Českotřebovský deník 169/2016 (1/7)
Dne 6. července 2016 se v 10.00 hod. uskuteční slavnostní akt uctění památky
Mistra Jana Husa u jeho památníku v Javorce.

Hurá prázdniny - fotografie z nabídky ZŠ Na rovině a spolku Ruka 8

Akce se konala nejen v Javorce, ale i na vycházkové trase v okolí  města, zúčastnily se i další spolky: např. Za jeden provaz nebo Rodinné centrum Rosa. Jako v minulých letech byl duší organizace Martin Saifrt.


SKI klub se rozpadá, vzniká nový SKITEAM

Vznikl nový spolek "SKI TEAM Česká Třebová". Byl zapsán do veřejného spolkového rejstříku dne 2.6.2016. Prezentace spolku je nanov zřízených  webových stránkách  www.skiteamct.cz . SKI TEAM Česká Třebová, z.s. v plném rozsahu přebírá ze Stanov SKI KLUBU Česká Třebová, z.s.  § 3 hlavní činnost spolku, v níž bylo těžiště činnosti SKI KLUBU Česká Třebová, z.s. Nový SKITEAM se proto považuje za nástupnickou organizací tohoto spolku a tedy za jediné jediné pokračovatele ve více než  90-tileté tradice organizovaného lyžování v České Třebové.  Více ZDE
 
25.6.2016  Nohejbalový turnaj ve Svitu

Ve dnech 24.6. – 26.6.2016 reprezentovali Českou Třebovou hráči Svinné na nohejbalovém turnaji  v partnerském městě Svit. Turnaj se konal v rámci „Dní mesta“. Celou sobotu měřilo své síly 12 družstev ve dvou skupinách po 6 týmech. Naše družstvo hrálo na venkovním hřišti a podařilo se nám postoupit do vyřazovacích bojů. To lze považovat za úspěch, protože na rozdíl od místních hráčů jsme ryze amatérským týmem. Chlapci ze Svitu nás hostili tradičním kotlíkovým gulášem.
Turnaj a celkové setkání našich obcí proběhly v obvyklé přátelské atmosféře. Těšíme se na účast přátel ze Svitu na nohejbalovém turnaji ve Svinné, který se uskuteční 20.8.2016 Milan Dvořák.
 
Městská knihovna: Hledáme posilu do našeho týmu

Náplní práce bude příprava volnočasových aktivit pro mládež (10-15 let)
s důrazem na moderní technologie a informační vzdělávání.
Nutná je vyšší úroveň počítačové gramotnosti a dobré komunikační schopnosti především s cílovou skupinou oddělení.
Výhodou je velmi dobrá orientace v problematice nových médií, sociálních sítí
a bezpečnosti v online prostředí, dále praktické lektorské zkušenosti.
Práce vhodná i pro absolventy středních a vysokých škol nejlépe s pedagogickým zaměřením, případně z oborů v oblasti ICT. Termín nástupu:   září 2016
Práce na plný úvazek – 40 hodin týdně
K přihlášce připojte:
· strukturovaný životopis s údaji o dosavadních zaměstnáních a o odborných znalostech
· motivační dopis
·   čestné prohlášení o trestní bezúhonnosti
Přihlášky s požadovanými doklady doručte na adresu:
Městská knihovna Česká Třebová Smetanova 173, 560 02 Česká Třebová obálku označte heslem "TEENSPACE".
Další informace: Kontaktní osoba: Gabriela Boháčková, tel. 603 836 592
 
