Českotřebovský deník 160/2016 (22/6)                                  
Opravují se nábřežní zdi Třebovky pod Primonou 

Na snímcích je zřejmá stavební činnost v korytu Třebovky u bývalé Primony. Jde o opravu nábřežních zdí. Investoren je Povodí Labe, s.p.  K uvedené akci bylo v roce 2014 vydáno odborem rozvoje města a investic koordinované stanovisko.

Volné pracovní místo na pozici

Pracovník v sociálních službách - pečovatel, pečovatelka.
Nástup možný ihned.Platové zařazení dle Katalogu prací.  Nepřetržitý provoz.
Dobrý zdravotní stav, flexibilita, znalost práce na PC.
Kontakt: Drvoštěpová Dagmar zdravotni@socialnisluzbyct.cz, 739 344 576
 
Nabídky pronájmu domu Ústecká 107, Česká Třebová Parník:
v přízemí prostory pro podnikání 200 m2 (prodejny, kanceláře, dílny, šatna)
v patře byt č.1 (2+1+šatna, 74m2), parkování ve dvoře, zahrada 150m2 - možno i jako kanceláře
v patře byt č.2 (3+KK+šatna, 84m2) + terasa 34m2 se schodištěm do zahrady 150 m2,
parkování ve dvoře.  Cena dohodou podle účelu využití.
 
Prodej chaty

Prodám udržovanou chatu 2+1 v Srnovském údolí poblíž České Třebové chata je zděná,částečně podsklepená,vytápění krbovými kamny, elektřina 230/400V, nově voda u chaty, ložnice v patře 13m, zastavěná plocha 41m, pozemek 360m, terasa, spíž, kuchyň, sporák na tuhá paliva, WC suché, nadzemní bazén, chata je včetně kompletního zařízení, příjezd a parkování na pozemku. Tel 723 271 846.
 
Historická budova krajského úřadu se rozsvítí

Pardubice (17. 6. 2016) – Po 15 letech od rekonstrukce budov bývalé Základní školy Komenského náměstí a Střední zdravotnické školy na budovu Krajského úřadu Pardubického kraje přišel čas na potřebnou údržbu fasády. Tu doplní i instalace nasvětlení čela historické budovy z Komenského náměstí, které bude používáno při významných a svátečních příležitostech.
„Jedná se o běžné opravy prasklin, opadaných částí omítky a revitalizaci stávající barvy fasády. Příští týden proto zahalí budovu úřadu lešení, hotovo by vše mělo být v průběhu září,“ říká ředitel Krajského úřadu Pardubického kraje Jaroslav Folprecht a prosí obyvatele po tuto dobu o pochopení při omezení provozu na přilehlém chodníku a také o opatrnost.
Oprava velké plochy fasád domů čp. 124 (dům se sálem Rady Pardubického kraje), 125 (hlavní budova z Komenského náměstí) a 127 (prostřední budova se sálem Zastupitelstva Pardubického kraje) bude včetně osvětlení stát Pardubický kraj necelé tři miliony korun.
Rudolf Kosina si Vás dovoluje pozvat na recitál Lucie Bílé s klavírem Petra Maláska. 

Recitál se koná dne 10. září 2016 v Chrámu Nalezení sv. Kříže, Litomyšl od 19:00 hod. Předprodej vstupenek v Informačním centru Litomyšl, tel.: 461 612 161. Výtěžek benefiční akce bude věnován na konto Klubu dívek a žen s Turnerovým syndromem."

Prosba o pomoc v internetovém hlasování
Ráda bych poprosila všechny rodiče o podporu našeho projektu v ústecké burze filantropie. 
Jedná se o podporu projektů neziskových organizací, u nás tedy Ruky 8.
Zapsali jsme se jako projekt, ze kterého bychom chtěli pořídit matematické Montessori pomůcky pro výuku dětí.
Je zapotřebí pro tento projekt hlasovat, aby se dostal do užšího výběru.
Hlasovat můžete pod tímto odkazem http://www.burzafilantropie.cz/pardubickykraj/burza-filantropie-2016/projekty-usti-nad-orlici/montessori-dilna-matematiky-pro-deti-6-az-12-let/, lze hlasovat jednou denně po dobu následujících 14 dní. S. Petrová
Volejbalový kemp Lignáno - Itálie  17. 6. - 25. 6. 2016.

