Českotřebovský deník 152/2016 (13/6)
Českotřebovský kohoutek 2016

V neděli 12.6.2016 odpoledne proběhl již 9. ročník festivalu Českotřebovský kohoutek, který pořádá Městská knihovna Česká Třebová. Před druhou hodinou začal program představením Princ Bajaja v podání Divadla Koráb, na které navázalo Divadlo Evy Hruškové a Jana Přeučila s Čertem a Káčou. Velký ohlas nejen u dětí měl i následující účinkující – Pavel Roller jako klaun Bublín se svou Bubbleshow. Posledním vystoupením bylo představení Křoupat se dá zdravě, které předvedla Michaela Dolinová s Ladislavem Ondřejem. Vtipným způsobem se děti dozvěděli o zdravém jídle, provázela je Smaženka a Křupík. Kromě divadelních představeních byla v městském parku Javorka pohádková soutěžní stanoviště i stánek s dobrotami. Protože nakonec bylo krásné počasí, návštěvníci se mohli svézt na lodičkách, nechat si pomalovat obličej nebo tvořit v rukodělné dílně sdružení Bacrie. Děkujeme za podporu městu Česká Třebová a Pardubickému kraji a za vaši účast. Těšíme se zase za rok na jubilejní ročník.
Městská knihovna Česká Třebová http://knihovna.ceska-trebova.cz/

Volné pracovní místo na pozici

Pracovník v sociálních službách - pečovatel, pečovatelka.
Nástup možný ihned.Platové zařazení dle Katalogu prací.  Nepřetržitý provoz.
Dobrý zdravotní stav, flexibilita, znalost práce na PC.
Kontakt: Drvoštěpová Dagmar zdravotni@socialnisluzbyct.cz, 739 344 576
 
Nová nemocnice? Dlouho jsem neslyšel větší nesmysl.

Nadační fond Naše nemocnice, na který si jeho zakladatelé chtěli přihrát z městského rozpočtu 500 tisíc korun a jehož cílem je stavba nové nemocnice v Pardubicích, je nápadem, který se zrodil v hlavách některých pardubických politiků. Ano. O krajském zdravotnictví mluví zastupitelé krajského města, které má celou řadu svých vlastních problémů. Celá aktivita zmíněného fondu je výhradně městskou záležitostíí a Pardubický kraj se na ní nechce a nebude nijak podílet. Pokud si však chce město postavit svojí vlastní nemocnici, nebráníme se. Ostatně v Čáslavi, Ostravě či Litoměřicích městské nemocnice již existují. Kdyby skutečně zástupci města chtěli a mysleli zdravotnictví vážně, pomohli by při řešení katastrofální dopravy v okolí současné nemocnice či s využitím areálu bývalé Tesly v Kyjevské ulici. Kdyby skutečně zástupci města chtěli a mysleli to vážně, podpoří nákup moderních technologií, což občané města poznají téměř okamžitě a ne až za několik let. My svoji rozumnou a realistickou koncepci pro rozvoj nejen Pardubické nemocnice, ale celého krajského zdravotnictví, do kterého v minulých letech plynuly nemalé finanční prostředky, máme.
Osobně by se mi samozřejmě nová monobloková nemocnice líbila, ale za současné situace jsou to vzdušné zámky, které mohou ohrozit investice do celého kraje. Ostatně částka za stavbu nové nemocnice v rozmezí pěti až osmi miliard korun je stěžejním argumentem, proč nestavět, jelikož pět miliard je souhrn všech investic kraje za čtyřleté období. Dále chci vidět, jak by se k tomuto postavili zdravotní pojišťovny a kde by nová nemocnice hledala zdravotnický personál. Pokud město nadále trvá na této megalomanské stavbě, chci vidět, kde bude nacházet finanční prostředky, jelikož je veřejným tajemstvím, že jich nemá nazbyt.
K tomu má také celou řadu svých vlastních problémů, na které by se měla upírat jejich pozornost. A není jich málo. Ohrožené čerpání dotací na rekonstrukci Přednádraží, která stále nezačala, nevyhovující sportovní infrastruktura či kritická dopravní situace včetně samotného centra města. To jsou problémy, které jsou v kompetenci místní samosprávy, a proto doporučují nejmenovaným pardubickým politikům, aby se zabývali primárně tím, co je v jejich pravomoci a proč si je lidé zvolili. Zakládá snad Pardubický kraj nadační fond pro stavbu fotbalového stadionu nebo Přednádraží, respektive mluví do těchto věcí, přestože nejsou v jeho kompetenci? Nemluví a mluvit nebude.
Zatímco město vymýšlí nereálné plány, na kraji jsou naštěstí lidé, kteří chtějí vyvážené investice po celém jeho území. Pardubický kraj není od Svítkova po Černou za Bory, ale sahá od Kojic na Přeloučsku až po Jevíčko a já jsem vždy byl hejtmanem celého Pardubického kraje. Proto také do budoucna odmítám vést podobné diskuse, a tak je také tato reakce mou poslední k tomuto tématu. Více pozornosti si totiž tento sci-fi nápad nezaslouží. Martin Netolický, hejtman Pardubického kraje
SLEVA - 20% - pátek 17.6. 2016

Oslavte s námi 24 let knihkupectví Paseka v Č. Třebové

Nalévat budeme víno a k tomu podávat koláčky a jednohubky. Těšíme se na vás a děkujeme za přízeň

20% sleva na všechny tituly v pátek 17.6. 2016
 
Senior dům Beránek v Úpici zahájil provoz. Rodinná atmosféra je na prvním místě!