Příprava centrálních příjmů začíná

Pardubice (30. 6. 2016) - Radní Pardubického kraje dali zelenou přípravě projektů centrálních příjmů dvou největších nemocnic v kraji. V případě Orlickoústecké rozhodli o zahájení zadávacího řízení a v případě Pardubické nemocnice schválili investiční záměr stavby centrálního urgentního příjmu s centralizací akutních provozů.
„Je to strategické rozhodnutí, kterým se kraj hlásí k rozvoji nemocnic v současných lokalitách,“ uvedl 1. náměstek hejtmana pro zdravotnictví Roman Línek. Příjem v Pardubické nemocnici obslouží příjem spádovou oblast 260 tisíc a v rámci specializované péče 520 tisíc obyvatel, v Ústí nad Orlicí pak oblast pro 200 tisíc obyvatel.
„V Pardubicích bude nová budova bezbariérově propojena s budovami současné chirurgie a radiodiagnostiky. Počítáme tam s dvanácti operačními sály, heliportem, odděleními ARO a JIP pro chirurgické obory, neurochirurgii a ortopedii. Samozřejmě nebude chybět velká recepce s čekárnou a specializované vyšetřovny vysokoprahového i nízkoprahového typu s potřebným zázemím i pro případ větších havárií,“ popsal využití Roman Línek.
V Ústí nad Orlicí bude nový čtyřpodlažní objekt umístěn v severovýchodní části areálu s přímou návazností na stávající provozy operačních sálů. I tady počítají s centrálním příjmem, lůžky, odděleními ARO a JIP. Heliport na střeše budovy by měl být výtahem napojen na vysokoprahový příjem nemocnice. (foto  maketa budoucí budovy centrálního příjmu v Ústí nad Orlicí)
 
Pardubický kraj nechá zpracovat Územní energetickou koncepci

Bezpečnost, konkurenceschopnost a udržitelnost. To jsou strategické cíle v oblasti energetiky vycházející ze Státní energetické koncepce. V návaznosti na ni nechá Pardubický kraj vypracovat Územní energetickou koncepci, tedy cíle a principy řešení energetického hospodářství na úrovni kraje na období dalších 25 let.  Na její vypracování získal kraj dotaci od Ministerstva průmyslu a obchodu ve výši jednoho milionu korun.
„Poslední obdobná strategie byla stanovena už v roce 2003. Od té doby však v energetickém odvětví i související legislativě proběhla celá řada systémových změn. Nová koncepce bude sloužit k tomu, abychom se jako kraj i nadále chovali maximálně hospodárně,“ uvedla krajská radní zodpovědná za investice a majetek Ludmila Navrátilová. „Koncepce bude zpracována nejen v listinné podobě, ale také jako interaktivní platforma, takzvaná Chytrá mapa, kterou je možné průběžně aktualizovat,“ podotkla radní Navrátilová.
Obsahem veřejné zakázky, jejíž zadání na čtvrtečním zasedání schválila krajská rada, je například energetická a emisní bilance Pardubického kraje či analýza soustav zásobování teplem na území regionu.
 
