Českotřebovský deník 166/2016 (28.6.)
Cyklobus Českomoravským Pomezím pojede letos po jiné trase

Pardubice (28. června 2016) – Od prvního července začne svůj provoz cyklobus Českomoravským Pomezím, který nabízí turistům možnost přepravy jízdních kol. Oproti loňskému roku pojede v úseku mezi Moravskou Třebovou a Českou Třebovou po pozměněné trase. Cyklobus jezdí během letních prázdnin každý pátek, sobotu, neděli a o státních svátcích.
V zájmu zvýšení atraktivity bude celá linka nově vedena z Moravské Třebové do České Třebové a opačně přes Mladějov a Anenskou Studánku. Loni byla Moravská Třebová obsluhována tzv. úvratí.  Dále bude na této okružní lince opožděn odjezd ranních spojů o 30 minut a uspíšen odjezd odpoledních spojů o 60 minut. Ostatní cyklobusy, na jejichž provozu se Pardubický kraj podílí, jezdí oproti minulému roku beze změn v sobotu, neděli a o státních svátcích až do 28. září.
 
Přehled cyklobusů v Pardubickém kraji:
620717 Chrudim – Pardubice – Třebechovice pod Orebem – Opočno – Dobruška – Deštné v Orlických horách, Šerlich 
650555 Pardubice – Chrudim – Seč – Hoješín
660143 Jablonné nad Orlicí – Letohrad – Žamberk – Deštné v Orlických horách, Šerlich
660144 Rychnov nad Kněžnou – Žamberk – Letohrad – Jablonné nad Orlicí – Suchý vrch
660146 Holice – Borohrádek – Kostelec nad Orlicí – Rychnov nad Kněžnou – Deštné v Orlických horách, Šerlich
680019 Polička – Moravská Třebová – Mladějov – Česká Třebová – Litomyšl – Vysoké Mýto – Proseč – Polička
680948 Litomyšl – Ústí nad Orlicí – Česká Třebová – Lanškroun – Suchý vrch – Králíky – Dolní Morava
700949 (dva cyklobusy) Lanškroun – Česká Třebová – Ústí nad Orlicí – Letohrad / Litomyšl – Vysoké Mýto – Choceň – Žamberk – Pastviny – Deštné v Orlických horách, Šerlich
 
Česká Třebová v boji proti fašismu a neonacismu 

Na internetu a zvláště v České Třebové koluje leták s textem, který přetiskuji. Je jakýmsi varováním, následují  požadavky  na další  šíření akce proti provozovateli. Pokud by se koncert konal, mohly by vzniknou skutečně důsledky, které nechceme. V první řadě je třeba ověřit, že se bude akce vůbec konat, že je připravená, zatím se mi to ověření nezdařilo.  Na webu kapely totiž žádná informace o koncertu v České Třebové nikde není.  Nejbližší akce je 9.7. na hřišti v Mostku u Chocně, vstupné není malé, 250 Kč. Po okolí jsou také na tuto akci plakáty.  Budeme moci zjistit, jak se tam situace vyvine.  Vracím se k rozšiřovanému letáku, který uvádí toto:
 
Nová čtyřkolka pro horské záchranáře na Dolní Moravě

Pardubice (29. 6. 2016) – Pardubický kraj pokračuje ve finanční a materiální podpoře Horské služby České republiky (HS ČR), respektive oblastí, které se nachází na jeho území. Hejtman Martin Netolický podepsal s republikovým náčelníkem HS ČR Jiřím Brožkem darovací smlouvu v celkové částce 400 korun na pořízení terénní čtyřkolky pro potřeby záchranářů na Dolní Moravě.
„Držíme si pozici nejštědřejšího kraje směrem k horské službě, jelikož jsem přesvědčený, že vybavení horských záchranářů musí být na co nejlepší úrovni, protože jsou pro návštěvníky hor nejrychlejší možnou pomocí,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Vždy jednotlivé věcné dary konzultujeme přímo se záchranáři, jelikož oni nejlépe vědí, která technika je pro ně v daný moment nejpotřebnější. Navazujeme tak na materiální podporu z minulých let, ať už to byla speciální nosítka, defibrilátory či skialpinistické lyže,“ dodal hejtman Netolický.
V minulém roce podpořil Pardubický kraj horskou službu celkovou částkou 620 tisíc korun. Z toho 120 tisíc bylo určeno na nákup nezbytného vybavení a 500 tisíc korun jako příspěvek na stavbu nové stanice v Čenkovicích. Mimo finančních a věcných darů podporuje kraj horskou službu také pomocí pravidelných školení, při kterých se záchranáři zdokonalují například v používání GPS navigací v terénu.

