Českotřebovský deník 162/2016 (24/6)

ŠKOLA V PŘÍRODĚ ZŠ HABRMANOVA

V týdnu od 13. 6. do 17. 6. 2016 se žáci 1.A, 1.B, 2.A a 2.B zúčastnili Školy v přírodě v Horním Bradle - sportovní areál Tesla.
Pro většinu dětí to byla úplně nová zkušenost. Poprvé bez rodičů jen s paní učitelkou, asistentkou a vychovatelkou. Všichni byli moc stateční, čas na stýskání nebyl, protože připravený program pro děti byl velmi bohatý.
Děti se učily starat samy o sebe, pomáhat druhým, naučily se, že není důležité vyhrát, ale zúčastnit se daných soutěží a her. Také si našly mezi sebou nové kamarády.
Za turistiku, sportovní hry a soutěže, orientační běh a noční hru si všichni odvezli domů diplomy, věcné ceny, ale hlavně spoustu zážitků. Během dvou dnů se děti ocitly v nebi
i v pekle. Podívaly se do Ježíškovy dílny na výrobu skleněných vánočních ozdob a do opravdového Pohádkového pekla. Velkým zážitkem bylo také setkání se včelařem. Na vlastní oči viděly živé včely v úlu a ochutnaly sladký med.
Pobyt si děti zpříjemnily dováděním ve wellness centru a venkovním bazénu.
Velké poděkování patří rodičům a sponzorům, kteří nám věnovali finanční prostředky, drobné odměny a sladkosti pro děti.
                                                                                                                                      třídní učitelky 1.A, 1.B, 2.A a 2.B

Pozvánka na Běh na Kozlovský kopec

V neděli 26.6.2016 se poběží již 25. ročník populárního Běhu na Kozlovský kopec. V posledních letech se závodu pravidelně zúčastňuje více než stovka běžců..Závod je součástí MARATONSTAV Českého poháru v bězích do vrchu, ISCAREX poháru a přeborem Pardubického kraje v běhu do vrchu. Svojí délkou a profilem (délka 5,2 km a převýšení 234 m) patří mezi nenáročné závody, ale o to více je oblíben i mezi hobby běžci a sportovci jiných odvětví. Trať má po celé délce kvalitní asfaltový povrch. První kilometr vede městem a pak trať rovnoměrně stoupá březovou alejí až do cíle k Chatě Maxe Švabinského. Start závodu je u budovy VDA v Habrmanově ulici v 10:00 hodin. Zde je také prezentace a zázemí pro závodníky. V ceně startovného (100 Kč) je zahrnuto občerstvení v cíli, doprava osobních věcí závodníků do cíle, měření času, využití zázemí závodu.
 
Nabídky pronájmu domu Ústecká 107, Česká Třebová Parník:

v přízemí prostory pro podnikání 200 m2 (prodejny, kanceláře, dílny, šatna)
v patře byt č.1 (2+1+šatna, 74m2), parkování ve dvoře, zahrada 150m2 - možno i jako kanceláře
v patře byt č.2 (3+KK+šatna, 84m2) + terasa 34m2 se schodištěm do zahrady 150 m2,
parkování ve dvoře.  Cena dohodou podle účelu využití.


Zlaté kříže II. stupně za 120 odběrů krve pro více jak 30 dárců

 Symbolem letošního oceňování dobrovolných dárců krve žijících v Pardubickém kraji, kteří darovali nejcennější tekutinu již 120 krát, se staly keramické přívěsky v podobě kapek krve, které vyrobila Charita Nové Hrady. Zlaté kříže II. stupně si osobně vyzvedlo přes 30 dobrovolných dárců, kteří se sešli v sále Jana Kašpara za přítomnosti zástupců Pardubického kraje a Českého červeného kříže.
„Obzvlášť v dnešní době, kdy naříkáme nad nedostatkem morálních vzorů, je potřeba vážit si každého, kdo svojí činností pomáhá druhým. Symbolické poděkování je tím nejmenším způsobem, jak projevit naši úctu. Jsem rád, že každoročně v našem kraji nalézáme nové a nové dárce krve, což svědčí o tom, že mladá generace má také zájem pomáhat druhým, uvedl hejtman Martin Netolický, který se akce zúčastnil společně s 1. náměstkem Romanem Línkem. Od letošního roku také patřím mezi dobrovolné dárce krve, když se mi podařilo překonat vlastní strach. Nakonec byl jsem překvapen, že obava rozhodně nebyla na místě. Poté jsem se styděl, že jsem nezačal dříve,“ uvedl náměstek hejtmana zodpovědný za zdravotnictví Roman Línek.
Dárci krve převzali ocenění nejen od hejtmana Martina Netolického a 1. náměstka hejtmana Romana Línka, ale také od předsedkyně Oblastní výkonné rady ČČK Pardubice Vladimíry Hanákové a předsedy pardubického Klubu dárců krve Jiřího Halíře. Slavnostní předávání doprovodilo vystoupení studentů 4. ročníku Konzervatoře Pardubice.
Dobrovolní dárci krve jsou u nás oceňováni od roku 1964. Nejprve se udělovaly Zlaté plakety dr. Jana Janského (do 40 odběrů), od roku 1993 dárci dostávají Zlaté kříže. Za 80 odběrů to je Zlatý kříž III. třídy, za 120 odběrů Zlatý kříž II. třídy a za 160 odběrů Zlatý kříž I. třídy. V letošním roce má na území Pardubického kraje na Zlatý kříž za 120 odběrů nárok 54 dobrovolných dárců.
V České republice je možné darovat krev ve věku mezi 18 a 65 lety s tělesnou hmotností větší než 50 kilogramů. Muži mohou darovat plnou krev čtyřikrát ročně, ženy pouze třikrát ročně. V případě darování jen určitých složek krve je možné darovat častěji, přičemž nejkratší možný interval mezi dvěma odběry je 8 týdnů u mužů a 12 týdnů u žen.
 