Program Přátelská nemocnice má konkrétní výsledky

Kontrolní zprávu o plnění programu Přátelská nemocnice projednali radní Pardubického kraje. Společnost Nemocnice Pardubického kraje nastartovala tento program v polovině loňského roku podle základního zadání 1. náměstka hejtmana Pardubického kraje pro zdravotnictví Romana Línka, ustavila pro něj řídící tým a nyní už má první konkrétní výsledky. Týkají se například přijetí jednotného etického kodexu, zahájení cíleného vzdělávání či rozvoje dobrovolnictví v nemocnicích.
„I když je to program víceletý, bylo dobře, že si jeho řídící tým v čele s manažerkou kvality paní Markétou Nemšovskou formuloval jednotlivé kroky, které je potřeba udělat hned na jeho začátku, a podle toho postupuje. Tím úvodním a základním krokem jsou závazná pravidla chování, takzvaný etický kodex. Shodli jsme se s odborným garantem, přednostou Ústavu etiky 3. LFUK, Markem Váchou na tom, že když chceme po každé prodavačce, aby byla příjemná a laskavá, musíme to chtít i po zdravotnickém personálu,“ říká Roman Línek.
V nemocnicích se rozjela série odborných seminářů a workshopů na téma etických problémů, věkové diskriminace, přístupu k pacientům se zrakovým postižením, a komunikace ve zdravotnictví. Na podzim jsou naplánovány i přednášky pro veřejnost, zejména pro seniory.
Velká pozornost je věnována také dětským pacientům, kde Nemocnice Pardubického kraje spolupracuje s Fakultou zdravotnických studií na monitorování bolesti u dětí a na výzkumu spokojenosti dětských pacientů podle mezinárodních standardů. Ve spolupráci s Východočeskou galerií připravuje Nemocnice vznik průvodce nemocí a nemocnicí Děti malují dětem, který bude způsobem přiměřeným věku výtvarnou formou a krátkými texty přibližovat dětem hospitalizaci formou domalovánek-omalovánek.
„Doporučili jsme Nemocnici se zaměřit také na duchovní potřeby pacientů i zaměstnanců. Nejedná se jen o věřící a pastorační služby, ale také o možnost psychologické pomoci. Vypadá to, že by díky tomuto projektu mohlo v našich nemocnicích vzniknout asi 16 takzvaných hovoren, tedy míst vyhrazených k nerušenému rozhovoru. Ve Svitavské nemocnici chtějí zřídit po vzoru Orlickoústecké nemocnice Místnost ticha,“ uvádí Roman Línek.
Důležitým tématem projektu je péče o umírající pacienty a jejich rodiny. Nemocnice zahájila první semináře k paliativní péči ve spolupráci s odborníky z hospicové péče, které budou pokračovat i v dalších měsících.  Postupně se také rozvíjí dobrovolnická služba v jednotlivých nemocnicích, která ráda přivítá všechny zájemce, kteří by chtěli svůj volný čas vyplnit smysluplnou pomocí. O dalších výsledcích programu Přátelská nemocnice bude Rada Pardubického kraje pravidelně informována nejméně jednou ročně.
 
Přetíženým kamionům začíná zvonit hrana

Pardubice (1. 7. 2016) – Silnice nejen v našem kraji trpí vysokou frekvencí a přetížeností projíždějících kamionů. O možnostech takzvaného vysokorychlostního vážení dopravců včera jednali hejtman Martin Netolický a náměstek pro dopravu Jaromír Dušek s poslancem Martinem Kolovratníkem, který přišel s iniciativou na aktivní zapojení kraje do projektu, který v současné době připravuje Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).
Rádi se k tomuto projektu připojíme skrze Správu a údržbu silnic Pardubického kraje, jelikož v současné době máme vytipovaných 11 míst, která jsou pro toto měření vhodná. Dvě z nich již mají dokonce stavební povolení. Chceme jít každé obdobné snaze naproti, a proto tato místa nabídneme ŘSD,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Bohužel si musíme uvědomit, že v České republice jsou vyšší limity pro nákladní dopravu než v zahraničí, a tak si svým způsobem za těžké kamiony a poničené silnice můžeme sami,“ sdělil hejtman Netolický.
Toho v této věci oslovil poslanec Martin Kolovratník, který je zároveň místopředsedou Hospodářského výboru Poslanecké sněmovny. „Chceme tímto především chránit města a obce, kde kamiony jezdí lidem doslova pod okny. Rozšířením míst pro vážení kamionů tak zlepšíme nejen kvalitu života ve městech, jako je Litomyšl nebo Vysoké Mýto, ale také zamezíme ničení silnic vyšších tříd,“ uvedl Martin Kolovratník. Peníze vybrané z těchto měření by pak měly být rozděleny mezi obce, které sankce administrují, kraje, ale také státní rozpočet. „Tyto finance se pak vrátí do regionu na modernizaci dopravní infrastruktury,“ dodal Martin Kolovratník.
Zároveň se řešily také další možnosti, jak zamezit ničení páteřních komunikací přetíženou nákladní dopravou. „Považuji za správné, aby se v nejpřetíženějších místech vybíralo mýtné stejně, jako tomu je například na dálnicích. Bohužel to naše současná legislativa neumožňuje, ovšem byl by to nemalý příspěvek pro obnovu silniční sítě v celé republice,“ řekl hejtman Netolický.
Pardubický kraj v minulosti inicioval několik opatření, která mají zlepšit bezpečnost a průjezdnost páteřní komunikace I/35. Kromě vodorovného dopravního značení pro bezpečný odstup vozidel byla zpracována studie na vybudování takzvaných střídavých třípruhů na rovných úsecích, kde dochází k častým dopravním nehodám.
 
