Českotřebovský deník 156/2016 (17/6) 

Přívratské putování MŠ U Koupaliště 
S nadšením jsme přijali  pozvání  rodiny našeho malého „žáčka“ Štěpánka Vencla, abychom se přijeli podívat na chov koní a užít si letní dopoledne v přírodě. Pro děti to byl obrovský zážitek.
Vidět koně zblízka, nakrmit je přímo z ruky, hřebelcovat a svézt se v koňském sedle, je snem, snad každého malého kovboje. Děti si prohlédly zemědělské stroje, které se používali v době, kdy ještě mechanizace nebyla. Mohly se podívat na svět ze sedla traktoru, seznámit se s domácími zvířátky a se životem na statku.
Po výborném jablečném závinu a zmrzlině,které nám nachystala paní Venclová, dostaly z jejích rukou pravou koňskou podkovu. Bylo to opravdu nádherné, obohacující dopoledne. Tímto chceme celé rodině poděkovat.

Děti a učitelky Hana Lustyková a Andrea Tenenková

(II. třída – Veverky)


Ocenění manažerů Severovýchodních Čech

Pardubice/ Hradec Králové - V budově Hvězdárny a planetária Hradec Králové, která byla oceněna Stavbou roku Královéhradeckého kraje 2015, se v závěru týdne setkala nejvyšší elita manažerů Severovýchodních Čech oceněných v soutěži MANAŽER ROKU s představiteli krajů Pardubického, Královéhradeckého a Libereckého.  Se čtyřmi ze šesti oceněných manažerů z našeho kraje krajská samospráva úzce spolupracuje, jeden je dokonce vysokým úředníkem – zástupcem ředitele Krajského úřadu.
„Gratuluji všem oceněným k jejich výsledkům, k tomu, jak umí řídit firmy i jak se umí přizpůsobit všemu nečekanému, co je při této profesi potkává. Cením si samozřejmě všech výrobních a inovačních podniků, ale jsem také rád, že se tu objevují služby jako zdravotnictví, veřejná správa a v neposlední řadě kulturní management, který dělá náš život bohatším i z jiné stránky,“ řekl v úvodu Roman Línek, 1. náměstek hejtmana Pardubického kraje.
Soutěž MANAŽER ROKU si podle Pavla Kafky, prezidenta České manažerské asociace, klade za cíl vyzdvihnout nejlepší z nejlepších, ocenit klíčové osobnosti managementu, prezentovat jejich výsledky širší veřejnosti a poukázat nejen na dobrou práci, kterou odvádějí, ale představit je i jako vzory pro další potenciální následovníky. Letošní ročník byl již třiadvacátý. Součástí Setkání oceněných manažerů byla také podnětná diskuze, ve které zúčastnění hovořili na téma spolupráce veřejné správy s podnikatelským sektorem. Ta se podle jejich názoru v posledních letech výrazně zlepšila, i když si stále stěžují na množství zbytečného papírování na úkor vlastní práce. Důraz kladli zejména na důležitost odborného vzdělávání v dnešní době.
Z Pardubického kraje si ocenění převzali Petr Blažek z výrobního družstva Dřevojas, Tomáš Gottvald, generální ředitel Nemocnice Pardubického kraje, Jiří Kojzar z NAPA TRUCKS, Miroslav Mocek, zástupce ředitele Krajského úřadu Pardubického kraje, Josef Tichý, generální ředitel Explosie a Jan Pikna, ředitel Smetanovy Litomyšle, který ve své kategorii dokonce v celostátním kole zvítězil.
Setkání organizovala společnost Centrum andragogiky ve spolupráci s Českou manažerskou asociací a jejím ČMA Regionálním klubem Severovýchodní Čechy. Příští setkání manažerů, oceněných v soutěži Manažer roku, bude v následujícím roce hostit Pardubický kraj.  Fotografie Jiří Pikna (Smetanova Litomyšl)
 