Nový registrovaný Dům pro seniory Beránek se otevřel v centru Úpice. Domov tady může najít až sedmdesátpět seniorů. Necelý měsíc po otevření poskytuje Senior dům Beránek ubytování 10 seniorům a eviduje zhruba stejný počet přihlášek. "Zájem o asistované bydlení je velký. Má to dva hlavní důvody: Královéhradecký kraj je populačně nejstarším regionem ČR a navíc jako registrované zařízení umožňujeme využít sociální příspěvek na nemohoucnost a bydlení u nás si může dovolit prakticky každý senior," říká ředitelka Senior domu Beránek v Úpici Petra  Kábrtová.
Město Úpice patří mezi města, která mají to štěstí, že právě u nich vzniklo jedno z dalších středisek, které seniorům pomáhá a aktivně řeší jejich situaci. Okres Trutnov se blíží k hranici 60 000 seniorů a i zde platí, že volných míst pro dlouhodobé ubytování seniorů je málo a klienti se stále setkávají s dlouhými čekacími lhůtami. 
Suma, kterou hradí senior za jeden měsíc, se v závislosti na výši příspěvku od Krajské správy sociálního zabezpečení a volbě ubytování pohybuje od 7 000 Kč do 24 200 Kč. V nabídce je ubytování po jednom, dvou, třech nebo čtyřech osobách.
Během pobytu je pro seniory připraven program, který podle možností konkrétního seniora v sobě zahrnuje sportovní, společenské, rukodělné ale i vzdělávací aktivity.  Ležící klienti mají k dispozici svého vlastního asistenta, který se o ně stará po zdravotní a hygienické stránce, ale dbá i na jejich aktivity. V personálním obsazení Senior domu Beránek najdete zdravotní sestry, pečovatelky, ergoterapeuty, fyzioterapeuty a sociální pracovníky. Při plné obsazenosti  bude v Beránku pracovat celkem 24 zaměstnanců s tímto zaměřením.
 Aby se veřejnost mohla sama osobně seznámit s prostory i službami, připravil Senior dům Beránek na 1.července 2016 od 10.00 do 16.00 hodin Den otevřených dveří.


Před deseti lety: Promoce deseti nových inženýrů v Kulturním centru

V úterý 4. července 2006 se v malém sále KC konala další slavnostní promoce nových inženýrů, absolventů Dopravní fakulty Jana Pernera, kteří studovali obor dopravní prostředky se zaměřením na kolejová vozidla. Promoce se zúčastnil také starosta Jaroslav Zedník, přítomni byli také zástupci českotřebovských podniků, např. ředitel společnosti ČMKS Lokomotivy, a.s. Česká Třebová Ing. Bednarz, vrchní přednosta DKV Česká Třebová  Ing. J. Slezák, zastupitelé Dr. Vlastimil Hruška a Dobromil Keprt. Promováno bylo 9 úspěšných absolventů prezenčního studia a jeden absolvent studia dálkového, kteří ve dnech 21. a 22. června úspěšně složili v České Třebové státní závěrečné zkoušky a obhájili  své diplomové práce před komisí, které předsedal prof. Ing. Jaroslav Čáp, CSc. Souhlas s promocí  deseti absolventů dal prorektor UP doc. ing. Milan Graja, CSc. Absolventi pak po složení slibu převzali z rukou děkana prof. Ing. Bohumila Culka, CSc nové modré diplomy. Někteří z absolventů získali  za své výsledky ve studiu mimořádná ocenění, např. z rukou ředitele ČMKS Lokomotivy, a.s. Ing. Bednárze cenu v podobě šeku 5000 Kč pro nejlepšího studenta. Další ocenění předal např. Institut Jana Pernera.  Děkan Prof. Culek v úvodní řeči vzpomněl čtrnáctileté působení  Dislokovaného pracoviště DFJP v České Třebové, kde se ve tříletém pobytu věnují studentům odborníci na slovo vzatí. Studenti zde dosahují dobrých výsledků. 

Zdejší pracoviště UP bylo zřízeno v souladu s akreditačním projektem fakulty v roce 1993. Byla organizační jednotkou fakulty zřízenou pro plnění úloh v oblasti vzdělávání, vědecko-výzkumné a v oblasti praktické výuky v laboratořích a provozních útvarech dopravy. Probíhala zde výuka 2. a 3. ročníku bakalářského studia, 1. a 2. ročníku navazujícího magisterského studia a studentů distančního studia. Působili zde také studenti doktorandského studia. Dislokované pracoviště zabezpečuje také odborné praxe a exkurze studentů a v této souvislosti smluvně spolupracuje s ČD DKV Česká Třebová a firmou ČMKS Lokomotivy, později CZ LOKO Česká Třebová. Na dislokovaném pracovišti probíhala také Univerzita třetího věku. Pracoviště tvořilo kmenové zázemí pro studium oboru Dopravní prostředky, zaměření Kolejová vozidla. V České Třebové bylo od roku 1995 - 2006 slavnostně promováno 141 nových inženýrů. První promoce v České Třebové se konala 30. 6. 1995, tehdy v obřadní síni českotřebovské radnice promovalo prvních deset inženýrů v oboru Provoz a údržba kolejových vozidel. V roce 2014 byla Dislokované pracoviště DFJP ve Slovanské ulici 452 zrušeno, budova prodána v dražbě, Bývalé  pracoviště UP plné studentů dnes připomínají jen kanceláře v II. podlaží budovy ČSOB v ulici Pražského.