Vyrovnávací platba nemocnicím už pouze za neproplácené služby

Takzvaná vyrovnávací platba nemocnicím akutní péče za plnění závazku veřejné služby na rok 2016 činí v konečné výši 96 milionů korun. Potvrdili to dnes zastupitelé Pardubického kraje. Zároveň souhlasili se vzájemným zápočtem částky necelých 80 milionů korun za nájemné a pojistné nemocničních budov, které hradí kraj.  Rozdíl ve výši necelých 17 milionů korun dostane Nemocnice Pardubického kraje do konce července.
„Naštěstí jsou nemocnice už v takové formě, že nepotřebují žádné mimořádné vyrovnávací platby, bez kterých jim ještě před pár lety hrozil bankrot. Nyní jim hradíme zajištění čtyřiadvacetihodinové nepřetržité urgentní akutní lůžkové a ambulantní nemocniční péče pro obyvatele Pardubického kraje, dále zajištění pohotovostních služeb a záchytné služby v rámci provozu protialkoholní záchytné stanice,“ uvedl 1. náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví Roman Línek.
 
Občanská poradna bude s podporou kraje nadále pomáhat seniorům

Zastupitelé Pardubického kraje ve čtvrtek  odsouhlasili podporu ve výši 60 tisíc korun organizaci Občanská poradna Pardubice na projekt pod názvem Na problémy nejste sami! - osvětová kampaň pro seniory.  
„Navazujeme tak na spolupráci z uplynulého roku, kdy jsme ve spolupráci s Občanskou poradnou a organizací MOST Pro připravili sérii interaktivních besed pro seniory zaměřený na nekalé praktiky prodejců, takzvaných šmejdů,“ vysvětluje hejtman Martin Netolický. Také nyní se jedná o osvětové besedy pro seniory. „Tentokrát se organizátoři zaměří také na další právnické a ekonomické poradenství. Posluchače staršího věku většinou zajímá, jaká jsou pravidla darování a dědění, protidluhová problematika a samozřejmě i nové praktiky prodejců zaměřených právě na tuto generaci, která se jen s obtížemi jejich trikům brání,“ dodává Pavel Šotola, radní pro sociální péči a neziskový sektor.
 
Kraj žádá peníze na sociální služby pro rok 2017

Pardubice (23. 6. 2016) – Zastupitelé Pardubického kraje schválili pravidla pro poskytování dotací na sociální služby v příštím roce a odsouhlasili částku, o kterou bude Pardubický kraj usilovat pro rok 2017 z Ministerstva práce a sociálních věcí. Jedná se o 598 milionů korun.
„Žádost vždy zpracováváme na optimální částku, což je téměř 600 milionů korun. Skutečná výše dotace bude závislá na částce schválené ve státním rozpočtu, kde podíl Pardubického kraje představuje 5,37 %,“ říká radní pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.  Částka je vypočítána na optimální zajištění dostupnosti sociálních služeb na celém území kraje v návaznosti na zpracovaný Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Pardubickém kraji v období 2016-2018 a v návaznosti na Akční plán rozvoje sociálních služeb na rok 2017. V letošním roce získal Pardubický kraj na sociální služby téměř 465 milionů korun, další pak čerpá z evropských projektů.  Krajští zastupitelé schválili také metodiku pro poskytování účelových dotací na podporu sociálních služeb a kritéria pro stanovení výše dotace pro jednotlivé sociální služby pro rok 2017.