Červenec na hradech a zámcích Pardubického kraje  


Zkrácené prohlídky zámkem nabídne od 5. července zámek v Litomyšli, interaktivní prohlídky se žokejkou Latou čekají na děti na Slatiňanech. Navíc se tento zámek od 1. do 3. července „oblékne“ do svatebního – v tyto dny bude expozice nazdobena květinovým aranžmá, ale i svatebními šaty a doplňky. Návštěvníci si tak budou moci prohlédnout nejenom současné trendy, ale od průvodců se dozví i zajímavosti ze svatebních příprav aristokracie. „Svatba a svatební den je součástí života většiny lidí již od nepaměti. V areálu slatiňanského zámku a parku se jich ročně koná kolem 70. Proto jsme se rozhodli této popularity využít a uspořádat výstavu, která zaplní zámecké interiéry květinovou výzdobou a floristickými aranžmá. Místnosti budou doplněny o svatební šaty, historické fotografie a doprovodné texty, které se vážou ke sňatkům bývalých majitelů zámku,“ přibližuje událost kastelán zámku Jaroslav Bušta.
Již tradičně jsou prázdninové měsíce věnovány rodičům a jejich ratolestem na Veselém Kopci (Soubor lidových staveb Vysočina). Čeká je zde program „Veselý Kopec patří dětem a jejich rodičům“ – návštěvníci si mohou vybrat z nabídky herních plánů, podle nichž samostatně procházejí mezi roubenými chaloupkami, hledají odpovědi na otázky, které je dovedou k rozluštění tajenky a získání malé odměny. Tyto objevné výpravy mohou děti se svými rodiči podnikat kterýkoliv den od úterý do neděle v rámci běžné otevírací doby. O víkendech mají navíc možnost sledovat při práci různé řemeslníky, dozvědět se od nich mnoho zajímavého, něco si vyzkoušet a odnést domů. „Například od 2. až do 6. července, se mohou děti a rodiče dozvědět spoustu zajímavostí o včelách. Místní včelaři připravili zábavný kvíz i prosklený úl, který umožňuje sledování života včel v jeho útrobách. Další víkendy můžete nahlédnout do tajů tkalcovství, paličkování nebo výroby ručního papíru, “ doplňuje vedoucí správy Ilona Vojancová.
V pondělí 4. července bude otevřeno na Slatiňanech, na Veselém Kopci i v Betlémě v Hlinsku, celotýdenní prázdninový provoz má zámek Ratibořice. 

Plánované kulturní akce na objektech:

  • 1.–3. července: státní zámek Slatiňany – Zámek svatební. Květinová výzdoba a floristická aranžmá na téma „Svatba v proměnách času“ zaplní honosné a bohatě zařízené historické interiéry zámku. (www.zamek-slatinany.cz)
  • 3. července: státní zámek Litomyšl – Smetanova Litomyšl. Závěrečný koncert. (www.zamek-litomysl.cz)
  • 10. července: státní hrad Kunětická hora – Hrad řemeslníků. Festival tradičních lidových řemesel, velký prodejní trh na nádvoří i v interiérech hradního paláce (www.hrad-kunetickahora.cz).
  • 10. července: státní zámek Slatiňany – Pokrok nezastavíš! Speciální prohlídky běžně nepřístupných částí zámku. Podíváte se do jedinečně zachovalých a technicky unikátních prostor zámecké ledárny a kotelny, navštívíte chodbu hostinských pokojů v mezipatře s historickými stavebními plány, prohlédnete si půdu hlavní zámecké budovy a velkou knížecí koupelnu. Na závěr vstoupíte dřevěnou krytou chodbou do panské oratoře v kostele sv. Martina. Začátek prohlídky vždy v 10.30, 12.30 a 14.30 hodin. Doporučujeme vstupenky rezervovat na tel. čísle 469 681 112. (www.zamek-slatinany.cz)
  • 16.–17. července: Soubor lidových staveb Vysočina – Veselý Kopec – Veselokopecký jarmark. Prodej výrobků lidových výrobců, kulturní program od 9 do 16 hodin. (www.vesely-kopec.eu)
  • 17. července: státní hrad Kunětická hora – Král na hradě. Návštěva krále Vladislava Jagellonského na Kunětické hoře (www.hrad-kunetickahora.cz)
  • 17., 24. a 31. července: státní zámek Slatiňany – Pokrok nezastavíš! Speciální prohlídky běžně nepřístupných částí zámku. (www.zamek-slatinany.cz)