Investiční program nemocnic je nabitý

Rada Pardubického kraje projednala rozvojové záměry pro příštích pět let ve společnosti Nemocnice Pardubického kraje. V letošním roce Pardubický kraj v pěti nemocnicích akutní péče zahájí deset stavebních akcí spolufinancovaných Ministerstvem zdravotnictví a 14 z vlastního rozpočtu v celkové výši 168 milionů korun. Ty budou dokončeny ještě letos nebo v roce 2017.
Další připravované rozvojové projekty míří také do všech pěti nemocnic. Logicky největší objem se týká té Pardubické, která zajišťuje téměř 50procentní objem akutní péče v kraji a kde funguje většina specializovaných center. Pardubický kraj ve spolupráci s vedením společnosti Nemocnice Pardubického kraje připravuje investice v celkovém objemu vysoce přesahujícím tři miliardy korun. Jejich konkrétní realizace bude záležet především na schopnosti kraje zajistit jejich financování, ať už ze svých, evropských či dalších zdrojů.
Projednaný „zásobník“ stavebních investičních akcí i obnovy zdravotnických technologií bude pravidelně aktualizován a uskutečňován podle objektivních priorit v daném čase.
„Ve všech pěti nemocnicích připravujeme stavební investice do vybudování centrálních příjmů. Na řadu přijdou nejdříve v Ústí nad Orlicí v odhadované výši 0,3 miliardy korun a v Pardubicích, kde bude součástí i koncentrace akutních oborů na jedno místo. Tam se odhadované náklady se blíží jedné miliardě korun,“ říká 1. náměstek hejtmana Roman Línek a pokračuje: „Z evropských zdrojů bychom rádi vybudovali připravovaný pavilon akutní psychiatrie v Pardubicích a pořídili vybavení specializovaného centra pro onkogynekologii. Možnosti čerpání prostředků se otevírají také pro takzvanou návaznou péči. Z dalších plánů mohu namátkově uvést stavební úpravy polikliniky ve Svitavách, zlepšení parkování v Chrudimi či zásadní stavební úpravy interny v Litomyšli.“  
 
Hejtmanská medaile pro hokejbalové mistry

Hejtman Martin Netolický přijal v sále Rady Pardubického kraje mistrovské družstvo hokejbalistů HBC AUTOSKLO – H.A.K. Pardubice. Mistrům hokejbalové extraligy a nejužitečnějšímu hráči play-off Davidu Stárkovi předal také Medaili hejtmana Pardubického kraje. Hokejbalisté se tak zařadili po bok biatlonisty Ondřeje Moravce, župana Prešovského samosprávného kraje Petera Chudíka či matematika a pedagoga Josefa Kubáta.
 „Hokejbal má v našem kraji dlouholetou tradici, o čemž svědčí hned dvě družstva v nejvyšší soutěži a další úspěšné týmy v mládežnických kategoriích. Na rozdíl od neúspěšné sezony pardubických hokejistů dokázali hokejbalisté společně s basketbalisty výborně reprezentovat nejen sebe, ale celý náš kraj,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Ukazuje se také přesah pardubického klubu, kterému se daří získávat nejlepší hráče z celého regionu, a to včetně mládeže. Proto považuji za správné jej finančně i v dalších letech podpořit,“ dodal hejtman Martin Netolický. Hokejbalisté HBC AUTOSKLO – H.A.K. Pardubice vstoupili do vyřazovacích bojů ze druhého místa po základní části CCM Extraligy. Ve čtvrtfinále si poradili poměrem 3:1 na zápasy s družstvem Elba DDM Ústí nad Labem, následně vyřadili stejným poměrem mostecké hokejbalisty a ve finále překazili mistrovský hattrick týmu HBC ALPIQ Kladno a slavili historický první titul domácích šampionů. Proto také obdrželi nejvyšší hejtmanské vyznamenání, které v minulých letech získal letohradský biatlonista Ondřej Moravec, hasič David Novák, matematik a pedagog Josef Kubát nebo župan Prešovského samosprávného kraje Peter Chudík. Samostatnou medaili získal od hejtmana Martina Netolického také nejužitečnější hráč vyřazovacích bojů, brankář David Stárek.
 
Husarský kousek Jakuba Brokla (SŠUP Ústí n.O.)
 Letos bylo k vidění jednačtyřicet soutěžních snímků, které jsme rozdělili do dvou hlavních kategorií.  První byla do patnácti let autorů a druhá do devatenácti. Těžší než vyhrát je samozřejmě vítězství obhájit, nicméně právě takový husarský kousek se studentovi „umprumky“ podařil. Za jeho úspěchem stojí nespočet hodin pečivé práce. „Animaci jsem měl rozpracovanou půl roku, možná ještě déle, celá je 3D,“ doplňuje Jakub Brokl, pro něhož znamená obhajoba republikového prvenství velký úspěch. A nejen to. „Dvojnásobný úspěch na Zlatém slunci mi pomohl v tom, že získávám nové kontakty, možnost účastnit se dalších a ještě prestižnějších akcí. Zanedlouho pojedu do Bratislavy na mezinárodní soutěž, uvidíme, jak si tam povedu,“ říká ke svým nejbližším plánům.