Českotřebovský deník 164/2016 (27/6)

Silnice na Zhoř září novotou

Pardubický kraj dokončil kompletní modernizaci silnice II/358 z České Třebové směrem na Zhoř. Byla tak dokončena další část modernizace silnice spojující Českou Třebovou a Litomyšl. V roce 2009 byl na této silnici modernizován úsek z Němčic po Zhoř, včetně průtahu samotnou obcí, v následujícím roce Pardubický kraj modernizoval úsek v intravilánu České Třebové od křižovatky se silnicí I/14 až za železniční podjezd. Na tento úsek navázala oprava, která byla zahájena v polovině září minulého roku.
"Celková částka za rekonstrukci tříkilometrového úseku dosáhla 20 milionů korun, přičemž 14 korun poskytl Státní fond dopravní infrastruktury a zbylou částku poskytl Pardubický kraj," uvedl hejtman Martin Netolický. "Podařilo se nám splnit slib, že celý úsek bude modernizován, byť se nám bohužel vzhledem k nepříznivému počasí nepodařilo rekonstrukci dokončit dříve. Modernizaci zbývajícího téměř jeden a půl kilometru dlouhého úseku jsme proto zahájili v květnu a nyní je vše hotové. Společně s touto akcí se investovalo také do chodníků, takže bude zajištěn bezpečný pohyb chodců," dodal hejtman Netolický s tím, že již nyní se ve městě rozbíhají další práce hrazené z rozpočtu Pardubického kraje.
Oprava silnice spočívala v odfrézování původních krytových vrstev, pokládky výztužné geomřížoviny a asfaltobetonových krytových vrstev, vyčištění odvodňovacích příkopů, provedení vodorovného dopravního značení a osazení zádržného systému.
 
Sbor dobrovolných hasičů Parník Vás srdečně zve 16. 7. 2016   od   15:00
na VYCHÁZKU k chatě U Floriána.
K poslechu a tanci Vám zahrají kapely  MEDVĚDI A MINIMAX. 
Občerstvení zajištěno
Návštěva HZS z Ústí n. Orlicí v ŠD na ZŠ Nádražní v České Třebové

Za krásného slunečného dne 5. 6. 2016 k nám zavítali se svým autem CAF 25 MB profesionální záchranáři z Hasičského záchranného sboru z Ústí nad Orlicí. Předvedli nám svoji techniku – hydraulické vyprošťovací nůžky, rozpínák, přetlakový ventilátor a další. Děti z jednotlivých oddělení školní družiny si vyzkoušely, jaké má pohodlí zraněný ve vakuovém lehátku, dále pak kolik musí vynaložit záchranáři úsilí s vysokotlakou proudnicí, když hasí požár.
Všech pět záchranářů nám předvedlo svoji veškerou techniku, kterou mají systematicky uloženou v automobilové cisterně CAF 25 MB. Děti byly nadšené a zajímaly se o spoustu dalších záležitostí týkajících se jejich práce.
Vzhledem ke zkušenostem, které máme již s dětmi z přírodovědného kroužku, kdy jsme hasiče opětovně navštívili přímo na jejich pracovišti v Ústí nad Orlicí, se potvrdilo, že tito záchranáři jsou nejen profesionály ve svém oboru, ale i dokážou zaujmout děti svým osobitým přístupem. Moc děkujeme panu Markovi, Duškovi, Němečkovi, Benešovi a Maříkovi.
Děti a vychovatelky ŠD ZŠ Nádražní, Česká Třebová

 


Rády bychom poděkovaly jedné z maminek, paní Moláčkové, která společně se svojí dcerou Kačkou přišla za dětmi do školní družiny a předvedla jim základy zdravovědy. Vše se odehrávalo zábavnou a srozumitelnou formou, děti ani nepostřehly, že se vlastně učí a moc je to bavilo. Nejvíce si užívaly praktické ukázky první pomoci, při kterých se vzájemně ovazovaly a ošetřovaly. Věříme, že získané vědomosti se dětem budou hodit a zejména teď v prázdninovém období jim budou užitečné. 
Přejeme všem krásné léto bez úrazů!   Vychovatelky ŠD ZŠ Nádražní, Česká Třebová