Českotřebovský deník 155/2016 (16/6) 
Volné pracovní místo na pozici

Pracovník v sociálních službách - pečovatel, pečovatelka.
Nástup možný ihned.Platové zařazení dle Katalogu prací.  Nepřetržitý provoz.
Dobrý zdravotní stav, flexibilita, znalost práce na PC.
Kontakt: Drvoštěpová Dagmar zdravotni@socialnisluzbyct.cz, 739 344 576

 
V pátek 17/6 jdeme nakupovat knihy! SLEVA - 20%
Oslavte s námi 24 let knihkupectví Paseka v Č. Třebové

Nalévat budeme víno a k tomu podávat koláčky a jednohubky
Těšíme se na vás a děkujeme za přízeň
20% sleva na všechny tituly v pátek 17.6. 2016

 
Eko-bi nestíhá, nesekaná tráva je na sídlištích, v parku u gymnázia i jinde
Upozorňuje na to spousta lidí, telefonují kam se dá, na Eko Bi i na odbor životního prostředí MěÚ. Odpovědí  jsou všelijaké, někde jim telefon ani nezvednou. Když bylo sekání trávy v areálu gymnázia v povinnostech tamního školníka, byl trávník v parku před školou na Tyršově náměstíi  kolem hřišť krátce střižený, radost pohledět. Nyní je sekání této plochy v povinnostech Ekobi a rozdíl je hned vidět, i když právě dnes 17/6 byl trávník v parku čerstvě posekán. Letos prostě tráva roste "jako z vody" a jsou s ní tedy potíže větší než v jiných letech.  Podobně  to je na zahradách mateřských škol.  Lze se podívat na fotografie zveřejněné z jejich akcí. Zjistíte, že děti slavily Den dětí v trávě vysoké nad kolena, i když je letos mimořádně nepříznivá prognóza výskytu klíšťat.  Podobně to je třeba na sídlišti Křib, kde je vykvetlá vysoká tráva včetně různých vykvetlých plevelů. Alergici nemohou ani otevřít okna. "Vždyť vám už letos jednou trávníky sekali, tak budete muset počkat, určitě jste v harmonogramu zařazeni", odpověděli do telefonu z odboru ŽP z naší radnice.   Taková odpověď moc nepotěší.  Je to v podstatě každým rokem podobné, všechno se najednou posekat nedá. Ovšem právě ta každoroční podobnost situace vede k úvaze, zda by to nešlo dělat nějak jinak. Když je v zimě kalamita, tak také nelze pracovat  jen od pondělí do pátku.  Těžko radit  jak tuto práci zvládnout, je to dnes věc profesionálů. Kéž by byl profesionální také také výsledek. Jistě by bylo možné alespoň zlepšit informovanost, např. tak jako to mají zajištěno na webu v Litomyšli, kde jsou graficky vyznačeny plochy obhospodařované více či méně intenzivně a  existuje zde lepší kontakt s občany. (mm)
 
K vyjádření památkového ústavu

Takže vyjádření památkového ústavu a chráněná kulturní památka nic neznamená ? Pokaždé když jdu po Zámostí a podívám se ke Kostelíčku, dostanu vztek. Na lidi, kteří nemají úctu k ničemu, ani k významnému symbolu Třebové. Možná i proto se mi dnes zdál hrůzný sen. Před opravenou chalupou, směrem do parku kostelíčka se ještě udělalo venkovní posezení a rozjímání v parku tak vzalo za své. A protože i kostel sv. Jakuba byl málo využívaný, udělala se v něm hospoda a bylo to tak živé a hrozné, že jsem byla ráda, když  jsem se probudila. VV
Sportovní hry mateřských škol 2016

31. května 2016 se v hale ZŠ Nádražní uskutečnil 9. ročník městského finále sportovních her MŠ. Družstva dětí z 6 mateřských škol soutěžily v pěti sportovních disciplínách – hod do dálky, skákání v pytli, pětiskok, štafeta a překážková chůze.Nejlépe si vedly děti z MŠ U Stadionu, které předvedly skvělý sportovní výkon a zaslouženě vybojovaly 1. místo. MŠ U Koupaliště, která obhajovala loňské prvenství, obsadila 2. místo. Na třetím místě se umístila MŠ Vinohrady. Všechny soutěžící děti získaly medaile a drobné věcné ceny, vítězné družstvo navíc vyhrálo putovní pohár města Česká Třebová. MŠ U Stadionu a MŠ U Koupaliště nás v úterý 14. června 2016 reprezentovaly ve finále pardubického kraje, kde získaly 5. a 7. místo z celkového počtu 14 soutěžících družstev. Poděkování za zdárný průběh sportovních her v České Třebové patří kolektivu DDM Kamarád za organizaci, panu Jaroslavu Badzikovi za pomoc při organizaci a za pohár pro vítěze, firmě MIKA a.s. za věcné ceny a zaměstnancům ZŠ Nádražní za pomoc při organizaci. Dále děkujeme učitelkám mateřských škol za čas, který věnují přípravě dětí. Ing. Dagmar Havránková
Línek: Zjednodušit čerpání fondů EU a ne kvótám na migranty

