Čeká nás pestrý Den dobrovolnictví na náměstí v Chrudimi

Pardubice/Chrudim (20. 6. 2016) – Pestré ukázky téměř třiceti neziskových organizací a jejich nejrůznějších dobrovolnických aktivit - od pomáhání v sociálních a zdravotnických službách, přes zájmové a volnočasové aktivity, až po ukázky dobrovolných hasičů, to vše bude k vidění na Resselově náměstí v Chrudimi v pátek 24. června na velkém Dni dobrovolnictví.
„Možná má někdo při pravidelném sledování večerních zpráv pocit, že to jde s naší společností z kopce, ale pokud se jen trochu pohybujete ve světě neziskových organizací a dobrovolníků, dojdete k úplně jiným závěrům. Je to velká zásobárna pozitivní energie a my ji chceme začít představovat v kraji každý rok na jiném místě, začínáme letos v Chrudimi,“ říká radní pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.
Začíná již v 9 hodin prezentacemi pro školy, odpoledne patří veřejnosti a vše vyvrcholí kolem 16. hodiny poděkováním dobrovolníkům a dobrovolnickým organizacím. Hned poté rozezní chrudimské náměstí koncert šesti vynikajících kapel zdarma, jako poděkování dobrovolníkům a dobrovolnickým organizacím. Ten potrvá až do půlnoci.
Připraveny jsou také soutěže o hodnotné ceny, těšit se můžete i na doprovodný program pro rodiny s dětmi, zajímavý cestopis „O dobré vůli ve světě“, pohodový program pro seniory, občerstvení i zajímavé překvapení na závěr.
Celá akce vznikla za významné podpory Pardubického kraje, města Chrudim, Koalice Nevládek Pardubicka (KONEP) a tentokrát Farní charity Chrudim, která se prostřednictvím svého Dobrovolnického centra ujala organizace a přípravy celé letošní akce. Více informací naleznete na internetových stránkách www.nevladky.cz a www.chrudim.charita.cz
 
Podrobný program
09:00 - 11:00     Prezentace dobrovolnictví základním školám (okolo 30 různorodých organizací bude prezentovat širokou škálu nejrůznějších dobrovolnických aktivit, formou interaktivní herní soutěže)
09:00 - 15:30     Soutěže a kvízy o hodnotné ceny (pro všechny generace -
11:00 - 13:00     Prezentace dobrovolnictví středním školám
13:00 - 14:30     Cestopis „O dobré vůli ve světě“
(ve vojenském stanu na náměstí, pozoruhodný cestopis o stopování se psem a se ženou po Íránu, Mongolsku, Gruzii, Turecku, Rusku, Evropě…, pro všechny zdarma!
13:00 – 17:00   Autobus Evropské dobrovolnické služby (originální, mobilní prezentace od odborníků na dobrovolnictví všude možně po Evropě a o jeho možnostech)
14:00 - 16:00     Prezentace dobrovolnictví pro veřejnost
stánky organizací + stánek Rodinných pasů
výstava fotek a obrázků s popisky dobrovolnických činností
reprodukovaná hudba
krátké vstupy odborníků a podporovatelů
atrakce pro rodiny s dětmi - trampolíny, mobilní horolezecká stěna, indiánské flusačky, soutěže
dobrovolnická promo videa ve vojenském stanu
15:00 - 16:00     Prezentace dobrovolnictví pro seniory
seniorská hudba (reprodukce) + občerstvení + posezení
prezentace dobrovolnických činností + stánek Senior pasů
projekce dobrovolnických promo videí
15:30-16:00 saxofon kvartet
16:00 - 16:30     Ocenění dobrovolnických center Pavlem Šotolou, radním Pardubického kraje zodpovědným za sociální péči a neziskový sektor, Petrem Řezníčkem, starostou města Chrudim panem a Miluší Horskou, senátorkou za Pardubicko a Chlumecko
16:30 - 16:45   Vyhlášení výherců soutěží, moderuje Václav Upír Krejčí
17:00 Slavnostní vypouštění balonků, přijďte se zúčastnit akce vypouštění více jak stovky heliových balonků spolu s našimi dobrovolníky. Taková věc se nevidí každý den!:-)
17:00 - 24:00     Zdarma koncerty kapel jako dárek pro dobrovolníky i zúčastněné organizace
 
17:00-17:30 saxofon kvartet
17:45-18:45 DayDreems – Pop rock Hlinsko
19:00-20:00 MC Katty Gyal Kenta – Reggae Dancehall Bohumín
20:15-21:15 Saint Deprivant – Groove Metal Chrudim
21:30-22:30 Donrvetr – Punk Rock Pardubice
22:45-00:00 Michal Šeps & Tawahedo MoM – Roots Reggae Trutnov
24:00 přespání zdarma pro mimochrudimské dobrovolníky v blízké tělocvičně místní sokolovny (spacák a karimatku sebou!;-)
Celodenní aktivity - horolezecká stěna, trampolína, indiánské foukačky, "Dobrovolníci v roli fotografů" - výstava fotek, malování na obličej, popcorn zdarma