Již po čtvrté pořádá volejbalový oddíl Sokol Česká Třebová, respektive R. Hanzelka volejbalový kemp v Itálii, v městě Lignánu. Kemp je určen pro všechny zájemce o volejbal, kteří si na písčitých plážích tohoto letoviska zdokonalí techniku a prožijí mnoho krásných zážitků. Trénuje se brzy ráno od 9 - 11 a pak od 17 - 21. Letos se zúčastnilo 60 dětí z našeho oddílu, ale i mnoho dalších z volejbalových oddílů oddílů z celé České republiky. Za volejbalový oddíl Sokola ČT Michal Kadlec  Více zde
Krajská podpora horským záchranářům je největší mezi kraji

Zasedání správní a dozorčí rady Horské služby České republiky přineslo velmi dobrou zprávu pro náš region. Finanční podpora Pardubického kraje horským záchranářům je totiž nejvyšší ze všech českých krajů. V rámci zasedání byla také projednána výroční zpráva organizace za rok 2015. „V minulém roce jsme podpořili horskou službu celkovou částkou 620 tisíc korun. Z toho 120 tisíc bylo určeno na nákup nezbytného vybavení a 500 tisíc korun jako příspěvek na stavbu nové stanice v Čenkovicích, jelikož stávající stanice zdaleka nedostačovala potřebám 21. století,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
V minulých letech pořídil Pardubický kraj horské službě defibrilátory, skialpinistické lyže nebo speciální nosítka, které záchranáři hojně využívají. „Horská služba je pro návštěvníky hor nejrychlejší možnou pomocí, a proto je důležité, aby záchranáři byli vybavení na co nejvyšší úrovni,“ uvedl hejtman Martin Netolický. Mimo finančních a věcných darů podporuje kraj horskou službu také pomocí pravidelných školení, při kterých se záchranáři zdokonalují například v používání GPS navigací v terénu.

 

Vývoj na trhu práce bude sledovat Kompas

Pardubický kraj spolu s krajskou pobočkou Hospodářské komory a Krajským sdružením Místních akčních skupin založil takzvaný Teritoriální paktu zaměstnanosti. Ten by měl vyplňovat mezery, ve kterých nepůsobí úřad práce, a kde je možné přinést užitečné výsledky v zaměstnanosti. Využívat bude financování z evropských projektů, které vyhlašuje Ministerstvo práce a sociálních věcí.
„Pro nás je zajímavý například projekt Kompas, který bude kvalifikovaně předpovídat potřeby na trhu práce v jednotlivých regionech. Pro snadnější dostupnost předpovědí bude zřízen i samostatný web,“ informuje radní pro investice a majetek kraje Ludmila Navrátilová, která Pardubický kraj v Teritoriální paktu zaměstnanosti zastupuje.
Další regionální projekt by měl být v dalších dvou letech v partnerství s Úřadem práce České republiky zprostředkovávat práci nízko kvalifikovaným osobám. „V jeho rámci budou zřizována flexibilní pracovní místa na celé i menší úvazky podle potřeb firem i účastníků projektu včetně zaškolení nebo základní kvalifikace,“ dodává Navrátilová.
Krajská tripartita o zaměstnanosti, investicích kraje nebo dopravní infrastruktuře