V tomto týdnu jednal v Evropském parlamentu Evropský výbor regionů. Třídenního zasedání se účastnil také místopředseda české delegace a 1. náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek.
 „V rámci dvaceti projednávaných bodů s námi například diskutovala eurokomisařka pro vnitřní trh, průmysl, podnikání a malé a střední podniky Elżbieta Bieńkowska, přijali jsme stanovisko k boji proti radikalizaci a násilnému extrémismu a ke strategii rozšíření Evropské unie,“ komentuje zasedání Línek a zdůrazňuje: „Zde se nám podařilo prosadit, že Výbor regionů odmítl přerozdělování kvót u migrantů a zároveň potvrdil nutnost hájit tradiční křesťanský evropský hodnotový systém, na kterém jsou fakticky země Unie vystavěny.“
Línek se zúčastnil také neformálního pracovního jednání s vedoucími představiteli kabinetu eurokomisařky pro regionální politiku Coriny Crețu  Ioannisem Latoudisem a Tomášem Nejdlem. Sešli se v Plzeňském domě, který zajišťuje i zastoupení Pardubického kraje v Bruselu. „Řešili jsme dvě velká témata – simplifikaci, tedy zjednodušení čerpání evropských strukturálních a investičních fondů a také jaká bude politika soudržnosti po roce 2020. Obě záležitosti beru za rozhodující, abychom věděli, zda, na co a jak budeme moci čerpat z evropských fondů i u nás v Pardubickém kraji. Debata, jak bude období po roce 2020 zaměřené, v nejvyšších patrech Evropské komise již začala, a je pro nás klíčové, ji v tuto chvíli co nejvíce ovlivnit,“ uzavírá Línek.
 
Sociální podniky v Pardubickém kraji zaměstnávají 1200 osob

V úterý 21. června pořádá Pardubický kraj mezinárodní konferenci na téma sociální podnikání. Účastníkům chce kromě metodické pomoci a konkrétních příkladů z našeho kraje a partnerského francouzského regionu Centre předat také podrobné výsledky výzkumu o sociálním podnikání v našem kraji, které pro něj zpracoval Sociologický ústav Akademie věd České republiky.
„Další podpora sociálního podnikání je takovou naší loňskou novinkou, kterou chceme přispět ke zvýšení zaměstnanosti osob znevýhodněných na trhu práce,“ říká radní pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola a dodává: „Výzkum, který pro nás dělal Sociologický ústav Akademie věd České republiky, nám umožní lépe znát potřeby sociálních podniků a účinněji nasměrovat naše dotace nebo vzdělávací programy.“
Šance pro znevýhodněné na trhu práce
V Pardubickém kraji působí nejméně 30 firem, které lze považovat za sociální podniky. Souhrnně zaměstnávají více než 1200 osob znevýhodněných na trhu práce. Jedná se zejména o zdravotně postižené, ale také dlouhodobě nezaměstnané, osoby před důchodem, rizikové mladistvé a další. Těm poskytují z velké části zkrácené úvazky.
Sociální podniky jako zaměstnavatelé
„Podniků, které zaměstnávají i jinak znevýhodněné osoby na trhu práce než zdravotně postižené, je mnohem menší počet. Z výzkumu vyplynulo, že integrační podniky poskytující uplatnění osobám se zdravotním postižením vykazují vyšší finanční i personální stabilitu,“ uvádí Renáta Mikešová ze Sociologického ústavu Akademie věd České republiky.
Firmy by se měly zajímat o služby s vyšší přidanou hodnotou
Více než polovina oslovených firem alespoň částečně naplňuje povinnosti zákona o zaměstnanosti tím, že zaměstnává osoby se zdravotním postižením. Soukromé firmy využívají náhradní plnění poměrně konzervativním způsobem (jako nákup kancelářských potřeb nebo pracovních a ochranných pomůcek) a zájem o větší využití různých služeb, zejména pak služeb s vyšší přidanou hodnotou, je dosti nízký. Právě v této oblasti je velký potenciál pro spolupráci firemního sektoru se sociálními podniky.
Podrobnější rozbor dostanou účastníci konference, která se uskuteční v Kongresovém sále v obchodním centru Atrium Palace Pardubice 21. června od 9 do 15:30 hodin.