10 let od úmrtí prof. Karla Holbika     

Před deseti lety přišla z amerického Bostonu (Massachucetts) smutná zpráva. Po úraze, který měl skutečně velmi těžké následky, byl stav  dvaaosmdesátiletého prof. Karla Holbika  kritický a neslučitelný se životem. Dne 2. 7. 2006 Karel Holbik zemřel. Nemohl tak podniknout svou další plánovanou cestu do svého rodiště, do České Třebové. A měl ji jasně naplánovanou,  letenky objednány včetně noclehů ve zdejším hotelu Korado. Karel Holbik byl velkým ctitelem našeho města a zdejšího gymnázia, vážil si města svého mládí, zajímal se o jeho rozvoj a podle svých možností jej podporoval. Velmi jej zaujala stavba rozhledny na Kozlovském kopci, vážil si přijetí na zdejší radnici, které se mu dostalo jak při jeho květnové návštěvě v r. 2003, červnové návštěvě v roce 2004, tak  i loni v říjnu.  Velmi se těšil i na další návštěvu České Třebové v letošním roce. Měl zde řadu přátel, při každé příležitosti navštívil i českotřebovský hřbitov, kde navštívil jak hrob svého bratra, tak  i svého spolužáka p. Hickla nebo prof. Hany Habrmanové. Podporoval činnost zdejšího Okrašlovacího spolku, Spolku přátel gymnázia, gymnázia a sponzoroval i výstavbu nových varhan v kostele  sv. Jakuba.  Studoval na českotřebovském gymnáziu, maturoval však v Praze.  Poté nastoupil do Baťových závodů ve Zlíně, kde pracoval přes válku a odtud odešel do USA, kde se vypracoval až do vysoké funkce v OSN a přednášel i na amerických univerzitách  ekonomii. Svou publikaci věnoval i s doprovodným dopisem prezidentu Václavu Klausovi při  jeho návštěvě v České Třebové v prosinci 2005. Byla to kniha v angličtině s názvem "Monetary Policy in Twelve Countries", připomínající působení  Karla Holbika v USA na univerzitách a v bankovním sektoru. Prof. Holbik knihu zaslal pro českého prezidenta na českotřebovskou radnici s průvodním dopisem, ve kterém psal o tom, že si v souvislosti s Českou Třebovou připomíná nejen současnou návštěvu prof. Klause, ale také návštěvu prvního československého prezidenta Tomáše G. Masaryka v roce 1925 po otevření nového českotřebovského nádraží.

Profesora Karla Holbika jsem poznal  při jeho návštěvách v našem městě, z četné korespondence a také častých telefonátů. Zajímalo ho prakticky všechno, co mu mohlo nějak přiblížit život  v České Třebové. Byl a stále je vzorem pro všechny, kteří mají před sebou nějaký vysoký cíl a chtějí to někam dotáhnout. Velmi mne mrzí, že se nepodařilo prosadit, aby bylo prof. Karlu Holbikovi uděleno čestné občanství našeho města, které by si velmi zasloužil a kterého by si jistě velmi vážil. Náš rodák byl významnou osobností Ameriky a jeho působení  může být v budoucnu podrobeno i výzkumným pracím. Životu a práci prof. Karla Holbika, našeho rodáka jsem se věnoval významnou část i v publikaci "Česká Třebová historie - osobnosti 1" (vyšlo v r. 2007), která mapovala práci a dílo generace českotřebovských osmdesátníků. Bylo to malý přípěvek k tomu, aby se v České Třebové na Karla Holbika vzpomínalo stejně tak dobře, jako on vzpomínal na město svého mládí, (his Hometown), na které nikdy nezapomněl a vytrvale se sem vracel a nacházel zde své přátele.  Jméno a význam Karla Holbika bylo také zmíněno na zádušní mši, která se uskutečnila za přítomnosti jeho syna Thomase v kostele sv. Jakuba 10. září 2006.

Jméno Prof. Karla Holbika žije v České Třebové dále.  Sedm let po jeho smrti byla v budově zdejšího gymnázia slavnostně otevřena "Studovny prof. Karla Holbika" určená našim gymnazistům. Mezi vzácné hosty této události patřil pan Thomas Holbik, syn profesora Karla Holbika, díky jehož velkorysému finančnímu daru z pozůstalosti mohla být studovna pořízena. Pozvání dále přijali hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, starosta města Jaroslav Zedník, místostarostka Jaromíra Žáčková a další hosté.
Poděkování za finanční dar zaznělo z úst předsedy Spolku Gymnázia Česká Třebová Petra Poldaufa. Hejtman Martin Netolický zmínil, že pořídit podobnou reprezentativní místnost z daru bývalého studenta se v rámci Pardubického kraje nepodařilo žádné střední škole. Thomas Holbik zavzpomínal na svého otce, byla to slova plná upřímného citu. O realizaci projektu studovny se zasloužil architekt Filip Pavliňák. Interiér je originální, moderní, kontrastní k původnímu historickému pojetí budovy, jak ji navrhl architekt Alois Dryák na počátku 20. století. Místnost je vybavena počítači, v prosklené části mají žáci volně k výběru beletrii i odbornou literaturu. Věříme, že nově vzniklý prostor vybavený elegantním nábytkem dobře naplní odkaz Karla Holbika. Studenti  školy prostor využívají ke smysluplnému trávení svého volného času.

Karel Holbik v České Třebové v letech 2004 a 2005 v hotelu Korado se svým synem Thomasem  a redaktorem Čt. zpravodaje

Publikace  Prof. Karla Holbika a jeho dopis prezidentu Václavu Klausovi z prosince  roku 2005