
·         Vyhození kotouče bránícím hráčem v obrané třetině na střídačky (včetně stropu) není posuzováno jako přestupek
·         Cena jednoho zápasu pro 1 tým je stanovena na 1 450,- včetně DPH (bez změny), počet zápasů bude stanoven na základě systému hry podle přihlášených týmů (předpokládá se  max. 22 zápasů.)     Liga je nadále pouze pro neregistrované hráče, mohou nastoupit registrovaní hráči po dovršení 45 let věku (beze změny) max. hrající v okresní soutěži
·         Zahájení se předpokládá na 16. 9. 2016   Hráč zařazený na soupisku bere na vědomí že hraje na vlastní nebezpečí
Výše popsané je vše zapracované do přiloženého Soutěžního a Organizačního řádu.
Tímto se zahajuje možnost přihlášení do soutěže pro sezonu 2016/2017. Přihlášky posílejte do 24. 7. 2016, kdy je termín uzávěrky přihlášek. Přihlášky posílejte zatím v elektronické podobě, podepsané postačí až na začátek ligy. Soupisky ze posílat v elektronické podobě nejdéle do 26. 8. 2016, podepsané od hráčů bude postačovat před prvním zápasem.
 
Klub starostů TOP 09 jednal v České Třebové

BYROKRATICKÉPŘEKÁŽKY, ZABLOKOVANÉ POZEMKY, CHYBĚJÍCÍ INFRASTRUKTURA, ZBYTEČNÉ ZDRAŽOVÁNÍ VODY –TO JSOU TÉMATA, KTERÁTRÁPÍ STAROSTY A ZASTUPITELE ZA TOP09.
Starostové, radní a zastupitelé za TOP 09 z celého Pardubického kraje jednali u jednoho stolu v hotelu Bravo v České Třebové společně s čestným předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem a předsedou Klubu starostů TOP 09 Petrem Ducháčkem.
Že v našem kraji citelně chybí zásadní dopravní tepna D35, je skloňováno už desítky let. Dalším neblahým efektem zpožďování stavby jsou stovky hektarů zablokované půdy proplánované sjezdy a obchvaty této rychlostní komunikace. Obce jako např. Červená Voda tak musí s dalším rozvojem čekat až na dokončení D35. Červená Voda řeší ale i jiný velký problém. Starosta Petr Mareš poukázal na novelu zákona, která znemožní budování kanalizace pod silnicemi 3. třídy. Obec přitom dokončuje projekt a chtěla žádat o dotace. „Pokud zákon skutečně nabude účinnosti, vznikne nám tak finanční ztráta za projekt a následně nás čeká složité vyjednávání s vlastníky soukromých pozemků, kde by kanalizace musela vést,“vysvětlil starosta Petr Mareš s tím,že ještě věří ve změnu zákona.
Velkou kritiku sklidila také novela zákona, která zdraží odběr podzemních vod. „Spotřeba vody v domácnostech rok od roku klesá, proto nerozumím argumentu, že je potřeba lidi zdražením motivovat  k dalšímu snižování spotřeby,“uvedl předseda Klubu starostů a zároveň starosta Drnovic na Blanensku Petr Ducháček. Shodou okolností je v České Třebové, kde klub zasedal, voda z celé republiky nejlevnější. „Vodu vlastníme a veškerý zisk investujeme zpět do infrastruktury. Zatímco průměrné ztráty vody v potrubí jsou v České republice 17%, ve větších městech i 40%, v České Třebové nejsou ani 5%,“ popsal recept na levnou vodu starosta a kandidát na senátora Jaroslav Zedník
Dalšími tématy, kterým se klub věnoval,byla péče o seniory, podpora sportu v obcích, nebo komunitní plánování.
Česká Třebová, 6. 6. 2016                                                                           Ondřej Müller, krajský manažer TOP 09
 
Týden sportu začne za 14 dnů 

Týden sportu se v letošním roce uskuteční ve dnech 20. a 24. června. Hlavním pořadatelem je AMS-Lubomír Vašina a spolupořadateli jsou Město Česká Třebová a sportovní komise rady města. Dalšími partnery akce jsou sportovní oddíly města, DDM, mateřské, základní a střední školy. Dále ZUŠ Česká Třebová, TŠ Šárky Prossové, Městská policie, Hasičský záchranný sbor, Ekobi, parta organizátorů na sjezdovce Peklák, T.J. Sokol Česká Třebová II. a obec Rybník.  Akce se v uvedených dnech bude konat v dopoledních a odpoledních hodinách na sportovištích ve městě a okolí, na sjezdovce Peklák, v parku Javorka, KPB, v areálu Rybník a na Starém náměstí, které se na tento týden stane centrem celého dění. Každý den začne na Starém náměstí v odpoledních hodinách zábavný program, na kterém vystoupí nejenom českotřebovské zájmové a hudební skupiny, ale i mediálně známí umělci. Uvádět celý „Týden sportu“ budou konferenciéři Jan Čenský, Mirek Konvalina, Petr Jančařík, Lubomír Vašina a Vláďa Slezák. Každý den se v tomto programu budou vyhlašovat nejlepší sportovci, družstva, školy a rodiny, které se účastní v disciplínách na sportovních a společenských akcí.  Tak jako každý rok se termín vybíral tak, aby co nejlépe vyhovoval především našim základním školám.  Zdroj: webová stránka www.tyden-sportu.cz
V Ústí otevřeli nové "hřiště pro všechny"

