Jaká je budoucnost přechodu a křižovatky U Lenina?       

V loňském roce došlo k rekonstrukci vozovky silnice č. 358 směrem na Litomyšl, od křižovatky Matyášova – Kubelkova, k hájovně Na Kohoutu. Při této opravě došlo i k odstranění svislé značky před přechodem u restaurace U Lenina. Zmizelo i vodorovné značení (zebra) tohoto přechodu pro chodce. Nejen já jsem doufal, že dojde k obnově tohoto přechodu, na kterém v ranních hodinách konala dozor Městská policie, aby pomohla dětem při cestě do školy s přechodem silnice. Zrušením přechodu jim tato služba pominula. Děti, které maminky naučili přecházet silnici tímto směrem a dále pak přes vozovku Kubelkovy ulice (bez přechodu?) tudy přecházejí dále, ale bez jakéhokoliv bezpečí značeného přechodu. Tento přechod ale nevyužívají jenom děti. Je dosti frekventovaný i ostatními občany při cestě do práce, do parku Javorka, při procházkách či cestě na nádraží.
Podobně nedobrá situace jako pro chodce je pro řidiče výjezd z Matyášovy ulice do této křižovatky U Lenina. Ve Zpravodaji se o tomto tématu již psalo, ale myslím si, že oživit tuto problematiku není od věci. Každý, nejenom Třebovák, který se do tohoto místa dostal, ví jak je složité a někdy i nebezpečné projet do Kubelkovy nebo Litomyšlské ulice směr Litomyšl. Z mého laického pohledu by se mi zamlouval kruhový objezd, ale tuto problematiku, stejně jako výše zmíněného přechodu pro chodce musí vyřešit kompetentní odborníci.
Debat o tomto palčivém dopravním problému se mi zdá, že spíše přibývá, než by ubývalo, proto doufám, že tento příspěvek někam nezapadne a dostane se i k povolaným osobám, které se budou nastalou špatnou dopravní situací zabývat. Jistě nikdo nechce, aby situaci vyřešila jakákoli dopravní nehoda…
Vomáčka Petr, vomacka.p@atlas.cz  6. června 2016

Poznámka:
Příspěvek Petra Vomáčky jsem dostal dnes dopoledne, požádal jsem pak o vyjádření vedoucího odboru dopravy Ing. Tomáše Hájka. Jeho vyjádření dále uvádím, velmi děkuji za rychlou reakci.  Současně jsem po cestě ze školky vzal oba kluky a zajeli jsme se na místo podívat. Měli jsme štěstí, právě dnes 7/6 se po městě přechody na státních a krajských silnicích v intravilánu města nově stříkaly a tak mohu poskytnout snímky stejné křižovatky se zbrusu novou zebrou.  Funguje velmi dobře. Při focení  dětí u přechodu  nám všechna projíždějící auta zastavila a dávala přednost. Spokojenost je však jen částečná, protože zde tímto opatřením opravdu  není bezpečnost zcela vyřešena. Při pohledu z perspektivy dětí nejsou auta jedoucí od Litomyšle (někdy dost rychle) dost zřetelná, silnice je široká možná 10 metrů, navíc je třeba sledovat vozidla z dalších směrů. Především děti tím mohou být mateny. Původní přechod (viz letecká mapa) byl ještě delší  přímo v hranici křižovatky, nyní byl posunut o pár metrů výše na straně u firmy Pewag, ale řada chodců nezatočí (není zábrana) a  přechází přímo i mimo přechod. Divím se, že při rekonstrukci silnice v loňském roce zde nebylo nutné zařídit středový ostrůvek. Např. o něco níže u Billy to nutné bylo. Považuji to za dopravní závadu, kterou by měl ještě dodatečně investor vyřešit.  Jak výřez z letecké mapy, tak  fotografie Petra Vomáčky ukazují, že by zde místo na zřízení  vyosené kruhové křižovatky našlo.  Bylo by nutné vykoupit nějaké pozemky. Tím by se zde doprava zpomalila a lépe uspořádala, mělo by to kladný vliv jak na bezpečnost řidičů i chodců.  A protože kamiony nemají (až na výjimky) na Litomyšl jezdit, nevznikla by nějaká nová těžko překonatelná překážka jakou je např. nedaleký železniční podjezd.  (mm)
Smazaný přechod u Lenina ještě včera  6.6. 2016                    Změna! Nově značený přechod dnes 7.6. ve 12:30 hodin           

                                Včera 6/6                                                                                           Dnes 7/6

 


Ing. Tomáš Hájek napsal: "Už před měsícem jsme žádali správce komunikací o nápravu. Před týdnem jsme žádost urgovali.  Přes pana místostarostu nám bylo řečeno, že přechod bude obnoven po rekonstrukci úseku u odbočky na Svinnou. Silnice patří kraji a správcem je SÚS Pardubického kraje.  Konkrétně jsme věc urgovali u pana Konečného na SÚS Pardubického kraje.  Obnovu značení se podařilo realizovat právě dnes 7. června."