Kynologické centrum  Česká Třebová - Javorka
6.Junior Open PKO – Východočeské mistrovství mládeže
28.května 2016
 
Již 6. ročník úžasné akce pro mladé psovody opět proběhl na stadiónových plochách FK Česká Třebová Pod Jelenicí.
V celkem 5ti disciplínách své síly poměřil zatím nejvyšší počet závodníků – celkem 110 týmů z celé ČR. Náročnost akce byla opravdu vysilující, na přípravě se podílela několik měsíců naše parta i s kolegy z jiných ZKO – především Žamberka, Vysokého Mýta. Spravedlivě posuzoval tým 10ti rozhodčích z celé ČR.
 
Akce proběhla opět pod osobní záštitou hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického a pod patronací ČKS a PKO.
Rovněž naši stálí i noví sponzoři zajistili velice bohaté ceny. Generálním sponzorem je již několik let firma Dogtrace Němčice, která nad rámec cen pro vítěze ve všech kategoriích a dárku pro všechny účastníky věnovala ještě ceny pro Nejlepší družstvo a Mladé mistry  – špičkový el.výcvikový obojek a skládací skokové překážky.
 Velmi hodnotné dárkové sady věnovala tradičně firma Vétoquinol Nymburk. Závodníky v kategorii Agility a Junior Mini ocenila firma Fitmin Helvíkovice, kategorii MR mládeže a juniorů v Obedience nově firma ANF CZ Praha. Kategorii MR mládeže a juniorů Dogdancingu podpořil Dog Dancing Klub. Dalšími sponzory byly firmy Kemass security Rychnov n.Kn., Útulek Na trati Ústí nad Orlicí a Tomil – drogerie Vysoké Mýto.
 
Akci v ranních hodinách uvedli místopředseda ČKS – Karel Mellar a předsedkyně mládeže ČKS ČR a ředitelka akce Iveta Skalická.
Soutěže ve všestrannosti, Agility, Obedience, Dogdancingu a závodu pro začínající psovody Junior Mini se rychle střídaly na obou stadionech, přesto vzhledem k počtu závodníků a také díky nutnému přerušení kvůli silné bouřce celý závod skončil až prakticky v nočních hodinách. Vyhlášení poslední kategorie MR Obedience se závodníci dočkali v 10 hodin večer.
Tak jako loni byly součástí i zkoušky Dogdancingu – jediné v našem regionu.
Mladým mistrem Východních Čech ve všestrannosti se stal Jakub Šnopl s NO Hasanem – člen domácího Družstva mládeže. Zároveň získal titul Nejlepší poslušnost a Nejlepší obrana. Nejlepším stopařem se stal Viktor Pindel s borderkolií Arny. Domácí tým úspěšně reprezentovala dále Karolínka Hyláková s borderkolií Indym, která se umístila na 3.místě ve Stopařích a Eliška Filipiová s Baron – 2.místo v ZM.
V Agility se na prvních místech výškových kategorií SA, MA a LA umístili Kateřina Frimlová s Meggy z ČT Podhorka, Zuzka Kalousová s Anetou z Prahy, Erika Keprtová s Vilim z Vysokého Mýta, Klára Kokešová s Roxy z Litomyšle, Lucie Jirmanová s Argem a Nikola Chládková s Gany. Nejúspěšnějším domácím týmem byla Sára Mejdrová s king kavalírem Dennym na 2.místě.
Oblíbený Junior Mini – parkurovou soutěž s poslušností vyhrála Anna Součková s Trisem z Hronova.
Titul Mladý mistr Dogdancingu získala v kategorii Freestyle slečna Viktorie Kuncková s borderkolií Crazy Girl, juniorskými mistry ve Freestyle a Heelwork to Music se staly Jana Brožková s Bessy a Marie Tauškerová s Arlin.
Juniorským mistrem Obedience se stala již počtvrté trojnásobná účastnice MS Kristýna Vojkovská  s borderkolií Amigo de Fox. Mezi mladými psovody excelovala naše Karolína Hyláková s Indym, která měla zcela nejvyšší bodový zisk celého mistrovství.
Jsme rádi a vážíme si toho, že tento projekt získává výrazně na oblibě i proto, že ten letošní byl opravdu náročný a vysilující. O to více potěší chuť mladých sportovců věnovat se tak fyzicky i psychicky náročnému sportu jakým sportovní kynologie skutečně je.
 
 Iveta Skalická