Krajský rozpočet, aktuální stav zaměstnanosti, výstavba D35, ale také problematika školství. To byla hlavní témata dnešního jednání krajské tripartity v sále Rady Pardubického kraje, kterého se kromě hejtmana Martina Netolického zúčastnila také náměstkyně pro školství a kulturu Jana Pernicová či radní pro investice a majetek Ludmila Navrátilová.
„Již tak přebytkový rozpočet Pardubického kraje bude díky zlepšenému inkasu daní dále navýšen. Na zítřejším jednání zastupitelstva bude rozdělena zbývající rezerva rozpočtu, tedy přebytek z minulého roku do investic ve všech oblastech, které kraj spravuje,“ uvedl hejtman Martin Netolický. Stávající krajská samospráva připraví rozpočet na rok 2017 a minimálně jej doporučí ke schválení. „V prosinci by jej následně schvalovala nová samospráva, která tak bude mít možnost vstoupit do jednotlivých kapitol, ale považuji v rámci kontinuity za správné, aby vše bylo připraveno,“ sdělil hejtman.
Nízká nezaměstnanost v kraji problémem pro investory
Na území Pardubického kraje je v současné době pouze 4% nezaměstnanost s tím, že nejvyšší je v okrese Svitavy, a to 5 %, což je však stále pod celorepublikovým průměrem. „Musíme si uvědomit, že celá řada z nezaměstnaných o práci vůbec nestojí, a proto bych se nebál říci, že máme téměř plnou zaměstnanost, což však způsobuje problémy potenciálním investorům, kterých se nám stále hlásí mnoho,“ řekl hejtman Martin Netolický, jehož slova potvrdil ředitel krajského Úřadu práce Petr Klimpl. „Zatímco dříve jsme sháněli volná místa pro uchazeče o zaměstnání, nyní hledáme uchazeče o zaměstnání na volná pracovní místa,“ uvedl Klimpl, který připomněl problematiku získávání cizinců především z Ukrajiny, což je záležitost, které se Pardubický kraj vzhledem k partnerství se Zakarpatskou oblastí dlouhodobě věnuje. 
Téměř půl miliardy do silnic v kraji a D35 stále na papíře
Pardubický kraj připravuje v letošním roce investice do dopravní infrastruktury za více než 400 milionů korun, přičemž výrazný podíl činí dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Řeč přišla samozřejmě také na výstavbu páteřní komunikace D35. „Obávám se, že pokud bychom měli žádat o nový posudek EIA, tak bychom jej vzhledem k blízkosti trasy a chráněného území NATURA 2000 zřejmě neobdrželi. Dle mých informací bychom na klíčové stavby mohli získat výjimku, což by samozřejmě k realizaci stavby přispělo,“ řekl hejtman Netolický, který přítomné seznámil také s problematikou výstavby letiště v Pardubicích či s názory krajské samosprávy na stavbu nové nemocnice v krajském městě či na rekonstrukci prostoru Přednádraží.
Více peněz učitelům, ale také zápisy na střední školy
K dnešnímu dni jsou v Pardubickém kraji odevzdány všechny zápisové lístky na střední školy na území kraje. Odevzdáno tak bylo celkem 4 353 zápisových lístků do prvních ročníků. „Skutečný počet žáků, kteří do našich škol nastoupí, se však dozvíme až v září. Prozatím můžeme evidovat pokles zájmu o 4 letá gymnázia, což je odrazem dlouhodobé spolupráce se zaměstnavateli a podniky v regionu, kdy se všichni snažíme zpopularizovat technické obory, kterých je na trhu nedostatek,“ sdělila náměstkyně hejtmana pro školství Jana Pernicová, která přítomné seznámila s výsledky maturitních zkoušek. Přítomní projednávali také návrh Českomoravského odborového svazu ve školství, který navrhuje desetiprocentní nárůst mezd pro všechny pracovníky v regionálním školství, zatímco ministerstvo financí navrhuje osmiprocentní navýšení pro pedagogické pracovníky a pětiprocentní pro nepedagogické pracovníky.
 
Mladý dobrovolník nahlížel pod pokličku sociální péče

Pardubice (21. 6. 2016) – Málokdy se setkáte s šestnáctiletým mladým mužem, který, ač je jeho životní cesta lemována rozchody s vlastní i pěstounskou rodinou a mnoha různými životními kotrmelci, má tak jasné plány a představy o svém životě jako Ladislav Samek. Chce vystudovat etopedii a pracovat s dětmi. Za ocenění své dobrovolnické práce v loňském roce dostal mimo jiné možnost strávit jeden pracovní den s radním pro sociální péči a neziskový sektor Pardubického kraje Pavlem Šotolou a nahlédnout pod pokličku jeho práce.
Láďu k jeho aktivitám dovedli přátelé z chrudimské Charity a také mezinárodní vzdělávací program vévody z Edinburghu (DofE). Součástí programu je totiž nejen rozvoj talentu, sport a dobrodružná expedice, ale také dobrovolnictví. Účastníci mezi sebou zásadně nesoutěží. Po úspěšném zvládnutí zvolené úrovně programu mladí lidé získávají Bronzovou, Stříbrnou či Zlatou cenu vévody z Edinburghu v podobě certifikátu s mezinárodní platností.
Ladislava Samka navrhlo na ocenění Dobrovolnické centrum Farní charity v Chrudimi, pomáhal tam jak s dětmi, tak se seniory,“ říká radní Pavel Šotola. „Dobrovolnictví se věnují většinou holky, tak jsem tam byl jako jediný kluk docela potřebný,“ dodává Láďa.
S Pavlem Šotolou se během dne zúčastnil zasedání komise Rady Pardubického kraje pro integraci romské komunity a dalších etnických skupin a podíval se na jednání o ekologické výchově v novém pardubickém Ekocentru. „Bylo vidět, že je mu tato tematika blízká, sám má s integrací Romů své zkušenosti a ví, že zájem musí být na obou stranách, jinak to nejde. Do budoucna se chce věnovat dětem s poruchami chování. Doufám, že se mu jeho cíl podaří splnit a třeba ovlivní i víc mladých lidí, kteří se také zapojí do dobrovolnických aktivit,“ shrnuje setkání Pavel Šotola.