Pro Noc kostelů 2016 připravili pořadatelé do českotřebovského kostela sv. Jakuba unikátní hudební zážitek z dílny Litomyšlské hudební společnosti, zážitek, na který se bude v České Třebové dlouho vzpomínat. Odpovídal tomu také zájem českotřebovské veřejnosti a dobře zaplněný kostel, i když velkou konkurencí byla premiéra Balady z hadrů v podání DS Hýbl v Kulturním centru.
Slovo autora Petra Jiříčka:
Hodinky jsou scénickou kantátou o dvaceti částech, jejíž formální i duchovní inspirací byla denní modlitba církve, neboli „hodinky". V úseku čtyřiadvaceti hodin, počínaje svítáním prvního a konče svítáním druhého dne, jsou tři dosud neznámí lidé spojeni poutem osudu a jejich rozpravy a zamýšlení se nad věcmi božskými jsou nahlédnutím hluboko do nitra lidského. Spíše než linku pevného děje můžeme vnímat psychologický vývoj tří osamělých duší toužících po naplnění, zdánlivě jasně rozdělené role jsou pak „klasikou" nevyzpytatelnosti života. Obraz setkání s otcem na začátku a matkou na konci skladby pak celou kantátu rámuje dotekem rodičovské lásky převyšující moc jakéhokoli zla. 
Celek má dvacet částí, ve kterých bylo mnoho souvislostí. Dojmy posluchačů dané vynikající hudbou, provedením, akustikou prostoru byly umocňovány počítačem řízeným scénickým osvětlením. V kostele vznikla scéna a děj, vše  jsem vnímal ne tolik jako scénickou kantátu, ale muzikál. Takové nasvětlení by si zasloužily i další koncerty pořádané v českotřebovském kostele.
Posluchači na závěr odměnili účinkující a autora bouřlivým potleskem a voláním, ovacemi ve stoje, po koncertu, který zanechal hluboké dojmy ani domů nespěchali, kostel se vylidňoval jen velmi pomalu. Byla přece Noc kostelů...  (mm)
 
1. PŘEDEHRA
2. MODLITBA PO PROBUZENÍ
3. UZNÁVÁM PANE
4. U SNÍDANĚ
5. CIRKUS
6. NA PÍSKOVIŠTI
7. KDYŽ BŮH SE MÝLÍ
8. V NEMOCNICI
9. ANDĚL PÁNĚ
10. NA VÝLETĚ
11. KÉŽ BYS TU SE MNOU MOHL BÝT
12. MŮJ BŮH
13. USLYŠEL JSEM TA SLOVA
14. TOBĚ SE TO MLUVÍ
15. MEZIHRA
16. RUKU DEJ Ml
17. VEČERNÍ MOTLITBA
18. NĚCO Z KONTEMPLACE
19. DUCH JAKO NOČNÍ PTÁK
20. AŽ NOC SE PROMĚNÍ V DEN
 
sólisté
Anežka Jiskrová
Tomáš Fuchs
Lukáš Pele
 
sbor
Vox Humana
 
tanečnice
Pavla Vařáková
klavír
Lukáš Hrubeš
první housle
Terezie Standova
druhé housle
Anna Rychnovská
viola
Matouš Kyncl
violoncello
Pavla Pardubická