Bendl v Seregnu - 3. den                        


(Seregno, 3.červen 2016) Návštěva Bendlu v italském Seregnu ve čtvrtek pokračovala poměrně náročným programem. Dopoledne členové sboru absolvovali prohlídku Seregna s průvodcem a po lehkém obědě navštívili novou zkušebnu sboru Il Rifugio, která bude slavnostně otevřena následující týden u příležitosti výročí založení sboru. Po krátkém zaslouženém odpočinku pak sbor vyrazil do nedalekého Alzate Brianza (pozor - neplést s blízkým Agrate Brianza, partnerským městem České Třebové), které byl místem konání slavnostního večerního koncertu obou sborů. Příjemná přátelská atmosféra panovala již na zkoušce, o čemž svědčila řada usměvavých tváří členů Il Rifugio, které mě zdravili prostřednictvím videohovoru přes Skype těsně před zahájením večerního koncertu.
Oba sbory  Bendl pod vedením Josefa Menšíka a Il Rifugio pod vedením Fabia Triulzi - předvedli průřez svého chrámového repertoáru. Bendl sklidil za své vystoupení hlučný potlesk. Po koncertě, který začínal, jak už to v Itálii bývá, v poměrně pozdních večerních hodinách, následovala i pozdní večeře, a to opět po italsku - výborná téměř půlnoční pizza přímo z pece.
Na pátečním programu Bendlu je výlet do Bergama ve vlastní režii a po návratu pak zkouška a koncert ve Villa Sacro Cuore, tedy přímo v místě ubytování sboru, které zároveň slouží jako jakési multifunkční kulturně konferenční centrum s ubytováním. Na pátečním koncertě zazní tentokrát už i světský repertoár a posluchači se budou moct těšit na více skladeb v italštině provedení sboru Bendl.
Sobota jako poslední pobytový den Bendlu v Seregnu bude také vyvrcholením celého festivalu, který bude zakončen 3. společným koncertem obou sborů a to slavnostním koncertem v Santuario del Beato Luigi Orione u příležitosti 10. ročníku festivalu města Seregno a 50. výročí založení sboru Il Rifugio. Jemu má ještě podle plánovaného programu přecházet dopolední prohlídka Monzy s průvodcem. Jak je vidět, program krátké návštěvy v Seregnu je skutečně nabitý, plný kulturních i turistických zážitků v příjemné atmosféře založené na dlouholetém přátelství obou sborů. Bendl již mnoho krásného viděl a jistě se má ještě na co těšit! O dalším průběhu návštěvy Vás budeme dále informovat. Za Bendl Pavla Skopalová, foto Jiří Kadavý