Poslední květnové úterý bylo v Ústí nad Orlicí slavnost otevřeno víceúčelové sportovní "Hřiště pro všechny" s umělým povrchem, lezeckou stěnou a cvičebními prvky. Je určeno pro míčové hry - malá kopaná, volejbal, nohejbal, basketbal, streetball, tenis, "líný" tenis a badmington. V areálu hřiště je malá horolezecká stěna - boulder a venkovní posilovna s pěti posilovacími stroji. Hřiště i minigolf se nachází v zadní části Aquaparku v Ústí nad Orlicí a v červnu je možnost navštívit jej zdarma. Návštěvníci mohou využít také minigolf. Hřiště i minigolf je možné rezervovat na www.bazenusti.cz. "Hřiště pro všechny" bylo pořízeno za přispění prostředků státního rozpočtu České republiky z programu Ministerstva pro místní rozvoj.
 
V Ústí vrcholí recylační kampaň. Je úspěšná. 

Již od podzimu 2015 probíhá v Ústí nad Orlicí kampaň na podporu recyklace plastu, papíru a nápojových kartonů. V rámci kampaně město připravilo tematické školení pro školy, školky a další příspěvkové organizace města. Na jaře letošního roku proběhla analýza a nyní jsme dokončili vybavení všech organizací startovacími sadami košů (129 ks) a pytlů k zefektivnění třídění plastu, papíru a nápojových kartonů. Je dobře, že se s vyšší nabídkou míst a podporou separace se úměrně zvyšuje množství separovaných odpadů. Ukazují to i aktuální čísla slevového systému pytlového sběru, kdy v únoru bylo odevzdáno 1551 pytlů, v březnu 3222 a v dubnu již 6988 kusů pytlů. Zároveň však neubylo množství tříděného odpadu v kontejnerech na separovaný odpad a pochopitelně se zvýšila celková hmotnost  separovaných komodit. Mediální kampaň na podporu separace plastu, papíru a nápojových kartonů vyvrcholí v úterý 7. června na Den životního prostředí pořádaný v rámci akce Město v pohybu. Zde bude připraveno několik tematických atrakcí pro děti a moderovaný program se soutěžemi. Na stávající kampaň naváže další, zaměřená na podporu sběru nepotřebných elektrospotřebičů.
 
V Ústí n.O. mají mít novou hlavní poštu

Na besedě s občany v ústecké Malé scéně již byla představena i její vizualizace.Pošta by se měla přesunout ze stávajících prostor v budově bývalého Telekomu do vlastního objektu nedalekého bývalého výpočetního střediska ve Špindlerově ulici. Investičnímu záměr České pošty předpokládá realizaci v letech 2017-18
 
Svatojakubská poutní cesta vede přes Pardubický kraj

Co spojuje východní Čechy se španělským poutním městem Santiago de Compostela? Kromě několika desítek poutníků, kteří se z našeho regionu do Španělska pravidelně vydávají, prozatím téměř nic. V nejbližší době by však mohla být jejich cesta na území našeho regionu přehledně značena a ulehčila by tak jejich dlouhé putování do vysněného cíle. Nad tímto záměrem se dnes sešel hejtman Pardubického kraje Martin Netolický se zástupci spolku Ultreia, který sdružuje přátele svatojakubské pouti a poutnictví vůbec.  
„Ze záměru vyznačení jedné z tras vedoucích naším regionem jsem nadšen a udělám vše, co je v mých silách, aby byl nápad zrealizován. Svatojakubská cesta ve východních Čechách navazuje na polská poutní místa Krzeszów a Wambierzice a pokračuje přes Babiččino údolí, Kuks, Pardubice a Přelouč směrem na Kutnou Horu. Začátkem července svolám jednání starostů obcí, přes které tato poutní cesta prochází a společně s Klubem českých turistů a Národním památkovým ústavem budeme hledat řešení, aby vše proběhlo v co nejrychlejší době,“ uvedl hejtman Martin Netolický, s tím, že jedním z míst pro získání poutního razítka se stane pardubický zámek, u kterého by poutníci nalezli nezbytné informace o jejich další cestě.
Poutnická cesta ke svatému Jakubu Kompostelskému je nepochybně nejzávažnějším svědectvím trvalých styků mezi Iberským poloostrovem a českými zeměmi. Na tuto cestu se každoročně vydává až čtvrt milionu poutníku, z nich až jeden tisíc tvoří turisté z Čech, Moravy a Slezska.