Čápi na ZŠ Ústecká                               

V polovině května přiletěli čápi bílí a to k Základní škole Ústecká v České Třebové. Čápi se usídlili na našem komíně, kde si také začali stavět své hnízdo, a tak žáci naší školy pilně pozorují čápy, co tam dělají. Těšíme se na to, až budou mít svoje první mládě, protože ho budeme moci pozorovat, jak se vyvíjí.  Další pozorování můžete sledovat na www.birds.cz

Čáp bílý (Ciconia ciconia) je velký druh brodivého ptáka z čeledi čápovitých (Ciconiidae). Velký, s dlouhým krkem a dlouhýma nohama. Délka těla je 95-110 cm a rozpětí křídel 180-218 cm, samec je o něco větší než samice. Hmotnost se pohybuje v rozmezí 2,3–4,4 kg. Ve zbarvení převažuje bílá barva, letky jsou černé, zobák a nohy červené. Obě pohlaví jsou zbarvena stejně, mladý pták má matněji červený zobák s tmavou špičkou. V letu drží na rozdíl od volavek a pelikánů krk natažený. Typickým zvukovým projevem je klapání zobákem, kterým se ozývá hlavně na hnízdě.

Hnízdí 1x ročně od dubna do srpna. Snůška čítá 2-7 bílých vajec o rozměrech 73 x 53 mm. Inkubace začíná od snesení prvního vejce a trvá přibližně 33 dnů, sedí oba rodiče. Mláďata se líhnou postupně a je mezi nimi tak patrný věkový rozdíl. Mláďata se ve stáří 14 dnů začínají držet na nohou a od 25. dne již na hnízdě zpravidla stojí. Hnízdní péče trvá zhruba 8 týdnů a po dalších 10 dnech jsou mláďata již plně samostatná. Po vyhnízdění se rodiny slučují do menších i větších hejn, v kterých později táhnou do zimovišť. Ve volné přírodě se dožívá průměrně 8-10 let.

Živí se hlavně drobnými savci (hraboši, krtky), hmyzem, žábami a žížalami, méně požírá také plazy, plže, ryby, ptačí vejce i mláďata a mršiny. Dle vyhlášky č. 395/1992 Sb. je v ČR zvláště chráněn jako ohrožený druh.

Zdroj: wikipedia   Pozorovatelky z 8.A