V ČR je možné staré elektro a baterie poslat k ekologické likvidaci zdarma balíkem, umožňuje to nová služba re:BALÍK

Unikátní řešení recyklace drobných elektrospotřebičů či baterií je od nynějška k dispozici v celé České republice pod záštitou společnosti REMA. Nepotřebné přístroje lze jednoduše zabalit do balíku, donést na poštu a zdarma pomocí služby re:BALÍK poslat k  recyklaci. Možnost ekologicky se zbavit vysloužilé techniky tak mají i obyvatelé menších měst a obcí, které nedisponují sběrnými místy, kam se běžně tento druh elektroodpadu ukládá.
Nová služba odběru starých elektrospotřebičů a baterií z domácností je určená široké veřejnosti. Cílem služby re:BALÍK je umožnit pohodlnou a jednoduchou recyklaci elektrozařízení i lidem, kteří mají doma relativně malé množství vysloužilých elektrospotřebičů či baterií, a chtějí je k ekologické likvidaci odevzdat. V řadě menších měst či vesnic totiž neexistují sběrná místa, kam je možné elektroodpad odvézt. „Lidé tak staré baterie či drobná elektrozařízení, jako je například topinkovač, vyhazovali do směsného odpadu, než aby kvůli nim jezdili mnoho kilometrů daleko. Naším cílem bylo situaci změnit,“ popsal hlavní důvod vzniku nové služby David Vandrovec, ředitel skupiny REMA, která se zabývá zpětným odběrem vysloužilých elektrospotřebičů a baterií.
Nový systém odeslání nepotřebných elektrospotřebičů včetně baterií, takzvaný re:BALÍK, funguje velmi jednoduše. Zájemce elektroniku zabalí jako balík a založí elektronickou objednávku. Společnost REMA mu následně e-mailem zašle všechny potřebné informace a také adresní štítek, který zákazník na zásilku nalepí. Tu pak donese na nejbližší pobočku České pošty a pošle ke zpracování. Ve chvíli, kdy REMA balík obdrží, pošle zákazníkovi potvrzení o jeho přijetí a následné ekologické likvidaci přístroje. „Služba je určená pro balíky do hmotnosti 20 kilogramů. Pro zájemce současně funguje zdarma,“ sdělil David Vandrovec s tím, že balíkem lze kromě baterií poslat všechny menší domácí spotřebiče, které už dosloužily. „Jedná se tedy například o monitory k počítačům, rádia, fény, topinkovače, menší televize, elektrické pily a podobně. Služba se vztahuje také na CD a DVD,“ dodal Vandrovec.
Pro těžší balíky přijede objednaný kurýr
Pokud vysloužilé elektro váží více než dvacet kilogramů, lze k jeho odvozu z domova využít již tradiční služby Buď líný. V takovém případě si pro zabalený balík přijede přímo do domácnosti kurýrní služba. Jeden balík přitom může vážit maximálně padesát kilogramů. Této hmotnosti odpovídá například jedna starší televize, nebo tiskárna s monitorem. Služba zároveň nevylučuje odvoz více balíků než jeden.
V případě, že má zákazník ještě větší množství elektroniky nebo baterií k odvozu, je přibližně od 150 kilogramů možné zvolit další typ odvozu. Elektrozařízení je v takovém případě nutné připravit a umístit v den odvozu tak, aby se k němu dalo zajet a poté naložit. Tento druh služby je vhodný například pro ty, kteří rekonstruují domácnost a potřebují se zbavit několika starých velkých spotřebičů najednou. Celkovou hmotnost nad 150 kilogramů má například velká lednice, stará televize a pračka k tomu. Maximální váha není v tomto případě nijak omezená.
 
LESENSKY.CZ s.r.o. mobil.: +420 777 399 005 e-mail: rudisova@lesensky.cz  Navrátilova 224/1, 616 00 Brno